Τετάρτη 8 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Υπερδιπλασιάστηκε ο τζίρος στην 5ετία

Ενδιαφέροντα στοιχεία από σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ

"Χρυσοφόρος" και με συνεχώς αυξανόμενη κερδοφορία εμφανίζεται ο "τζόγος" στη χώρα μας, αφού κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών οι ακαθάριστες εισπράξεις των κρατικών τυχερών παιχνιδιών και λαχείων έχουν υπερδιπλασιαστεί! Το παραπάνω - κοινώς αποδεκτό - συμπέρασμα προκύπτει και επίσημα πλέον από μελέτη με θέμα "Τα οικονομικά των κρατικών τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα", που πραγματοποίησε μελετητική ομάδα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Στην Ελλάδα η αγορά τυχερών παιχνιδιών περιλαμβάνει τέσσερα παιχνίδια του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου ή ΟΠΑΠ (ΠΡΟ-ΠΟ, ΠΡΟΤΟ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ), τέσσερα λαχεία της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων (Λαϊκό, Εθνικό, Κοινωνικής Αντίληψης, Στιγμιαίο) και το αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα του ΟΔΙΕ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μελέτη, σημαντικό ρόλο στην αύξηση της κερδοφορίας, που παρουσίασε ο συγκεκριμένος χώρος την τελευταία πενταετία, έπαιξε η εισαγωγή νέων παιχνιδιών (προϊόντων) εκ μέρους του ΟΠΑΠ και της διεύθυνσης κρατικών λαχείων, που αποδείχτηκαν ιδιαίτερα δημοφιλή στους καταναλωτές. Ειδικότερα, με την εισαγωγή του ΛΟΤΤΟ το 1991 και του στιγμιαίου λαχείου (ξυστό) το 1993 οι συνολικές πωλήσεις των τυχερών παιχνιδιών αυξήθηκαν από 205,6 δισ. δρχ. το 1990 σε 390,1 δισ. δρχ.το 1994 σε τρέχουσες τιμές (δηλαδή αυξήθηκαν σχεδόν κατά 90%). Παράλληλα, αυξήθηκε η απόδοση (έσοδα) προς το δημόσιο από 44,7 δισ. δρχ. το 1990 σε περίπου 115 δισ. δρχ. το 1994, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από τη φορολόγηση των κερδών των παικτών και οι παραγραφές (περίπου 6,5 δισ. δρχ.). Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για το 1995, ο συνολικός τζίρος προσεγγίζει τα 430 δισ. δρχ., ενώ ανάλογη αναμένεται να είναι η αύξηση των εσόδων του δημοσίου. Δηλαδή στο διάστημα 1990-1995 ο συνολικός τζίρος αυξήθηκε κατά 109%! Τα ποσά αυξάνονται περισσότερο, αν ληφθεί υπόψη ο τζίρος των καζίνο, ιδιαίτερα των ιδιωτικών που λειτούργησαν πρόσφατα.

Το 1994 οι καθαρές εισπράξεις των νέων λαχείων - ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΞΥΣΤΟ - έφτασαν τα 107 δισ. δρχ., 16 δισ. δρχ., 28 δισ. δρχ. αντίστοιχα, όταν την ίδια περίοδο τα τρία παραδοσιακά λαχεία (λαϊκό, εθνικό, ειδικό) είχαν καθαρές εισπράξεις περίπου 20,3 δισ. δρχ. και το ΠΡΟ-ΠΟ περίπου 37 δισ. δρχ. ή 30% μείωση σε σχέση με το 1990. Οι δυσμενείς εξελίξεις για τα παραδοσιακά παιχνίδια θα ήταν μεγαλύτερες, αν δε γινόταν μεγάλη προβολή και διαφήμιση τα τελευταία 4 χρόνια. Το 1995 η διαφημιστική δαπάνη για το σύνολο των παιχνιδιών ανήλθε σε περίπου 5,5 δισ. δρχ.

Σε ό,τι αφορά τα μερίδια αγοράς που κατείχαν τα διάφορα τυχερά παιχνίδια το 1995, σύμφωνα με τη μελέτη ήταν τα εξής; ΛΟΤΤΟ 28%. Στιγμιαίο λαχείο (ξυστό) 24%, Αμοιβαίο Ιπποδρομιακό Στοίχημα 14%, Λαϊκό λαχείο 13%, ΠΡΟ-ΠΟ 8%, Εθνικό λαχείο 7% και ΠΡΟΤΟ 6%.

Τα προσωρινά στοιχεία των εισπράξεων του ΛΟΤΤΟ και του ΠΡΟΤΟ για το πρώτο εξάμηνο του 1996 εμφανίζουν μείωση περίπου 13% σε σχέση με το 1995, ενώ το ΠΡΟ-ΠΟ εμφανίζει πολύ μικρή αύξηση 1%.

Οι έμποροι "φαν" του είδους

Οι έμποροι - πωλητές και οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών αποτελούν τους φανατικούς του συγκεκριμένου χώρου. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι παραπάνω κατηγορίες επαγγελματιών παρουσιάζουν αυξημένη συγκριτικά δαπάνη σε σχέση με τη μέση μηνιαία καταναλωτική τους δαπάνη, ενώ από τη μελέτη επιβεβαιώνεται η χαμηλή συμμετοχή των μη εργαζομένων. Τα νοικοκυριά με αρχηγό ηλικίας 25-54 ετών παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συγκριτικά δαπάνη για τυχερά παιχνίδια, ενώ το 1994 αυξημένη εμφανίζεται η δαπάνη των νοικοκυριών με αρχηγό ηλικίας 55-64 ετών.

Τα νοικοκυριά με τα υψηλότερα επίπεδα μέσης μηνιαίας συνολικής κατανάλωσης παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δαπάνη για τυχερά παιχνίδια, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει θετική σχέση μεταξύ υψηλών εισοδηματικών κλιμακίων και δαπάνης για τυχερά παιχνίδια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ