Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλληλεγγύη στους αγρότες, αντίθεση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης
  • Εκκληση σε όλους τους πολίτες να συμπαρασταθούν, με όλους τους τρόπους, στους αγωνιζόμενους αγρότες και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης
  • Πάνω από 140 επιστήμονες, συνδικαλιστές άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμμετέχουν ήδη στην Επιτροπή Αλληλεγγύης

Ξεπέρασαν ήδη τους 140 οι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές, επιστήμονες και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που συνέστησαν την Επιτροπή Αλληλεγγύης και Συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και για την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων.Χτες, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ έγινε συγκέντρωση όσων συμμετέχουν σ' αυτήν και στη συνέχεια αντιπροσωπεία τους μετέβη στη Βουλή, για να παραδώσει το σχετικό ψήφισμα. Χαρακτηριστικό για την αυταρχική στάση της κυβέρνησης, αλλά και επιβεβαίωση της ανάγκης αντίδρασης του καθενός απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση είναι ότι δε βρέθηκε ούτε ένας κυβερνητικός παράγοντας, για να παραλάβει το ψήφισμα. Ετσι παραδόθηκε μόνο στο προεδρείο της Βουλής και στους εκπροσώπους των κομμάτων.

Μιλώντας στη χτεσινή συγκέντρωση, εκπρόσωποι της Επιτροπής Αλληλεγγύης εξέφρασαν την ανησυχία και την αγανάκτησή τους από την επίθεση τρομοκρατίας, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στους αγωνιζόμενους αγρότες, αλλά και από τις προετοιμασίες της για βίαιη καταστολή. Κατήγγειλαν την αδιάλλακτη, συκοφαντική και υβριστική στάση απέναντι στα δίκαια αιτήματα και υπογράμμισαν ότι η επίθεση της κυβέρνησης ενάντια σε σοβαρά δημοκρατικά δικαιώματα, δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά όλους όσοι αγωνίζονται, ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Τόνισαν, επίσης, την ανάγκη ο κάθε πολίτης, να συμπαρασταθεί με όλους τους τρόπους στους αγωνιζόμενους αγρότες και να εκφράσει την αντίθεσή του στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης. Κάλεσαν, τέλος, την κυβέρνηση να άρει το καθεστώς αστυνομοκρατίας, να σταματήσει τις διώξεις και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών.

Ο Θαν. Σταματόπουλος

Μιλώντας ο Θαν. Σταματόπουλος,πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, τόνισε την ανάγκη να εκφραστεί η πιο πλατιά αλληλεγγύη και συμπαράσταση από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. Αναφερόμενος στην πρόσφατο πολυήμερο και σκληρό αγώνα των ναυτεργατών, επισήμανε ότι στην έκβασή του συνέβαλε αποφασιστικά η πλατιά αλληλεγγύη και υπογράμμισε: "Ετσι μόνο θα σπάσει η αδιαλλαξία της κυβέρνησης και ο αυταρχισμός της, έτσι μόνο θα δοθούν οι απαραίτητες λύσεις στα καυτά και μακρόχρονα προβλήματα των αγροτών, αλλά και όσων άλλων παλεύουν".

Ο Μαν. Μαθιουδάκης

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αγώνας των αγροτών είναι απολύτως δίκαιος", είπε με τη σειρά του ο Μανώλης Μαθιουδάκης, οργαν. γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Αναφερόμενος στους τόνους λάσπης που ρίχτηκαν τις τελευταίες μέρες σε βάρος των αγροτών, ανέφερε ότι η πλειοψηφία των δημοσιογράφων δεν τα υιοθετεί και ότι αυτά που παρατηρούνται σε εφημερίδες ή ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που πιστεύουν και αισθάνονται οι δημοσιογράφοι. "Είμαστε και εμείς εργαζόμενοι, βρισκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους αγωνιζόμαστε και εμείς για τα ίδια δικαιώματα και αιτήματα όπως όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας", κατέληξε ο Μαν. Μαθιουδάκης.

Ο Βασ. Δημόπουλος

Στην πρωτοφανή επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων και τρομοκράτησης όσων αγωνίζονται, αναφέρθηκε ο Βασίλης Δημόπουλος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Σημείωσε τον κυρίαρχο ρόλο που έχει αναλάβει σ' αυτήν την επιχείρηση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος,λέγοντας ότι δεν έχει "την ιδιόρρυθμη ασυλία", αλλά "είναι κυβερνητικό στέλεχος πρώτης γραμμής, είναι ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης και αυτά που λέει είναι συγκεκριμένες ενέργειες και συγκεκριμένη τακτική και στρατηγική της κυβέρνησης". Γι' αυτό και εγκαλεί τους εισαγγελείς να στραφούν εναντίον των δημοσιογράφων, να τιμωρήσουν τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ Κ. Κυριαζίδη, γιατί τόλμησε να πει το αυτονόητο ότι η λύση πρέπει να είναι πολιτική και όχι κατασταλτική. Επισήμανε ότι σε πολλές περιοχές της χώρας έχουμε αθρόες διώξεις και βαριές καταδίκες αγροτών. Σημείωσε ακόμη, ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στο έργο της δικαστικής εξουσίας και κάλεσε όλους εκείνους τους δικαστικούς που αγωνιούν γι' αυτά τα φοβερά πράγματα που συμβαίνουν, να αντισταθούν με κάθε τρόπο.

Ο Νίκος Καραντηνός

"Πρέπει να πω ότι έβαλα την υπογραφή μου με την πιο βαθιά και πιο μεγάλη εκτίμηση και στην πιο όμορφη επιτροπή αλληλεγγύης", είπε ο Νίκος Καραντηνός, ταμίας της ΕΣΗΕΑ και εξήγησε γιατί: "Δίπλα στους αγρότες, δίπλα στην αγροτιά έμαθα τη μεγάλη αλήθεια, ποια είναι η ζωή της".

"Η Ελλάδα στηρίζεται πάνω στην αγροτιά και δεν μπορώ να ξεχάσω ότι μέσα από το αίμα της βγήκαν τα παλικάρια που πήγαν στην Αλβανία, στην Εθνική Αντίσταση... Η ελληνική αγροτιά είναι ο μεγάλος τροφοδότης της ζωής. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να την ξεπατώσει", τόνισε με έμφαση ο Ν. Καραντηνός. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η αλήθεια για τα προβλήματα και τους αγώνες των αγροτών πρέπει να περάσει σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και στηλίτευσε ιδιαίτερα την κρατική τηλεόραση, που στηρίζεται στα χρήματα του ελληνικού λαού, και είναι υποχρεωμένη να προβάλει αυτήν την αλήθεια.

Το ψήφισμα

Στη συνέχεια, η Αννα Φόνσου διάβασε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, το οποίο έχει ως εξής:

"Η πρωτοβουλία μας αυτή ξεκινάει από τη βαθιά ανησυχία μας και αγανάκτηση, από την επίθεση τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Η επίθεση αυτή που εκφράζεται με μαζικές δικαστικές διώξεις και δίκες σκοπιμότητας, με απειλές και με προετοιμασία για βίαιη καταστολή, όχι μόνο δεν απαντά στα δίκαια και κοινωνικά αποδεκτά αιτήματα της αγροτιάς, αλλά βάζει σε αμφισβήτηση σοβαρά δημοκρατικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της κινητοποίησης και της διαμαρτυρίας, που δεν αφορούν μόνο τους αγρότες, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

Αν και είναι αποδεκτό ότι τα προβλήματα της αγροτιάς είναι οξυμένα, ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, ωστόσο η κυβέρνηση ακολουθεί τακτική αδιαλλαξίας και αυταρχισμού. Καταφεύγει σε μεθοδολογία συκοφαντική, υβριστική και ταυτόχρονα προσπαθεί να αντιπαραθέσει το δίκαιο αγώνα των αγροτών με άλλα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα και εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στη σκληρή και επικίνδυνη κυβερνητική αντιμετώπιση της αγροτιάς, που αν και προσφέρει τόσα πολλά στον τόπο μας, το εισόδημά της είναι λιγότερο και από το μισό του μέσου εισοδήματος της χώρας μας. Ανησυχούμε και επισημαίνουμε τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν αυτές οι αυταρχικές πρακτικές αντιμετώπισης σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.

Καλούμε κάθε καλόπιστο άνθρωπο, κάθε δημοκράτη πολίτη, να εκφράσει με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους αγρότες και την αντίθεσή του στην αδιαλλαξία και τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τις αστυνομικές δυνάμεις, να σταματήσει τις δικαστικές διώξεις και να ικανοποιήσει τα ώριμα και δίκαια αιτήματα των αγροτών".

Ποιοι συμμετέχουν

Μέχρι στιγμής στην Επιτροπή Αλληλεγγύης συμμετέχουν: Αγκαβανάκης Δημήτρης,αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ, Αδαμοπούλου Ευαγγελία,δικηγόρος, Αλυσσανδράκης Κώστας,καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αναγνωστάκη Ελευθερία,συγγραφέας, Ανδρεάδης Ερμόλαος,συγγραφέας, Ανδρεάκος Δημήτρης,πρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων Αθήνας, Αντωνάκος Νίκος,σκηνοθέτης, Απολλωνάτος Λευτέρης,αντιδήμαρχος Δήμου Πετρούπολης, Αποστολοπούλου Ναταλία,συγγραφέας, Αρμάου Δέσποινα,ζωγράφος, Ασίκης Θάνος,συγγραφέας, Βακαλόπουλος Παναγιώτης,δήμαρχος Ταύρου, Βανδής Τίτος,ηθοποιός, Βαλάση Μπέττυ,ηθοποιός, Βανδώρος Δημήτρης,πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Βαρλάμος Γιώργος,ζωγράφος - χαράκτης, Βαρελάς Δημήτρης,πρόεδρος Ομοσπονδίας Λογιστών, Βαρούχας Ανδρέας,ηθοποιός, Βέη Γιώτα,τραγουδίστρια, Βενέτης Λάμπρος,μέλος ΔΣ ΣΕΛΕΤΕ, Βεντιρόζου Ζοζίτα,δημοσιογράφος, Βουλαμάκης Στράτος,πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθαριστηρίων, Γερασιμίδου Ελένη,ηθοποιός, Γεωργαντάς Βασίλης,μέλος Γραμματείας Ομοσπ. Συνταξιούχων ΙΚΑ, Γιώσης Μιχάλης,εκπρόσωπος ΚΣ ΕΣΕΕ, Γώγος Γιώργος,δήμαρχος Πετρούπολης, Δαράκη Πέπη,συγγραφέας, Διαμαντής Μιχάλης,πρόεδρος Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Διονυσόπουλος Βασίλης,ζωγράφος, Δημόπουλος Βασίλης,δικηγόρος, Ευγενίδης Νίκος,ζωγράφος, Ευθυμίου Θύμιος,πρόεδρος Ομοσπονδίας Κλωστ. Ιματ. Δέρματος, Ζαζόπουλος Ανδρέας,πρόεδρος Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Ζαρίκος Μάρκος,συγγραφέας, Ζήκου Ευγενία,συγγραφέας, πρόεδρος του Μουσείου Αλεξίου, Ζήσης Σκάρος,συγγραφέας, Ζύμαρη Μαρία,αντιδήμαρχος Δήμου Περάματος, Ζωγράφου Ευγενία,συγγραφέας, Ζωίδης Γιώργος,συγγραφέας, Ζωιτοπούλου Μαρία,ζωγράφος, Θεοδώρου Δήμος,αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΟΕΚΙΔΕ, Θωμαδάκη Μαρίκα,αναπλ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθήνας, Ιακωβάκης Αγγελος,δικηγόρος, πρώην πρόεδρος Φοιτητικής Ενωσης Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος ΔΣ Τρικαλινών Αθήνας, Κακαλέας Λευτέρης,πρόεδρος Ιδιοκτητών Μικρών Φορτηγών ΔΧ, Καλαμαράς Δημήτρης,γλύπτης, Καλαντζοπούλου Μίρκα,ηθοποιός, Καλαντζόπουλος Γιάννης,ηθοποιός, Καλύβας Γιώργος,μέλος ΚΣ ΕΦΕΕ - εκπρόσωπος ΠΚΣ, Καραβίδας Γιάννης,συγγραφέας, Καραγιώργης Νικόλαος,μέλος ΔΣ ΣΕΗ, Καραντηνός Νίκος,ταμίας ΔΣ ΕΣΗΕΑ, Καραμπέτσος Χρήστος,εκδότης της λογοτεχνικής εφημερίδας ΔΡΥΜΟΣ, Καραπατάκης Κώστας,συγγραφέας, Κεπέσης Νίκανδρος,συγγραφέας, Κοκκινέας Τίτος,λογοτέχνης, μέλος ΔΣ Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Κολοβός Βασίλης,ηθοποιός, πρόεδρος ΠΟΘΑ, Κουνιάς Στρατής,καθηγητής Πανεπιστημίου Αθήνας, Κορνήλιος Μανώλης,συγγραφέας, Κοσμάς Νίκος,συγγραφέας, Κοτρώνης Θανάσης,μέλος ΔΣ σωματείου ΠΥΡΚΑΛ, Κουμπούρης Δήμος,γραμματέας ΕΣΑΚ, Κρητικού Μαρία - Φόνσου,νοικοκυρά, Κυζίλης Κλεάνθης,πρόεδρος Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας, Κυπραίος Δημήτρης,μέλος Διοίκησης ΙΚΑ, Κυπραίος Σταύρος,βετεράνος της Εθνικής Αντίστασης, Κυτόπουλος Ντίνος,συγγραφέας, Κωνσταντάς Σταύρος,πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, Κωνσταντινέα Νίκη,συγγραφέας, Λαγονίκας Σπύρος,Νομαρχιακός Σύμβουλος της Νομ. Αγωνιστικής Συνεργασίας, Λαζαρίδης Χρήστος,Νομαρχιακός Σύμβουλος της Νομ. Αγωνιστικής Συνεργασίας, Λαμπριανίδης Γρηγόρης,πρόεδρος Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Λιάτσος Δημήτρης,συγγραφέας αντιστασιακός, Λιόγκαρης Βασίλης,συγγραφέας, Λογοθέτης Νίκος,φοιτητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Λοϊζίδης Λεωνίδας,σκηνοθέτης, Μαθιουδάκης Μανόλης,οργαν. γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Μακρής Γιώργος,αντιδήμαρχος Δήμου Βύρωνα, Μακρής Παναγιώτης,επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, Μανουσογιαννάκης Γιάννης,πρόεδρος Ναυτεργατικού Σωματείου "ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ", Μαρούτσος Μιχάλης,συγγραφέας, Μαστραγγελής Γιώργος,μέλος ΔΣ Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και μέλος ΔΣ ΟΥΠΑΕ, Μαυρίκος Γιώργος,γεν. γραμματέας ΓΣΕΕ, Μαυρογιώργος Φίλιππος,συγγραφέας, Μαυροδόγλου Τάκης,πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Μαυροφκόλης Κώστας,δημοσιογράφος Εθνικής Αντίστασης, Μελά Εύα,ζωγράφος - χαράκτρια, πρόεδρος ΕΕΤΕ, Μήλιας Ιωάννης,λογοτέχνης, Μοσχονά Αννα,καθηγήτρια Αισθητικής Παιδείας, Μπίμπης Αλέξανδρος,Γενικός Γραμματέας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Μπότσης Κώστας,μέλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, μέλος της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών, Μπότσης Παναγιώτης,πρόεδρος Ομοσπονδίας Φαρμάκου, Μπουντούρογλου Καλλιόπη,πρόεδρος ΟΓΕ, Μπούρλας Γιώργος,ναυτεργάτης - συγγραφέας, Νικολαϊδης Δημήτριος,πρώην δήμαρχος Βύρωνα, Νικολοπούλου Πετρούλα,συγγραφέας, Νικολόπουλος Γιάννης,συγγραφέας, Ξένος Αντώνης,ηθοποιός, Παντελάκη Ελπίδα,Νομαρχιακός Σύμβουλος της Νομ. Αγωνιστικής Συνεργασίας, Παπαδάκης Μανώλης,πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ελληνικού, Παππάς Αποστόλης,μέλος ΔΣ ρ/σ 9,84 Πάσουλας Γιάννης,Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Οικοδόμων και συναφών Επαγγελμάτων, Παφίλης Θανάσης,Γενικός Γραμματέας ΕΕΔΥΕ, Πετράς Σωκράτης,μέλος ΔΣ Συνδικάτου Μετάλλου, Πετρόπουλος Γρηγόρης,οργανωτικός Γραμματέας ΕΕΔΥΕ, Πουντίδης Ιορδάνης,πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Πριτσαπίδουλας Χρήστος,δημοσιογράφος, Ραλιώτης Χρήστος,συγγραφέας, Ρόθος Κώστας,γλύπτης, Σαρηγιάννης Γιώργος,καθηγητής ΕΜΠ, Σιαρίδου Ανδρομάχη,συγγραφέας, Σιδέρη Μαρία,συγγραφέας, Σιδέρης Γιώργος,συγγραφέας, Σκαρπερός Γιάννης,ζωγράφος, Σπαθής Γεράσιμος αναπλ. καθηγητής ΕΜΠ, Ομοσπονδίας Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ, Σοφός Παναγιώτης,γεν. γραμματέας ΕΚΑ, Σούλαρης Λευτέρης,εργασιακός σύμβουλος στον ΟΑΣΑ, Σταματόπουλος Θανάσης,πρόεδρος ΠΕΜΕΝ, Σταμούλος Χρήστος,μέλος ΔΣ Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και μέλος ΔΣ ΟΥΠΑΕ, Σταυρακόπουλος Γιάννης,πρόεδρος Συνδέσμου Συνεργείων Αυτοκινήτων, Στεφανίδης Νίκος,Νομαρχιακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, Σωτηρόπουλος Σωτήρης,Γραμματέας ΔΣ ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, Τομαράς Αλέξανδρος,εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών, Τουμάσης Βαγγέλης,Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνιών και Εμπόρων Αθήνας και μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Τριάντης Στέλιος,γλύπτης, Τσεντούρου Χριστίνα,πρόεδρος Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών - Δέρματος - Ιματισμού, Τσουτάκος Παναγιώτης,συγγραφέας, Φάμπα Ευγενία,Φαρσακίδης Γιώργος,ζωγράφος, Φέτσης Δημήτρης,μέλος προεδρείου ΓΣΕΒΕΕ Φίλιας Νίκος,γιατρός, Φιλιούσης Γιώργος,Γεν. Γραμματέας Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Φόνσου Αννα,ηθοποιός, Φραγκομιχελάκης Μιχάλης,συμβασιούχος διδάσκων Πολυτεχνείου Κρήτης, Φρακολάκης Λευτέρης,πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Πειραιά, Χαλβατζής Σπύρος,Νομαρχιακός Σύμβουλος της Νομ. Αγωνιστικής Συνεργασίας, Χαλκιάς Λάκης,τραγουδιστής, Χαρατσίδου Τόνια,Χοροζάνης Αντώνης,Νομαρχιακός Σύμβουλος Δυτικής Αττικής, Χριστοδουλάκης Χρήστος,συγγραφέας, Χριστοδούλου Λ.,οικονομολόγος και Χρυσοχόου Ευγενία,συγγραφέας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ