Κυριακή 19 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ... ΑΝΕΡΓΙΑ
Αρχίζει το "μεγάλο φαγοπότι"

Αρχίζει η υλοποίηση διατάξεων του περιβόητου νόμου για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που μεταφέρει στους εργοδότες τους πόρους του ΟΑΕΔ, με πρόσχημα τη δημιουργία πρόσκαιρων θέσεων εργασίας

Την Τρίτη θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΟΑΕΔ για να εκφράσει τη γνώμη του πάνω σε μια σειρά σχεδίων υπουργικών αποφάσεων που υλοποιούν τις διατάξεις του νόμου 2434,του τελευταίου νόμου του υπουργείου Εργασίας για την ενίσχυση, δήθεν, της απασχόλησης. Μετά από αυτή τη συζήτηση, τα σχέδια θα υπογράφονται ανά μικρά χρονικά διαστήματα από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου και θα προχωρά η εφαρμογή τους.

Ο νόμος 2434/96, με τίτλο "Μέτρα πολιτικής για την απασχόληση και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση",με πρόσχημα την ενίσχυση της απασχόλησης, μεταφέρει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ και γενικότερα τους πόρους εκατοντάδων δισ. δραχμών για την ανεργία, κατευθείαν στις τσέπες των εργοδοτών!Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, τα μέτρα θα στοιχίσουν 220 δισ., από τα οποία τα 160 δισ. θα δοθούν από τον ΟΑΕΔ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Δίπλα στις αποφάσεις - πρόκληση, όπως η σημαντική κάλυψη εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΔ,βρίσκονται και οι αποφάσεις για επιχορηγήσεις επιχειρήσεων στα πλαίσια που και τα προηγούμενα χρόνια είχε κινηθεί ο ΟΑΕΔ. Κοινό γνώρισμα όλων των σχετικών αποφάσεων είναι ότι για ορισμένους μήνες απασχόλησης, δίχως παραπέρα εξασφάλιση, δίνονται στους εργοδότες ιδιαίτερα μεγάλες επιχορηγήσεις από χρήματα των εργαζομένων.Από την άλλη είναι μακρύς ο δρόμος από την εξαγγελία δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας έως και την πραγματοποίηση του στόχου, έστω στο ελάχιστο.

Το περιεχόμενο του νόμου είναι αποτέλεσμα ιδιαίτερα "σκληρής" δουλιάς από ομάδα εργασίας του ΟΑΕΔ, με επικεφαλής τον τότε διοικητή του Ρ. Σπυρόπουλο,ο οποίος τώρα είναι βουλευτής και υπεύθυνος συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ. Κατά τη διάρκεια της εργασίας της ομάδας, είχε επισημανθεί και από τον ίδιο τον τότε διοικητή του ΟΑΕΔ, ότι ο νόμος διαπνέεται από τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου".Οι κατευθύνσεις του για την παραπέρα μείωση του κόστους εργασίας, την ακόμα μεγαλύτερη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, καθώς και τη μετάθεση της ευθύνης για την εξεύρεση εργασίας από την πολιτεία στον ίδιο τον άνεργο, επιβεβαιώνουν περίτρανα αυτές τις διαπιστώσεις.

Τα σχέδια υπουργικών αποφάσεων που θα συζητηθούν αφορούν:

- Τον συμψηφισμό επιδομάτων ανεργίας με προγράμματα κατάρτισης - απασχόλησης.

- Τη λειτουργία γραφείων ενημέρωσης ανέργων και επιχειρήσεων.

- Την επιχορήγηση εργοδοτών για την κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους εργασίας.

- Την επιχορήγηση επιχειρήσεων για τη δημιουργία, υποτίθεται, 30 χιλ. θέσεων εργασίας.

- Την επιδότηση επιχειρήσεων,προκειμένου να απασχολήσουν 5.000 πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας. - Την επιχορήγηση 10.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών.

- Την έγκριση των όρων και των προϋποθέσεων υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.

- Τη συνεργασία του ΟΑΕΔ με εκπαιδευτικά ιδρύματα για το σχεδιασμό της υλοποίησης προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, επιμόρφωσης του προσωπικού του ΟΑΕΔ, εκπόνηση ερευνών ή μελετών σχετικών με τους τομείς δραστηριότητας του ΟΑΕΔ.

Με τις υπουργικές αποφάσεις που θα υπογραφτούν τώρα δεν υλοποιούνται όλες οι διατάξεις του νόμου. Υπάρχουν ακόμα βασικές εκκρεμότητες. Μία από αυτές είναι το μέτρο της "κάρτας απασχόλησης".Η κάρτα, όποτε βγει, θα είναι υποχρεωτική για όσους άνεργους και εργαζόμενους συμμετέχουν σε προγράμματα απασχόλησης και συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.Επίσης, ο άνεργος θα μπορεί να εισπράξει το επίδομα ανεργίας με αυτή. Στην ίδια κάρτα θα καθορίζονται και τα λεγόμενα "μηνιαία μερίδια εργασίας",για την περίπτωση που ο άνεργος θελήσει να παρακολουθήσει ειδικά προγράμματα απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης. Με την κάρτα θα επιδιωχτεί να γίνει και η καταγραφή των εργαζομένων.

Ενα ακόμα μέτρο που σε αυτή τη φάση δεν ξεκινά, είναι η δυνατότητα του ΟΑΕΔ να μπορεί να συστήνει Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με τις αναδόχους εταιρίες των μεγάλων έργων που θα εκπονούν προγράμματα κατάρτισης για μελλοντικούς εργαζόμενους σε αυτά.

Δεν μπαίνει σε εφαρμογή αυτή την περίοδο και το άρθρο σχετικά "με τη διευκόλυνση της κινητικότητας των ανέργων, με στόχο την απασχόλησή τους". Στα προγράμματα αυτά θα μπορούν να συμμετέχουν επιδοτούμενοι άνεργοι νομών που η εγγεγραμμένη ανεργία υπερβαίνει τον εθνικό μέσο όρο, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών, ιδιωτικές επιχειρήσεις, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις υπό εκκαθάριση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολα για τους εργοδότες(1999-06-08 00:00:00.0)
Στην ασφάλιση του ΙΚΑ άνεργοι νέοι(1998-12-31 00:00:00.0)
Προγράμματα επί προγραμμάτων...(1996-07-21 00:00:00.0)
Στους εργοδότες το επίδομα ανεργίας!(1996-05-05 00:00:00.0)
Οι άνεργοι επιδοτούν τους εργοδότες!(1996-04-27 00:00:00.0)
Ο ΟΑΕΔ προωθεί τη μερική απασχόληση!(1995-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ