Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει αυταρχικά

Εμμένει η κυβέρνηση στην αυταρχική αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων, επισείοντας την απειλή της δράσης των κατασταλτικών μηχανισμών σε περίπτωση που "παραβιαστούν οι νόμοι".

Παράλληλα διατηρεί σε αυξημένη ετοιμότητα τις δυνάμεις καταστολής, προκειμένου να αποτρέψει το κλείσιμο των δρόμων.

Πάντως χτες χαμήλωσε τους πολεμικούς τόνους, γεγονός που αποδίδεται αφ' ενός στο τεράστιο πολιτικό κόστος που έχει ήδη εισπράξει από την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του τελευταίου διαστήματος, αλλά και για να "διευκολύνει" την εκτόνωση των αγωνιστικών διαθέσεων και να μην προκαλεί συσπείρωση στους αγρότες. Επιπλέον κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι η επιχείρηση εκφοβισμού "ό,τι ήταν να αποδώσει απέδωσε", ενώ προσδοκούν ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα από το μοίρασμα των "ψίχουλων", που έχει αρχίσει κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα στην Καρδίτσα.

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του εξέφρασε χτες ο πρωτεργάτης της υπονόμευσης των αγροτικών κινητοποιήσεων Θ. Τσουκάτος,ο οποίος επανέλαβε μεν ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τους νόμους, ώστε να μην κλείσουν οι δρόμοι, αλλά εμφανίστηκε ενοχλημένος για το χαρακτηρισμό "κυβέρνηση των ΜΑΤ". Απαντώντας, στον "Φλας" στην ερώτηση αν χρησιμοποιηθούν οι μηχανισμοί καταστολής, είπε: "Γιατί πάμε κατευθείαν στην καταστολή ή καταγγέλλουμε την κυβέρνηση των ΜΑΤ, όταν δεν έχουμε ακόμα φθάσει σε επίπεδο να εμποδίσει μια τέτοια κίνηση (!). Απλώς, πρόσθεσε, θα εμποδιστεί να κλείσει η Εθνική οδός. Δε νομίζω ότι θα υπάρχει καταστολή".

Εμφανώς σε χαμηλότερους τόνους κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας,ο οποίος εμφανίστηκε "μεγαλόψυχος", δηλώνοντας με αφορμή τα συλλαλητήρια στη Θεσσαλία ότι "οι αγρότες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν για τα θέματά τους και στο πλαίσιο του νόμου να εκφράζουν τις δικές τους θέσεις και να υπερασπίζουν τα συμφέροντά τους". Επανέλαβε όμως ότι εφόσον υπάρξουν δραστηριότητες οι οποίες παραβιάζουν τους νόμους και προκαλούν προβλήματα, οι κινητοποιήσεις θα αντιμετωπιστούν. Σε μια προσπάθεια επίδειξης (μαύρου) χιούμορ, απάντησε στη χειρονομία των αγροτών να μοιράσουν τριαντάφυλλα στους αστυνομικούς, ότι "το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για την αγροτική τάξη είναι ένα "μπουκέτο τριαντάφυλλα"" (!).

Τη γνωστή θέση περί "υλοποίησης δεσμεύσεων, διαλόγου και εφαρμογή του νόμου" επανέλαβε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γ. Πασχαλίδης,ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημα αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλίας με τον πρωθυπουργό. Ας υποβληθεί και βλέπουμε, είπε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ