Τρίτη 21 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Επικίνδυνο "παιχνίδι" με το Κοσσυφοπέδιο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Η παρατεινόμενη πολιτική κρίση στο Βελιγράδι προκαλεί δονήσεις και στο Κοσσυφοπέδιο. Μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά του πρύτανη του πανεπιστημίου της Πρίστινας (την περασμένη Πέμπτη) από τον επονομαζόμενο "Απελευθερωτικό Στρατό του Κόσσοβου", ακολούθησε το Σάββατο η μαζική διαδήλωση διαμαρτυρίας χιλιάδων Σέρβων στους δρόμους της Πρίστινα και η ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στην κυβέρνηση ή τους υποστηριχτές του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τους ηγέτες του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού κομμάτων "Ζάγιεντο", σχετικά με το ποιος ευθύνεται ή "χρησιμοποιεί" τα πρόσφατα επικίνδυνα κρούσματα βίας στην περιοχή.

"Οι Αλβανόφωνοι εξτρεμιστές είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν τις πιο σκοτεινές μεθόδους", υποστήριξε ο δήμαρχος της Πρίστινα, Ντούσαν Σίμιτς (που ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μιλόσεβιτς) σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια της συγκέντρωσης που έκαναν χιλιάδες Σέρβοι στο κέντρο της Πρίστινα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του πρύτανη του πανεπιστημίου της πόλεως την περασμένη βδομάδα... Ο Σίμιτς δε δίστασε να κατηγορήσει ευθέως τη σερβική αντιπολίτευση και τους ηγέτες αλβανόφωνων αυτονομιστικών οργανώσεων, υποστηρίζοντας ότι "παρουσιάζονται στη διεθνή κοινότητα ως ειρηνοποιοί και δημοκράτες, ενώ στην πραγματικότητα κρύβονται πίσω από την πιο σκοτεινή πολιτική τρομοκρατία και τον εθνικό διαχωρισμό".

Οι δηλώσεις Σίμιτς προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του αντιπολιτευόμενου Κινήματος Σερβικής Αντίστασης, που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο, και των ηγετών του "Ζάγιεντο".

"Τις ημέρες αυτές που η κατάσταση κάτω από τα πόδια του Μιλόσεβιτς είναι τεταμένη, έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι η σημερινή αποσταθεροποίηση στο Κόσσοβο εξυπηρετεί τα άρρωστα μυαλά που θέλουν να διαιωνίσουν την τυραννία τους", υποστήριξε το Κίνημα Σερβικής Αντίδρασης.

"Οποιος και να διέπραξε αυτή την αναίσχυντη ενέργεια, στρέφεται εναντίον του εκδημοκρατισμού της Σερβίας και εναντίον των συμφερόντων όλων των πολιτών της Σερβίας", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Ζάγιεντο.

Σε απειλές για την εξαπόλυση βίας στο Κόσσοβο προχώρησαν προχτές, για πρώτη φορά, οι Σέρβοι εθελοντές από το Κοσσυφοπέδιο που συμμετείχαν στον πόλεμο στην Κροατία και τη Βοσνία το 1992 - 93. Με ανακοίνωσή τους σε σερβικές εφημερίδες, οι Σέρβοι εθελοντές υποστήριξαν πως εάν οι επίσημες αρχές δεν πάρουν δραστικά μέτρα για να αποκαλυφθούν αυτοί που κρύβονται μέσω του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, τότε θα αναλάβουν και αυτοί μέτρα εναντίον όλων εκείνων που επιθυμούν την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεθόδευση τεχνητού αδιεξόδου(1998-03-14 00:00:00.0)
Το ιμπεριαλιστικό σχέδιο σε εξέλιξη(1998-03-13 00:00:00.0)
"Εκρήξεις" βίας στο Κοσσυφοπέδιο(1997-11-28 00:00:00.0)
Ενταση από τη δολοφονία δύο αστυνομικών(1997-05-20 00:00:00.0)
Σε εκρηκτικές διαστάσεις η πολιτική κρίση(1997-02-04 00:00:00.0)
Απέχουν οι αλβανόφωνοι(1996-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ