Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για τη Χεβρώνα
  • Μονογράφηκε η συμφωνία αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Χεβρώνα
  • Διφορούμενα τα σημεία που αφορούν την περαιτέρω αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη
  • Αντιδράσεις, τόσο από Ισραηλινούς όσο και από Παλαιστινίους

Μονογράφηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, από τους επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών η συμφωνία αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα. Η μονογραφή, που ανακοινώθηκε από τον Ντένις Ρος, ακολούθησε τη συνάντηση του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ. Το κείμενο της συμφωνίας, που πρέπει να εγκριθεί τόσο από το ισραηλινό Κοινοβούλιο, όσο και από το παλαιστινιακό συμβούλιο πριν υπογραφεί επισήμως, συνοδεύεται από σειρά επιμέρους συμφωνίες σχετικά με την αναδιάταξη των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς των παλαιστινιακών εδαφών.

Με εμφανή ικανοποίηση ο Ντένις Ρος, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, ανακοίνωσε, στις δυόμισι χτες το πρωί, τη μονογραφή της συμφωνίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους για την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την πόλη της Χεβρώνας. Το εννιασέλιδο κείμενο της συμφωνίας, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από εγγυήσεις εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και δεσμεύσεων για την περαιτέρω αναδιάταξη των ισραηλινών δυνάμεων στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, καταλήχτηκε από τους Αραφάτ και Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της μεταμεσονύχτιας συνάντησής τους στο φυλάκιο του Ερετζ και μονογράφηκε από τον Σάεμπ Ερακάτ, επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, και από τον Ντον Σομρόν, αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατού. Τόσο στη συνάντηση Αραφάτ - Νετανιάχου, όσο και στη μονογραφή της συμφωνίας παρευρέθηκε και ο Μιγκέλ Ανγκέλ Μορατίνος, ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή.

Η συμφωνία επιγραμματικώς προβλέπει:

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε, ήδη από χθες το πρωί, τις προετοιμασίες αποχώρησής του από τη Χεβρώνα, αναπτύσσοντας ισχυρές δυνάμεις κατά μήκος του κεντρικού δρόμου της πόλης, για να αποφευχθούν τα επεισόδια με τους εξαγριωμένους εποίκους. Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας οι Ισραηλινοί στρατιώτες, πρόκειται να αποχωρήσουν εντός ενός 10ημέρου από τη μονογραφή του κειμένου από τα 4/5 της Χεβρώνας,των οποίων τον έλεγχο θα παραδώσουν στην παλαιστινιακή αστυνομία. Ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει σταδιακά και από την ύπαιθρο της Χεβρώνας, όμως, η αποχώρηση αυτή θα γίνει σε τρία στάδια εκ των οποίων το πρώτο θα πρέπει να αρχίσει τον Μάρτη του 1997 και το τρίτο και τελευταίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτη του 1998, ή τουλάχιστον να μην παραταθεί πέρα από τα μέσα του 1998. Σύμφωνα, πάντα, με το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο από πολιτικούς αναλυτές χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα "ανοιχτό σε ποικίλες ερμηνείες και ελαστικό",η Παλαιστινιακή Αρχή αναλαμβάνει τον έλεγχο όλων των πέριξ περιοχών εκτός από τους εβραϊκούς οικισμούς και τις "στρατιωτικές ζώνες" που παραμένουν υπό ισραηλινή εποπτεία.

Στη Χεβρώνα μεταφέρονται άμεσα 400 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί των οποίων τα ονόματα, αλλά και οι κωδικοί των αυτομάτων όπλων που θα διαθέτουν, έχουν δοθεί, ήδη, στον ισραηλινό στρατό. Οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί δεν έχουν δικαίωμα παρέμβασης στους εβραϊκούς οικισμούς και θα ελέγχουν από κοινού με τον ισραηλινό στρατό, με τον οποίο θα συγκροτήσουν και δυνάμεις ταχείας επέμβασης σε περίπτωση επεισοδίων και συγκρούσεων, όλα τα υψώματα γύρω από τους οικισμούς. Η αραβική αγορά στο κέντρο της πόλης πρόκειται να επαναλειτουργήσει, ενώ το Ισραήλ δεσμεύτηκε να κατασκευάσει ένα "ασφαλές πέρασμα" από την Ιερουσαλήμ στη Χεβρώνα και η Παλαιστινιακή Αρχή να ελέγξει τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους. Τέλος, η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς των αυτόνομων περιοχών προγραμματίζεται για το Μάρτη του 1997. Την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την πόλη αναμένεται να επιβλέψει μια ομάδα άοπλων παρατηρητών από τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Τουρκία και τη Δανία, οι οποίοι, στη συνέχεια, θα αναπτυχθούν ανάμεσα στους, περίπου, 15.000 Παλαιστινίους που κατοικούν γύρω από τον εβραϊκό οικισμό των 450 εποίκων.

Ικανοποίηση αλλά και απειλές

Την ικανοποίησή του για "το νέο βήμα προς την ειρηνευτική διαδικασία" εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον,διά μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς, ο οποίος, όμως, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα και ότι στο εξής και οι δύο πλευρές πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για την εφαρμογή της συμφωνίας. Οπως έγινε γνωστό από τον Μπερνς, οι Αραφάτ και Νετανιάχου αναμένονται ξεχωριστά στην Ουάσιγκτον, μέσα στις επόμενες βδομάδες, ενώ ανάλογες προσκλήσεις έχουν απευθυνθεί στον Ιορδανό βασιλιά Χουσεϊν και στον Χόσνι Μουμπάρακ. Ανάλογα συγχαρητήρια μηνύματα, στα οποία τονίζεται η ανάγκη συνέχισης και ολοκλήρωσης της "ειρηνευτικής διαδικασίας", έστειλαν η ΕΕ, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Βρετανία, ενώ επαινετικά ήταν τα σχόλια του Ιορδανού μονάρχη Χουσεϊν και του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, οι οποίοι και πληροφορήθηκαν, τηλεφωνικώς, τη σύναψη της συμφωνίας λίγη ώρα μετά την κατάληξή της. Αρνητικά ήταν τα σχόλια της Συρίας και του Λιβάνου,στα οποία υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία αυτή δεν εξασφαλίζει την προώθηση της ειρήνης στην περιοχή.

Την οργή και την αγανάκτηση των ακροδεξιών Ισραηλινών, από τη μία, και των εξτρεμιστών ισλαμιστών, από την άλλη, προκάλεσε η είδηση της επίτευξης συμφωνίας. Η "Χαμάς", με ανακοίνωσή της, προειδοποιεί για νέες επιθέσεις και δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία, καθώς μέρος της Χεβρώνας παραμένει υπό "τον σιωνιστικό έλεγχο". Την ίδια στιγμή, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεχόταν εντονότατη κριτική από 7 μέλη του 18μελούς Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίοι τον χαρακτήρισαν προδότη, απείλησαν με αποχώρηση και επανέλαβαν ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν τη συμφωνία. Παρ' όλα αυτά, θεωρείται βέβαιη η έγκριση της συμφωνίας από το ισραηλινό Κοινοβούλιο, σήμερα, καθώς αναμένεται να υπερψηφιστεί και από τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος.

Το "αμφιλεγόμενο" σημείο της συμφωνίας

Στην προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι μέσω των "στρατιωτικών ζωνών" το Ισραήλ εξασφαλίζει τη διατήρηση του ελέγχου στο 50%, τουλάχιστον, των εδαφών της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης, αφού δεν υπάρχει σχετική δέσμευση ούτε στην τωρινή συμφωνία ούτε στη συμφωνία του Οσλο. Οι παρατηρήσεις του Νετανιάχου προκάλεσαν την αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι, μετά την ολοκλήρωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας", θα έχει υπό τον έλεγχό της το 80-90% των αμφισβητούμενων εδαφών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Αραφάτ - Νετανιάχου στο Νταβός(1997-02-04 00:00:00.0)
Πρώτη επίσκεψη Αραφάτ στη Χεβρώνα(1997-01-21 00:00:00.0)
"Κοντά" η συμφωνία για τη Χεβρώνα(1996-12-28 00:00:00.0)
Προς συμφωνία για τη Χεβρώνα;(1996-12-24 00:00:00.0)
Η "ύφεση" δεν υποκρύπτει το αδιέξοδο...(1996-10-09 00:00:00.0)
Παντού σκληρές διαπραγματεύσεις(1996-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ