Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
Οι ΗΠΑ απειλούν την Αργεντινή με εμπορικές κυρώσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εμπορικές κυρώσεις κατά της Αργεντινής σχεδιάζουν να επιβάλουν την 1η Μάρτη οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε μία προσπάθεια να εντείνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση του Κάρλος Μένεμ για προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων που προκύπτουν από τη χρήση πατενταρισμένων προϊόντων αμερικανικών φαρμακευτικών εταιριών.

Οπως διευκρίνισε η Αμερικανίδα εμπορική αντιπρόσωπος, Τσαρλίν Μπαρσέφσκι, οι κυρώσεις θα εφαρμοστούν γιατί η αργεντίνικη κυβέρνηση δεν έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα με τα οποία θα αποτρέπεται η κάρπωση της έρευνας και των ευρημάτων αμερικανικών φαρμακευτικών εταιριών από ανάλογες της Αργεντινής. Η ίδια υποστήριξε ότι οι κυρώσεις δεν έρχονται σε αντίθεση με το αμερικανικό πρόγραμμα που είναι γνωστό ως "Γενικευμένο Σύστημα Προτιμήσεων", το οποίο επιτρέπει σε αναπτυσσόμενες χώρες να αποστείλουν αφορολόγητα προϊόντα στις ΗΠΑ, με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη μέσω εμπορίου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στο προσεχές δίμηνο που μεσολαβεί μέχρι την εφαρμογή των κυρώσεων, οι δυο χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν και να βρουν τρόπους για την επίτευξη ικανοποιητικής συμφωνίας.

Οι εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Αργεντινής περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επιβολή υψηλότερων δασμών σε εμπορικά προϊόντα, αξίας άνω των 260 εκατομμυρίων δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ