Κυριακή 26 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Ιατρείο για λαθρομετανάστες

Μια πρωτοβουλία των "Γιατρών χωρίς σύνορα"

Ιατρείο για λαθρομετανάστες εγκαινίασαν οι "Γιατροί χωρίς σύνορα" στην πλατεία Βικτωρίας, στην οδό Παιωνίου 11. Στόχος τους η παροχή βασικής ιατρικής βοήθειας σε όλους τους ανθρώπους κάθε εθνικότητας, που ζουν δίπλα μας και δεν έχουν κάλυψη από το υπάρχον σύστημα ιατρικής περίθαλψης.

Το ιατρείο προσφέρει δωρεάν εξέταση και φαρμακευτική κάλυψη, λειτουργεί με εθελοντική εργασία γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτών και νοσηλευτριών, φαρμακοποιών και κοινωνικών λειτουργών.

Ξεπερνούν ήδη το μισό εκατομμύριο οι μετανάστες στην Ελλάδα. Ομως ελάχιστο ποσοστό από αυτούς τους ανθρώπους έχει πρόσβαση σε δημόσια ή ιδιωτική περίθαλψη, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία παραμένει αβοήθητη.

Οι "Γιατροί χωρίς σύνορα" πιστεύουν ότι ο αποκλεισμός από τη βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αντιβαίνει τους ηθικούς νόμους και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Εξάλλου, υποστηρίζουν, είναι και πρόβλημα δημόσιας υγείας στη χώρα μας...

Μερικά παραδείγματα:

  • Στη διάρκεια λειτουργίας του πολυιατρείου ήρθε μεταξύ άλλων μια έγκυος με πόνους, στον τρίτο μήνα κύησης. Ηταν λαθρομετανάστης και φοβόταν να πάει σε νοσοκομείο. Της άξιζε άραγε να χάσει το παιδί της ή και να πεθάνει στο δρόμο;
  • Αλλη περίπτωση: Μια γυναίκα εισάγεται στο νοσοκομείο για να γεννήσει. Το νοσοκομείο αρνείται να δώσει στη γυναίκα το παιδί, αν δεν πληρώσει τα νοσήλια. Σε μια άλλη περίπτωση το νοσοκομείο δεν κρατάει μεν το παιδί, αλλά αρνείται να επιστρέψει το διαβατήριο της γυναίκας!
  • Τρίτο περιστατικό: Οικογένεια λαθρομεταναστών μεταφέρει το παιδί της σε νοσοκομείο, όπου οι γιατροί αναφέρουν ότι οι εξετάσεις έδειξαν σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο όμως δεν ανακοινώνουν στην οικογένεια, όσο αυτή δεν πληρώνει τα νοσήλια!

Αυτές είναι μερικές από τις περιπτώσεις που αναφέρουν ενδεικτικά οι "Γιατροί χωρίς σύνορα". Αραγε, δε θα έπρεπε να μας βάλουν σε σκέψεις και να προβληματιστούμε μήπως η εκμετάλλευση των συνανθρώπων μας μπορεί να φτάσει και σε εξαφανίσεις νεογέννητων, αφού οι γονείς τους δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κυνηγούν» τα νοσήλια των Ταμείων(2007-05-02 00:00:00.0)
Τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία(2005-11-19 00:00:00.0)
Εδωσαν εξιτήριο σε 10χρονο αγόρι(2000-09-03 00:00:00.0)
Στάσεις εργασίας των γιατρών(1999-01-21 00:00:00.0)
"Βόμβα" σε νοσοκομεία και ταμεία(1996-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ