Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καθιστική διαμαρτυρία στα Τέμπη

Μπροστά σε πλήθος αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν εντολή από την κυβέρνηση για επίθεση, βρέθηκαν χτες το πρωί οι αγρότες της Λάρισας και των Τρικάλων στα διόδια των Τεμπών. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες, υλοποιώντας το πρόγραμμα της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, προσπάθησαν στις 11.30 π.μ. να φτάσουν στα διόδια. Η ισχυρή αστυνομική δύναμη, που σχημάτισε αλυσίδες 200 μέτρα πριν τα διόδια, και η εντολή της εισαγγελέα Κων. Δερτζίδου να γίνουν συλλήψεις εάν οι αγρότες κατευθυνθούν προς τα γκισέ των διοδίων, δεν επέτρεψαν στους αγρότες να πραγματοποιήσουν την ειρηνική τους διαμαρτυρία. Αντίθετα πυροδότησε το πολεμικό κλίμα που επιδιώκει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά της να τρομοκρατήσει τους αγρότες της Θεσσαλίας.

Τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, ζήτησαν να μιλήσουν με την εισαγγελέα, προκειμένου να τους δοθεί άδεια να μεταβούν συγκροτημένα προς τα γκισέ και να κλείσουν συμβολικά τα διόδια, χωρίς όμως να απαγορεύσουν τη διέλευση των οχημάτων. "Δεν έχετε δικαίωμα να διακόψετε την κυκλοφορία. Δεν πρόκειται να πλησιάσετε στους γκισέδες ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Διαπράττετε αξιόποινη πράξη γιατί θα παρακωλύσετε την κυκλοφορία και θα πρέπει να αποχωρήσετε, αλλιώς θα εφαρμοστεί ο νόμος", απάντησε με τον αέρα της κρατικής εξουσίας η εισαγγελέας.

Απευθυνόμενος στην εισαγγελέα ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής,που βρέθηκε χτες δίπλα στους αγρότες, τόνισε: "Οπως σας είπαν και τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, πρόκειται για μια ειρηνική διαμαρτυρία, είναι μια συμβολική ενέργεια με στόχο την ενημέρωση του λαού. Δεν πρόκειται να παρεμποδιστεί η κυκλοφορία στην Εθνική οδό και κατά συνέπεια δε νομίζω ότι υπάρχει καμία παρανομία, σχετικά με τους νόμους που αναφέρατε". Ομως οι εντολές ήταν σαφείς. Η εισαγγελέας παρέμεινε ανένδοτη, δηλώνοντας σίγουρη ότι θα υπάρξει παρακώλυση της κυκλοφορίας. Και παράλληλα τόνισε ότι "έχει δώσει εντολή να γίνουν συλλήψεις εάν διαπραχθεί οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη".

Εντολή για επίθεση

Μετά από αυτές τις εξελίξεις και περίπου στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες βγήκαν πάνω στο οδόστρωμα της Εθνικής οδού και πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία για περίπου μια ώρα. Καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο οδόστρωμα οι αγρότες με συνθήματα όπως "η τρομοκρατία δε θα περάσει" "αγρότες ενωμένοι ποτέ νικημένοι", έστελναν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η αστυνομοκρατία που εφαρμόζει δεν πρόκειται να κάμψει το φρόνημά τους.

Στη 1 μ.μ. ο στρατηγός της αστυνομίας Σταύρος Χουλάκης,που ήταν επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, έδωσε την τελευταία προειδοποίηση προς τους αγρότες λέγοντας ότι θα δώσει εντολή για να γίνουν συλλήψεις. Σχεδόν αμέσως, πίσω από τους αστυνομικούς παρατάχθηκαν δυο διμοιρίες των ΜΑΤ παίρνοντας θέση μάχης και περιμένοντας εντολή.

Οι αγρότες, αποδεικνύοντας ότι δε θέλουν να συγκρουστούν με κανέναν, αποχώρησαν. Μιλώντας προς τους συναδέλφους ο Γ. Παττάκης τόνισε: "Σήμερα φάνηκε για ακόμα μια φορά, ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ούτε για διάλογο ούτε για τα προβλήματα των αγροτών. Με μέτρα καταστολής προσπαθεί να πνίξει τις φωνές διαμαρτυρίας των αγροτών και να φέρει σε σύγκρουση τους αγρότες με τους εργαζόμενους στην Αστυνομία. Και είναι αυτοί που με την αδιαλλαξία τους θέλουν και πάλι να μας οδηγήσουν στους δρόμους".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ