Κυριακή 12 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Μισή ντουζίνα πρωταθλήματα

Η κιτρινόμαυρη ιστορία του Ντούσαν Μπάγεβιτς σαν παίκτης και προπονητής

Τα πάντα σε αυτή τη ζωή έχουν ένα τέλος. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ύστερα από 12 χρόνια, άφησε τη Ν. Φιλαδέλφεια για τον Πειραιά. Ο,τι γράφει όμως δεν ξεγράφει. Το πέρασμά του από την ΑΕΚ είναι μια πραγματικότητα, παρά την απέλπιδα προσπάθεια κάποιων να την υποτιμήσουν. Μπορεί η περίοδος που φόραγε τον δικέφαλο στο στήθος να αναπαύεται στην αγκαλιά της ιστορίας, δεν μπορεί όμως να διαγραφεί από τις σελίδες της.

Ο "Πρίγκιπας του Νερέτβα", όπως αποκαλείται, ήρθε στην ΑΕΚ ως παίχτης το 1977. Πάτησε το τερέν 106 φορές και έστειλε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα 65, δηλαδή κατά μέσο όρο 0,61 γκολ ανά αγώνα. Οι αμυντικοί απέναντί του 8 φορές ήταν παίχτες του Ολυμπιακού. Ο Μπάγεβιτς κατάφερε να πετύχει ένα γκολ, μετρώντας στις συναντήσεις με τους "ερυθρόλευκους" 3 νίκες, ισάριθμες ήττες και 2 ισοπαλίες. "Γεύτηκε" την κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων και μάλιστα συνεχόμενων ('78, '79), ενός Κυπέλλου ('78), ενώ έπαιξε σε 6 αγώνες του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου πέτυχε 3 γκολ. Το πρώτο "αντίο" στην κιτρινόμαυρη φανέλα το είπε το 1981.

Πέρασαν εφτά χρόνια και "ένας φίλος από τα παλιά" επέστρεψε. Οχι πλέον ως παίχτης, αλλά ως πρώτος προπονητής, με το ίδιο πάντως επιβλητικό στιλ. Η ΑΕΚ δεν ήταν όπως την άφησε. Βρισκόταν σε δεκάχρονο τέλμα, αφού το τελευταίο πρωτάθλημα που τοποθετήθηκε στην τροπαιοθήκη το είχε σηκώσει (και) αυτός, με την ιδιότητα του ποδοσφαιριστή.

Εχοντας στα χέρια του το "τιμόνι" του δικεφάλου για το πρωτάθλημα της Α Εθνικής έδωσε 268 αγώνες. Ο απολογισμός δείχνει 171 νίκες, 40 ήττες και 57 ισοπαλίες, με 529 γκολ υπέρ και 206 κατά, που απέφεραν τέσσερα πρωταθλήματα ('89, '92, '93, '94). Ως τεχνικός αντιμετώπισε στη διοργάνωση τον Ολυμπιακό διπλάσιες φορές (16) από ό,τι ως παίχτης. Εχει 4 νίκες, 7 ήττες, 5 ισοπαλίες με 16 γκολ στο ενεργητικό και 22 στο παθητικό.

Το δεύτερο τη τάξει θεσμό στη χώρα μας, το Κύπελλο, η ΑΕΚ με προπονητή τον Μπάγεβιτς τον κατέκτησε μια φορά ('96). Εδωσε συνολικά 78 αγώνες, στους οποίους είχε 55 νίκες, 8 ήττες, 15 ισοπαλίες με 177 γκολ υπέρ και 59 κατά. Τα 4 από αυτά τα παιχνίδια ήταν απέναντι στην ομάδα του λιμανιού. Οι "κιτρινόμαυροι" γνώρισαν 2 νίκες, μια ήττα, μια ισοπαλία, έχοντας υπέρ τους 7 γκολ και εναντίον τους 5.

Την περίοδο '89-'90 κατέκτησε το μοναδικό Λιγκ Καπ που έγινε στην Ελλάδα, κερδίζοντας τον Ολυμπιακό με 3-2 και το 1992 έχασε στα πλαίσια του Σούπερ Καπ από τους "ερυθρόλευκους" με 3-1. Η ευρωπαϊκή καριέρα του "Ντούσκο", ως τεχνικού της Ενωσης, περιλαμβάνει 28 αγώνες. Οι 12 ήταν νικηφόροι, 9 τον βρήκαν ηττημένο, 7 ισόπαλο, με 26 γκολ υπέρ και 37 κατά.

Από το καλοκαίρι του 1996 ο Ντούσαν Μπάγεβιτς φοράει στο στήθος το δαφνοστεφανωμένο κεφάλι. Η πιο ηχηρή και συζητημένη μετακίνηση, στην τρέχουσα ποδοσφαιρική περίοδο, έχει στον πάγκο του Ολυμπιακού 20 αγώνες. Από αυτούς 14 ήταν νίκες, 4 ισοπαλίες, 2 ήττες, με 38 γκολ υπέρ και 15 κατά. Τα παραπάνω σκιαγραφούν την αθλητική παρουσία του "Ντούσκο" από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στη χώρα μας ως σήμερα. Η ζωή όμως συνεχίζεται και από σήμερα το βράδυ οι αριθμοί, που άλλες φορές λένε την αλήθεια και άλλες όχι, θα την ακολουθήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ