Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφασισμένη να ξεπουλήσει την περιουσία της ΚΥΔΕΠ

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Την αμετακίνητη απόφασή της να ξεπουλήσει, όπως όπως, τα περιουσιακά στοιχεία της ΚΥΔΕΠ, εξέφρασε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση, ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής με το επιχείρημα ότι υπάρχουν νόμοι, ισχυρίστηκε πως θα ήταν σε βάρος της διαφάνειας και παραμόρφωση των κανόνων της αγοράς οποιαδήποτε παρέμβαση της πολιτείας, να διατεθούν τα περιουσιακά στοιχεία της ΚΥΔΕΠ στις συνεταιριστικές οργανώσεις. "Με τους νόμους 1892/90 και 2.000/92 - είπε - τέθηκε σε εκκαθάριση η ΚΥΔΕΠ. Οπως προβλέπεται απ' αυτούς τους νόμους εκποίηση των υπό εκκαθάριση περιουσιακών στοιχείων μπορεί να γίνει ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό με κλειστές προσφορές ή με πλειστηριασμό. Στη διαδικασία αυτή, βεβαίως, μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και συνεπώς οι συνεταιριστικές οργανώσεις. Υπάρχουν νόμοι και στα πλαίσια αυτά πρέπει να λειτουργούμε. Να λειτουργεί απαρέγκλιτα η διαφάνεια και βεβαίως να μην παραμορφώνονται οι κανόνες της αγοράς. Παρέμβαση της πολιτείας να διατεθούν τα περιουσιακά στοιχεία έτσι ανεξέλεγκτα στις συνεταιριστικές οργανώσεις ούτε το δικαίωμα έχουμε ούτε μπορούμε να το κάνουμε".

Στ. Παναγιώτου: Παρανομείτε για όφελος του κεφαλαίου

Παράνομο χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου, το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων της ΚΥΔΕΠ που επιδιώκει η κυβέρνηση. "Δε διευκρινίσατε - είπε απαντώντας στον υφυπουργό - τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ περιουσιακών στοιχείων. Παραχωρήθηκαν στην ΚΥΔΕΠ οικόπεδα που ανήκαν στις ενώσεις συνεταιρισμών της χώρας. Σ' αυτά τα οικόπεδα γίνανε κτίσματα. Σύμφωνα με το νόμο και μετά την παρέλευση ορισμένου χρόνου, περί την εικοσαετία, αυτά πρέπει να περάσουν πάλι στις συνεταιριστικές οργανώσεις. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα χρέη της ΚΥΔΕΠ προς την ΑΤΕ ξεπληρώθηκαν. Κι ενώ έχει πληρωθεί η ΑΤΕ, το ιδιωτικό κεφάλαιο μυρίζει ψοφίμι και πάει να κατασπαράξει τα περιουσιακά στοιχεία της ΚΥΔΕΠ με τη δική σας βοήθεια, με τους διαγωνισμούς που σκέπτεστε να κάνετε και να παραχωρήσετε τα πάντα αντί πινακίου φακής". Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε στις τρεις κεντρικές συνεταιριστικές οργανώσεις που φτιάχτηκαν για να λειτουργήσουν στη θέση της ΚΥΔΕΠ, τονίζοντας ότι εκτός από μία οι άλλες δύο δε λειτούργησαν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα οι συνεταιρισμοί. "Για να μπορέσει - είπε - να λειτουργήσει το συνεταιριστικό κίνημα και να ανταποκριθεί στις ανάγκες, πρέπει να εκδημοκρατιστεί και να απεξαρτηθεί από το μονοπωλιακό κεφάλαιο. Η κυβέρνηση όμως κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση".

  • Κατέθεσαν χτες οι συναρμόδιοι υπουργοί για κύρωση στη Βουλή τη σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας που αφορά τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες.

Επίσης κατατέθηκε για κύρωση στη Βουλή η σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την εργασία των μεταναστών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ