Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινωνικός τουρισμός για τους... "έχοντες"

Οι διαφημιζόμενες ως "φτηνές" διακοπές του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ δεν είναι πλέον τόσο φτηνές. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται κατά μέσο όρο 14.000 δρχ. την ημέρα για να καλύψει μόνο τα έξοδα διανυκτέρευσης και ένα γεύμα, ποσό που, μεσούσης της κρίσης στον τουριστικό κλάδο, είναι εφάμιλλο αυτού που θα ξόδευε έτσι κι αλλιώς αν δε μετείχε στο πρόγραμμα του ΕΟΤ. Πέρα όμως από τα σημαντικά έξοδα, που υπολογίζεται μετριοπαθώς ότι ξεπερνούν συνολικά για τέσσερα άτομα τις 20.000 δρχ. ημερησίως - συν τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής - οι κάνοντες χρήση του προγράμματος χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι έρχονται αντιμέτωποι και με άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Συγκεκριμένα:

  • Το "έλα να δεις" γίνεται κατά το χρονικό διάστημα παραλαβής των δελτίων, όταν άνθρωποι κάθε ηλικίας στριμώχνονται για πολλές ώρες, προκειμένου να εξασφαλίσουν το "μαγικό χαρτάκι", σε συνθήκες που δεν αρμόζουν σε - ηλικιωμένους περισσότερο - ανθρώπους.
  • Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα ξενοδοχεία είτε δεν είναι εφάμιλλη των εγγυήσεων των ξενοδόχων προς τον ΕΟΤ, είτε οι υπηρεσίες που παρέχονται στους δικαιούχους είναι υποβαθμισμένες, σε σχέση με τους άλλους πελάτες των ίδιων ξενοδοχείων.
  • Τα περισσότερα ξενοδοχεία που μετέχουν στο πρόγραμμα, την περίοδο αιχμής (Ιούλης - Αύγουστος) έχουν κλειστές τις πόρτες τους για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, επειδή αυτή είναι η περίοδος που κλείνονται τα "πακέτα" διακοπών, με συνέπεια οι περισσότεροι δικαιούχοι να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές... την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Σε μια προσπάθεια να μετριαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις, ο ΕΟΤ δίνει για πρώτη φορά φέτος τη δυνατότητα σε ξενοδοχεία όλης της χώρας να συμμετέχουν στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, ενώ μέχρι πέρσι εξαιρούσε τα ξενοδοχεία ορισμένων τουριστικών περιοχών (Ρόδο, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη κτλ.) και αύξησε τον αριθμό των δικαιούχων στις 23.000 έναντι 16.000 πέρσι. Αν και η ανταπόκριση των ξενοδόχων κρίνεται μέχρι στιγμής ικανοποιητική, παράγοντες του Οργανισμού θεωρούν αναπόφευκτο το "στρίμωγμα" της περιόδου αιχμής για μια ακόμα χρονιά. Αλλωστε, η μεγάλη ζήτηση που καταγράφηκε πέρσι, ώθησε τον ΕΟΤ να αυξήσει το συνολικό αριθμό των θέσεων στις 22.000, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί συνολικά οι 17.000 και απομένουν ακόμα τρεις μήνες μέχρι τη λήξη του προγράμματος της περιόδου 1996 -97.

Σε διάστημα ενός ή δυο μηνών, τέλος, ο ΕΟΤ θα δώσει λεπτομέρειες και αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τους όρους συμμετοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φετινά ανώτατα όρια εισοδήματος συμμετοχής στο πρόγραμμα θα είναι ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με πέρσι.

Β. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ