Κυριακή 22 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η "χαμένη" τιμή της εικόνας

Ο Μαρσέλ Προυστ αναζητούσε το χαμένο χρόνο με νοσταλγία, με αγάπη, με πόνο και με υπέροχο λογοτεχνικό λόγο. Ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης, αναζητά κάτι άλλο, μια εικόνα ίσως, που, ενώ έχει "χαθεί" θα εμφανιστεί. Την Παρασκευή, και κάθε Παρασκευή, την ίδια πάντα ώρα, στις 21.00 από την ΕΤ-2, ο νέος κύκλος της σειράς "Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα" ξετυλίγει μπροστά μας μια πολύχρωμη ανθοδέσμη, μια ανθολογία του νεότερου ελληνικού κινηματογράφου από το 1970 και μετά. Κάθε εκπομπή έχει ένα θεματικό άξονα. Στην εκπομπή της Παρασκευής, που έχει τίτλο "Γονείς και παιδιά",περιλαμβάνει αποσπάσματα από τις εξής ταινίες:

"Ταξίδι στα Κύθηρα" του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1984). Από την εξαιρετική αυτή ταινία θα δούμε το απόσπασμα του εορταστικού τραπεζιού που περιμένει να τιμήσει τον πολιτικό πρόσφυγα που επιστρέφει ύστερα από 32 χρόνια. Λίγο μετά την πρώτη τους συνάντηση, η γυναίκα του κλειδώνεται στην κουζίνα και εκείνος φεύγει. Ο γιος του τον ακολουθεί. Ο γέρος πηγαίνεισ' ένα φτηνό ξενοδοχείο στο σταθμό Λαρίσης, που φαίνεται να το γνωρίζει από παλιά...

"Το προξενιό της Αννας" του Παντελή Βούλγαρη (1972). Θα δούμε την Αννα την ώρα που αποχαιρετά τη μάνα της στο σταθμό. Τη μάνα, που ήρθε από το χωριό στην Αθήνα για να πείσει το παιδί της να κάνει υπομονή για χάρη της άχρηστης και αχάριστης οικογένειας που υπηρετεί.

"Η Τιμή της αγάπης" της Τώνιας Μαρκετάκη (1984), κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Κ. Θεοτόκη. Κέρκυρα αρχές του αιώνα. Η Ειρήνη κλέβεται με τον αγαπημένο της, που θα την εγκαταλείψει λίγο αργότερα γιατί η μάνα της δεν του έδωσε την προίκα που του έταξε! Η μάνα της Ειρήνης μετανιωμένη έρχεται στην κόρη και προσπαθεί να σώσει την τιμή της οικογένειας...

"Λούφα και παραλλαγή" του Νίκου Περάκη (1984). Μια τυπική Ελληνίδα μητέρα τρέχει με τα ταπεράκια πίσω από το γιο της, που είναι φαντάρος...

"Λευτέρης Δημακόπουλος" του Περικλή Χούρσογλου (1993). Ο κεντρικός ήρωας της ταινίας μετακομίζει στην Αθήνα για να ετοιμαστεί για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Ο θείος του, που ζει στο Μεσολόγγι δεν εγκρίνει τον δεσμό που έχει με μια κοπέλα και της μιλά προσβλητικά στο τηλέφωνο. Ο Λευτέρης πηγαίνει στο Μεσολόγγι και τσακώνεται άγρια με το θείο του, που τον έχει σαν πατέρα, ενώπιον όλων.

"Η Ρεβάνς" του Νίκου Βεργίτση (1983). Εδώ, ο ήρωας της ταινίας επισκέπτεται το πατρικό του σπίτι στην επαρχία και τσακώνεται με τον πατέρα του.

"Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας" (1983). Μια αστική βίλα στην εξοχή. Ενας πατέρας και οι τρεις γιοι του απολαμβάνουν τα καλά μιας γερής κληρονομιάς που τους επιτρέπει να μην ξαναδουλέψουν ποτέ και να "βολεύονται" με μια μικρή κοπελίτσα που έχουν για τις ανάγκες του σπιτιού και όχι μόνον... Μονάχα ο μικρός γιος θέλει να ξεφύγει από την κατάπτωση και τον εξευτελισμό και αποφασίζει να... αποδράσει. Θέλει να σπουδάσει και να εργαστεί. Πατέρας και αδέλφια στρέφονται εναντίον του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ