Σάββατο 14 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Πρώτος στόχος, η οργάνωση της πάλης

Οι εκτιμήσεις της ετήσιας συνέλευσης της παράταξης, για τους αγώνες που έγιναν και τις προτεραιότητες στη δράση των ταξικών δυνάμεων μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση εφοπλιστών - κυβέρνησης

Η οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών για τη ματαίωση των νέων αντιναυτεργατικών μέτρων εφοπλιστών - κυβέρνησης, τέθηκε σαν κεντρικός στόχος της "Ναυτεργατικής Συνδικαλιστική Κίνησης",κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση της παράταξης.

Στην εισήγηση που παρουσίασε ο γραμματέας της ΝΣΚ Σ. Τσιμπόγλου,επισημαίνεται: "Στόχος της κυβέρνησης και των εφοπλιστών είναι ο μαζικός διωγμός των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία, η μετατροπή της ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας. Αυτό υπηρετεί η οργανωμένη και συστηματική αντικατάσταση Ελλήνων από χαμηλόμισθους αλλοδαπούς ναυτεργάτες και το σχέδιο για παραπέρα, διαλυτική, μείωση των οργανικών συνθέσεων".

Αναφερόμενος στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα, σημείωσε: "Η περίοδος αυτή σημαδεύτηκε από τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη '96 και του Γενάρη '97. Πρόκειται για μαζικούς - ενωτικούς αγώνες που συντάραξαν τη χώρα. Οι ναυτεργάτες διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους, αντιμετώπισαν με ηρωισμό τη βαρβαρότητα του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού, τους χιλιάδες ροπαλοφόρους των ΜΑΤ και των βατραχανθρώπων, το διασπαστικό, απεργοσπαστικό μηχανισμό της κυβέρνησης, του ΥΕΝ και των εφοπλιστών".

Τα αποτελέσματα αυτών των αγώνων, τονίζεται στην εισήγηση, κρίνονται από τα σοβαρότατα μηνύματα που έστειλαν προς κάθε κατεύθυνση. Τα μηνύματα αυτά, τονίζουν ότι οι ναυτεργάτες, είναι ότι μ' αγώνες υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και διεκδικούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Οτι μπορούν να αναμετριούνται με την αντιναυτεργατική πολιτική και να την οδηγούν σε υποχώρηση. Οτι έχουν τη δύναμη να τα βάζουν με τον κατασταλτικό μηχανισμό και να βγαίνουν νικητές.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, επίσης, στους προηγούμενους αγώνες, μέσα από τους οποίους ωρίμασαν και οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Δηλαδή στις μάχες του περασμένου καλοκαιριού ενάντια στο πειρατικό πλοίο "Μάρκο Πόλο" για την υπεράσπιση του καμποτάζ. Στις συνεχείς κινητοποιήσεις ενάντια στα ανασφάλιστα. Στους τακτικούς αποκλεισμούς του ΓΕΝΕ, στις πανναυτεργατικές συγκεντρώσεις και πορείες που οργάνωσαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ρυμουλκών. Στις πρωτοβουλίες για την αποκάλυψη στοιχείων για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία του ΔΥΣΤΟΣ, την επικίνδυνη δράση του Ελληνικού Νηογνώμονα κλπ.

Τέλος, υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα ότι οι κινητοποιήσεις των ημερών αυτών ενάντια στο δουλεμπόριο και τα μεσιτικά γραφεία έχουν ιδιαίτερη σημασία. Το κλείσιμο των δουλεμπορικών γραφείων - τονίστηκε - αποτελεί αποφασιστικό βήμα στη σύγκρουση με έναν από τους κρίκους του καθεστώτος της ασυδοσίας. Οι αγώνες ενάντια στο δουλεμπόριο - υπογραμμίστηκε - θα ενταθούν και θα επεκταθούν στις ναυτιλιακές εταιρίες που απολύουν, είτε αρνούνται να προσλάβουν Ελληνες ναυτεργάτες. Οι αγώνες αυτοί - όπως σημειώθηκε - απαιτούν καλή οργάνωση, αποφασιστικότητα και μαζικότητα, παράγοντες για τους οποίους θα πρωτοστατήσουν τα μέλη και οι φίλοι της ΝΣΚ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ