Τρίτη 28 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Λευκή διαμαρτυρία στις καταγγελίες

Ο Χρήστος Ιακώβου έδωσε και σε μένα απαγορευμένες ουσίες, δηλώνει ο αρσηβαρίστας Μπάμπης Κιαρτσίδης

Εκτός από βάρη, σηκώνει και πανό διαμαρτυρίας η άρση βαρών. Αθλητές, προπονητές και παράγοντες του αθλήματος, απαντώντας στις καταγγελίες του Χρ. Κωνσταντινίδη για χρήση απαγορευμένων ουσιών, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ έξω από το ΣΚΑΪ διαμαρτυρόμενοι για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και αρνούμενοι οποιαδήποτε απάντηση επί του θέματος. "Κάτω τα χέρια από την άρση βαρών", "Σταματήστε να πετάτε λάσπη", "Αίσχος", έγραφαν τα πανό που κρατούσαν γνωστοί πρωταθλητές.

Την ίδια ώρα στο στούντιο του σταθμού, αυξάνονταν οι καταγγελίες για χρήση απαγορευμένων ουσιών γενικότερα στον ελληνικό αθλητισμό. Στο πλευρό του Χρ. Κωνσταντινίδη στάθηκε ο συναθλητής του Μπάμπης Κιαρτσίδης. Οπως αποκάλυψε στην εκπομπή "Κίτρινος Τύπος", παραμονές του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Βουδαπέστης το 1990, ο Χρ. Ιακώβου του έδωσε οκτώ χάπια με τη διαβεβαίωση ότι δεν είναι απαγορευμένα και με την εντολή να παίρνει δύο κάθε μέρα. Την τελευταία μέρα ο Χρ. Ιακώβου του ζήτησε να προσποιηθεί τον τραυματία και να επιστρέψει στην Ελλάδα, επειδή στους αγώνες θα γίνονταν "προφάιλ τεστ" και τα χάπια δε θα περνούσαν τον έλεγχο.

Παρών στην εκπομπή της Κυριακής ήταν ο προπονητής και σύζυγος της αθλήτριας στίβου Γαλίτη (400μ.), ο οποίος υποχρέωσε τη γυναίκα του να εγκαταλείψει τον αθλητισμό, επειδή όπως κατήγγειλε, "δέχονταν πιέσεις προκειμένου να κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών". "Κάποιοι χρησιμοποιούν τις επιδόσεις άλλων αθλητών, ως επιχείρημα να πείσουν κάποιους άλλους ότι μόνο έτσι μπορούν να φτάσουν ψηλά", τόνισε. Παρουσίασε μάλιστα φιαλίδιο αυξητικής ορμόνης, υποστηρίζοντας ότι "τα τελευταία τέσσερα - πέντε χρόνια που η ουσία αυτή εισάγεται στην Ελλάδα, η χώρα μας γέμισε με σπρίντερ, άλτες και δυνατούς αθλητές".

Το θέμα πήρε και θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς ο Χρ. Κωνσταντινίδης χτες παρουσίασε συνομιλία του με τον γιατρό της Εθνικής άρσης βαρών Π. Τσαρούχα να λέει: "Μου έχει ανέβει η πίεση με αυτά. Πετάγομαι στον ύπνο μου. Αν βγουν αυτά στη φόρα εγώ θα καώ". Είναι απορίας άξιο λοιπόν, γιατί η αθλητική ηγεσία τηρεί σιγή ιχθύος και ο αρμόδιος εισαγγελέας δεν έχει επέμβει αυτεπάγγελτα.

Επί της ουσίας, δύο ερωτήματα ζητούν άμεσα απάντηση, ένα προς κάθε πλευρά. Πρώτον, ο Χρ. Ιακώβου είχε αθλητή τον Χρ. Κωνσταντινίδη την τελευταία εξαετία. Γιατί δεν προσπάθησε να τον ντοπάρει στο άνθος της αθλητικής του καριέρας και το επιδίωξε... στα γεράματα. Δεύτερον, ποιοι λόγοι υποχρέωσαν την Ομοσπονδία να περάσει τους αθλητές της από 10 αντιντόπινγκ ελέγχους σε διάστημα ολίγων μηνών και όχι από έναν - δύο. Δεν τους εμπιστεύονταν;


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ