Τρίτη 18 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην «εποπτεία» των Βρυξελλών και οι εργασιακές σχέσεις!

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μαςΒησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η «εποπτεία» των Βρυξελλών επεκτείνεται στο σύνολο της οικονομίας, συμπεριλαμβάνοντας και την επιτήρηση των εργασιακών σχέσεων των κρατών - μελών της «ζώνης Ευρώ».

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) αποφάσισε χτες στις Βρυξέλλες με «κατ' αρχήν συμφωνία» τη διεύρυνση των «αρμοδιοτήτων» επιτήρησης των «εθνικών» οικονομικών πολιτικών της «ζώνης Ευρώ» και πέρα από τα νομισματικά και δημοσιονομικά θέματα, με ενίσχυση της «εποπτείας» και σε θέματα μισθών, συντάξεων και ασφάλισης. Τα ζητήματα εργασίας και «κοινωνικής προστασίας» των κρατών - μελών της «ζώνης Ευρώ» της ΟΝΕ του Μάαστριχτ θα περιλαμβάνονται από το ερχόμενο φθινόπωρο κανονικά στη μηνιάτικη ατζέντα του ΕΚΟΦΙΝ.

Πρόκειται για ριζική αλλαγή του «συντονισμού» των οικονομικών πολιτικών στα πλαίσια του ΕΚΟΦΙΝ, που υπερβαίνει ακόμη και τις αρχικές επιταγές του Μάαστριχτ. Πράγματι, με το υφιστάμενο καθεστώς κάθε κράτος - μέλος είχε την υποχρέωση της αυστηρής τήρησης των Προγραμμάτων Σύγκλισης και Σταθερότητας που αφορούσαν μόνο τα περιβόητα «κριτήρια» Μάαστριχτ (πληθωρισμός, δημοσιονομικό έλλειμμα και συσσωρευμένο δημόσιο χρέος, επιτόκια). Αλλά από την είσοδο στο «τρίτο στάδιο» της ΟΝΕ, από την 1/1/1999, και τη δημιουργία της Ευρωζώνης ως ομάδας κρατών - μελών που πληρούν τα αρχικά «κριτήρια» Μάαστριχτ, η επέκταση εξουσίας των Βρυξελλών και στα εργασιακά - κοινωνικά είχε αρχίσει να διευρύνεται όλο και περισσότερο (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Λισαβόνας, τον περασμένο Μάρτη) με αποτέλεσμα, μετά τη χτεσινή απόφαση, να λάβει, πλέον, και «θεσμικό» χαρακτήρα.

Συναφής με τα ανωτέρω είναι και η χτεσινή απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ να υπάρξει συμφωνία, μέχρι τον Μάρτη του 2001, για την ελεγχόμενη χρήση των «φορολογικών ελαφρύνσεων»του δημοσίου δηλαδή της μισθολογικής και ασφαλιστικής λειτουργίας του κράτους. Η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) έχει προτείνει ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση «εποπτείας» του ΕΚΟΦΙΝ, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει και ένας σκυλοκαβγάς με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η οποία έχει και την αποκλειστική ευθύνη ελέγχου του πληθωρισμού.

Οι διεργασίες αυτές συμπληρώνονται και από σειρά άλλων ενεργειών. Το χτεσινό ΕΚΟΦΙΝ επικύρωσε τη δημιουργία της επταμελούς «επιτροπής σοφών» υπό τον πρώτο ευρω-τραπεζίτη Γάλλο Μ. Λαμφαλισί, η οποία θα εξετάσει και θα προτείνει συνολική «κανονιστική εναρμόνιση» των ευρωπαϊκών χρηματαγορών, με στόχο την «επιτάχυνση» στα επόμενα χρόνια της ενοποίησης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ταυτόχρονα και σε σχέση με την αποκλειστική χρήση του Ευρώ, από το 2002, στο ΕΚΟΦΙΝ έγινε συζήτηση για την πρόθεση της Γαλλίας, να επιβάλλει από την 1.1.2001, όλες τις συναλλαγές με το δημόσιο τομέα σε τιμολόγια αποκλειστικά σε Ευρώ, γεγονός που θίγει άμεσα τους εργαζόμενους.

Ο ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαντωνίου, που παρακολούθησε για πρώτη φορά τη συνεδρίαση των Ευρώ - 11 ως «προσκεκλημένος» της γαλλικής προεδρίας, δήλωσε ότι ανάλογη με τη γαλλική πρόταση εξετάζει και η κυβέρνηση. Ανεξάρτητα απ' αυτό, πάντως, στην Ελλάδα από την 1.1.2000, που τίθεται σε ισχύ η ένταξη στο «τρίτο στάδιο» της ΟΝΕ, θα είναι υποχρεωτική και η αναγραφή της τιμής σε Ευρώ («διπλές τιμές»).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναμένεται έγκριση αλλά και... συστάσεις από την Κομισιόν(2002-01-30 00:00:00.0)
Μετά την ΟΝΕ αρχίζουν τα δύσκολα(2000-02-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-07-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-05-26 00:00:00.0)
Κοινοτική "επίπληξη" για το έλλειμμα(1998-05-20 00:00:00.0)
Απαγορεύεται διά νόμου η κοινωνική πολιτική(1998-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ