Αρχίζει σήμερα ο "κοινωνικός διάλογος" για το ασφαλιστικό, με την αποχή των μεγαλύτερων και αντιπροσωπευτικότερων συνταξιουχικών οργανώσεων
Μια ακόμα φιέστα για τον "κοινωνικό διάλογο" - αυτή τη φορά για το ασφαλιστικό - πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στη συνάντηση έχουν κληθεί να συμμετέχουν πλήθος φορέων εργοδοτών, εργαζομένων, συνταξιουχικών οργανώσεων, επιστημονικών ιδρυμάτων, ακόμα και φοιτητών.
Πάντως οι μεγάλες συνταξιουχικές οργανώσεις των ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ έχουν δηλώσει την αποχή τους από αυτόν τον στημένο, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, "κοινωνικό διάλογο" και έχουν καταδικάσει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Στη σημερινή φιέστα θα εκπροσωπηθούν ορισμένες συνταξιουχικές οργανώσεις από τράπεζες, ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και το δημόσιο, οι οποίες ωστόσο δεν εκπροσωπούν, όπως έχει γίνει καθαρό, τη Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων.
Η ΑΔΕΔΥ,σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει ενιαία μέχρι το 1998, "με προτεραιότητα στις γενικές αρχές του συστήματος" και ότι δε χρειάζεται να συμμετέχουν κρατικά ερευνητικά και άλλα ιδρύματα...
Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο "διάλογος" θα γίνει σε δυο ενότητες. Η πρώτη αφορά "αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν τώρα", η δεύτερη αλλαγές για "το μέλλον, τη ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της κοινωνικής ασφάλισης και του τρόπου χρηματοδότησής της". Στην πρόσκληση για την έναρξη του "διαλόγου" διαπιστώνεται χαρακτηριστικά ότι "η διατήρηση του δεδομένου επιπέδου κοινωνικής προστασίας παρουσιάζεται εξαιρετικά δύσκολη".
Τα άμεσα μέτρα αφορούν τη συγχώνευση ή ομαδοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, τη λειτουργική και διοικητική αναβάθμισή τους, την αξιοποίηση της πληροφορικής, τη διοικητική απλοποίηση.
Η δεύτερη ενότητα, για τη ριζική "αναμόρφωση", δηλαδή την κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αφορά "μέτρα που θα εφαρμοστούν σε βάθος χρόνου τουλάχιστον 30ετίας, "αντικειμενική αξιολόγηση των δεδομένων και των προτάσεων", "τεχνοκρατική" υποστήριξη από φερέγγυο αναλογιστικό σύμβουλο".Σαν επιμέρους στόχοι εμφανίζονται η χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, η επικουρική ασφάλιση, η απασχόληση συνταξιούχων, οι προϋποθέσεις χορήγησης και το ύψος των ασφαλιστικών παροχών.
Διαδικαστικά, ο "κοινωνικός διάλογος" για το ασφαλιστικό θα γίνει από επιτροπή τεχνοκρατών που θα υποδείξουν οι φορείς.Η επιτροπή θα συζητήσει και θα προτείνει μέτρα. Στο τέλος του 1997 θα ακολουθήσουν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την πρώτη ενότητα.
Στη συνέχεια κινητοποιήσεων πολλών συνταξιουχικών οργανώσεων, οι συνταξιούχοι ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,συγκεντρώθηκαν χτες στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας και αποφάσισαν να καταγγείλλουν "τη συνέχιση της αντισυνταξιουχικής πολιτικής, παρά την αναγνώριση της δραματικής αρνητικής εξέλιξης των συντάξεων". Τονίζουν επίσης ότι: "Δεν αναγνωρίζουμε και καταγγέλλουμε το δήθεν κοινωνικό διάλογο για την κοινωνική ασφάλιση. Διαδηλώνουμε την καθολική αντίθεσή μας σ' αυτήν την αντεργατική, αντισυνταξιουχική πολιτική και είμαστε αποφασισμένοι, σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, να μην επιτρέψουμε την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης".