Παρασκευή 31 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οδηγός υπονόμευσης της ΔΕΗ

Τεκμήριο επιβεβαίωσης της πολιτικής συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και υποβάθμισης της επιχείρησης προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, αποτελεί ο νέος οδηγός ενεργειακών επενδύσεων για τα προγράμματα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εξοικονόμηση Ενέργειας που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Ενέργειας του υπουργείου Ανάπτυξης και υπογράφεται ως "τελικό εγκεκριμένο τεύχος". Πρόκειται για τα γνωστά υποπρογράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ενέργειας, βάσει των οποίων προωθείται ορθολογική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και προώθηση των περιβαλλοντικά ευνοϊκότερων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ουσιαστικά μέσα από τα δύο αυτά υποπρογράμματα προωθείται η είσοδος των ιδιωτών στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα προγράμματα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και η κυβέρνηση έχει αναθέσει τη διαχείρισή τους ουσιαστικά στο ΣΕΒ, μέσω θυγατρικής του εταιρίας. Αυτό που πραγματικά δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον "βασιλικότερη του βασιλέως" μπορεί να είναι η εκσυγχρονιστική κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, είναι το γεγονός ότι, ενώ η ΕΕ δεν υποχρεώνει κανένα κράτος - μέλος να εξαιρεί από τις εν λόγω επενδύσεις τις δημόσιες επιχειρήσεις του, η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να αποκλείσει τη ΔΕΗ από τα προγράμματα αυτά, καθώς και όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις ή φορείς. Και ενώ το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο δεν εξαιρεί τη ΔΕΗ, και η προκήρυξη για συμμετοχή στο πρόγραμμα τρέχει ήδη, έρχεται τώρα ένας "οδηγός", ο οποίος θέτει τη ΔΕΗ στο περιθώριο.

Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο σχετικό οδηγό, δικαίωμα υποβολής επιχειρηματικών σχεδίων έχει "κάθε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ή κοινοπραξίας προσώπων, καθώς και οι φορείς που δεν περιλαμβάνονται στο δημόσιο τομέα... ". Δε θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσει κανείς τη ρύθμιση αυτή σκάνδαλο, αν αναλογιστεί μάλιστα ότι η ΔΕΗ όχι μόνο δε θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά με βάση το σχετικό νόμο θα υποχρεούται να αγοράζει το παραγόμενο από ιδιώτες ηλεκτρικό ρεύμα σε τιμή που να δημιουργεί γι' αυτούς "εύλογο κέρδος".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ