Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Ικαρία βιώνει την εγκατάλειψη

Χρονίζουν τα σοβαρά προβλήματα του νησιού και οι αρμόδιοι κωφεύουν στις επισημάνσεις τοπικών φορέων

Η χρόνια εγκατάλειψη της Ικαρίας από την πολιτεία έχει συσσωρεύσει μια σειρά από προβλήματα στο ακριτικό αυτό νησί του Αιγαίου. Προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης, ώστε να μην οδηγηθεί και αυτό το νησί στην ερήμωση.

Η ανεπαρκής νοσοκομειακή περίθαλψη, η έλλειψη υποδομής στα λιμάνια, το αεροδρόμιο, το οδικό δίκτυο, στη δασοπροστασία κάνουν τη ζωή των 7.000 κατοίκων του νησιού πολύ δύσκολη. Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και με τα δύο λιμάνια του νησιού, του Αγιου Κήρυκου και του Εύδηλου, όπου θεωρείται απαραίτητη η επέκταση των μόλων. Από την άλλη, το αεροδρόμιο του νησιού είναι ημιτελές και οι υπηρεσίες του στεγάζονται σε λυόμενο οίκημα, ενώ ο δρόμος από τον Αγιο Κήρυκο προς το αεροδρόμιο δεν έχει ακόμα ασφαλτοστρωθεί! Σε άσχημη κατάσταση βρίσκεται και το οδικό δίκτυο του νησιού. Εδώ και τρία χρόνια έχει ξεκινήσει η κατασκευή του δρόμου από τον Αγιο Κήρυκο στις Ράχες, που θα μειώσει την απόσταση στο 1/3, αλλά ακόμα δεν έχει τελειώσει. Αναξιοποίητες μένουν και οι δυνατότητες ανάπτυξης της Ικαρίας.

Ομως, σε ώτα μη ακουόντων απευθύνονται μέχρι τώρα οι οργανώσεις και φορείς, που παλεύουν να δώσουν πνοή και ώθηση στη ζωή του νησιού. Οπως έχει δηλώσει στο "Ρ" ο πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας ΑθηνώνΦίλιππος Μαυρογιώργης,κατά καιρούς έχουν ζητήσει να δουν κάποιους υπουργούς, για να τους εκθέσουν τα προβλήματα, αλλά μέχρι τώρα, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κανείς άλλος δε μας δέχτηκε. Στη συνάντηση με τον Κ. Στεφανόπουλο, οι εκπρόσωποι της Πανικαριακής εξέθεσαν τα παραπάνω προβλήματα και του επέδωσαν υπόμνημα, στο οποίο ανάμεσα στα άλλα υπογραμμίζουν:

1. Ικαριάδα: Η πολιτεία είχε εγκρίνει αρχικά (1990) τη διοργάνωση από την Ελλάδα των διεθνών αεραθλητικών αγώνων με την ονομασία "Ικαριάδα" και είχε καταβάλει την προβλεπόμενη συμμετοχή στη Διεθνή Ομοσπονδία Αερολεσχών. Ακολούθως, η πολιτεία υπαναχώρησε (1994) χωρίς λογική εξήγηση και απέσυρε την υποψηφιότητα της χώρας μας με αποτέλεσμα να αναλάβει την πραγματοποίηση της "Ικαριάδας" η Τουρκία (1996), με άλλο όνομα και άλλον προσανατολισμό. Πρόκειται για πλήγμα που έχει επιπτώσεις στα εθνικά μας συμφέροντα και στο μέλλον των νησιών μας. Το ζητούμενο τώρα για μερική επανόρθωση, είναι η διοργάνωση ετήσιου διεθνούς αεροράλι Αιγαίου, με επίκεντρο την Ικαρία και το συμβολισμό του Ικαρου και διοργανώτρια την Εθνική Αερολέσχη Ελλάδος. Απαραίτητη είναι η συμμετοχή του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του υφυπουργείου Αθλητισμού. Η Ικαρία προσφέρεται, γιατί διαθέτει αεροδρόμιο, ελικοδρόμιο, το μνημείο του Ικάρου και γιατί βρίσκεται σε θέση - κλειδί στο κέντρο του Αιγαίου.

2. Η Ικαρία νησί των Ικάρων όλου του κόσμου: Πρόκειται για υπάρχον σχέδιο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας που για άγνωστους λόγους δεν προχώρησε. Για το σκοπό αυτό έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Αγιου Κήρυκου Ικαρίας η απαιτούμενη έκταση και έχει κατασκευαστεί σύγχρονο ελικοδρόμιο που όμως δε λειτούργησε. Ζητούμενο είναι η άμεση λειτουργία του ελικοδρομίου και η λειτουργία του ως κέντρου των Ικάρων όλου του κόσμου. Στις δραστηριότητές του θα μπορεί να περιλαμβάνονται επισκέψεις στην Ικαρία μαθητών αεροπορικών ακαδημιών, με σκοπό την ανάπτυξη φιλίας και συνεργασίας των Αεροπορικών Σχολών, αξιοποίηση και προβολή του μύθου του Ικαρου κ.ά.

3. Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων: Στην Ικαρία υπάρχουν μνημεία του Ελληνικού Πολιτισμού που αναφέρονται σε όλες τις περιόδους της ιστορίας, αρχής γενομένης από τη λίθινη εποχή. Το κράτος δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον και δεν έχει κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες (ανασκαφές - αναστηλώσεις - προβολή). Το ζητούμενο είναι να περιλάβει το υπουργείο Πολιτισμού στις δραστηριότητές του τα απαιτούμενα έργα στην Ικαρία (ανάδειξη και λειτουργία αρχαιολογικών χώρων - αναστήλωση Πύργου Δρακάνου και κάστρου Κοσκινά - λειτουργία μουσείων κ.ά.).

4. Ανιση κατανομή κονδυλίων από τη Νομαρχία Σάμου: Τα κρούσματα άδικης κατανομής των εθνικών και κοινοτικών πόρων εις βάρος της Ικαρίας από τη Νομαρχία Σάμου έχουν τελευταία αυξηθεί. Ζητούμενο είναι η εξασφάλιση δίκαιης κατανομής των δημοσίων εσόδων μεταξύ Σάμου και Ικαρίας ή η δημιουργία χωριστού Νομού Ικαρίας.

5. Εξοπλισμός νοσοκομείου: Λειτουργεί νοσοκομείο στην Ικαρία με ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ζητούμενο είναι η διάθεση των σχετικών κονδυλίων από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας για την τοποθέτηση ιατρών και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε να αντιμετωπίζονται στην Ικαρία όλα τα περιστατικά και να μην πεθαίνουν άνθρωποι κατά τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία των Αθηνών.

6. Δασοπροστασία: Η Ικαρία έχει πληγεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από πυρκαγιές, με αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλων εκτάσεων δάσους και καλλιεργειών και την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ζητούμενο, η λήψη ουσιαστικών μέτρων για πραγματική δασοπροστασία και πρόληψη από τα υπουργεία Γεωργίας και Εσωτερικών.

7. Ναρκωτικά: Η Ικαρία, όπως όλα τα νησιά μας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τη διάδοση των ναρκωτικών. Ζητούμενο είναι η λήψη μέτρων πρόληψης καταστολής και ενημέρωσης για τους κινδύνους των ναρκωτικών από τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Υγείας και από κάθε άλλον αρμόδιο φορέα.

8. Αξιοποίηση των παγκοσμίως γνωστών λουτροπηγών Ικαρίας και αποπεράτωση αεροδρομίου, λιμένων Ευδήλου και Αγιου Κήρυκου, καθώς και της μαρίνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2018-07-14 00:00:00.0)
«Μπαλώματα» για να κρυφτεί το πρόβλημα(2010-03-05 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας στο κυβερνητικό κλιμάκιο(2009-05-29 00:00:00.0)
Σοβαρότατα τα προβλήματα στην Υγεία σε Ικαρία και Φούρνους(2008-03-08 00:00:00.0)
Σύσκεψη για τις ελλείψεις που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές(2005-02-17 00:00:00.0)
Προσκλητήριο στην Ικαρία(1997-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ