Σάββατο 14 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ε, όχι και "Συντονιστική Επιτροπή"!

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ και ΕΛΤΑ καταδικάζουν αυτούς που παραβιάζουν τις αποφάσεις και βάζουν σε κίνδυνο τη συνοχή της ΣΕΑ, προκειμένου να δώσουν κύρος στο "διάλογο" - απάτη της κυβέρνησης

Ως Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων εμφανίζονται οι οργανώσεις των συνταξιούχων Τραπεζών, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ και Δημοσίου, σε έγγραφό τους προς τον υπουργό Εργασίας, με το οποίο ζητούν τη συμμετοχή τους στον"κοινωνικό διάλογο". Την ενέργειά τους αυτή καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους οι συνταξιουχικές Ομοσπονδίες - μέλη της Συντονιστικής - ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ και ΕΛΤΑ.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση των Ομοσπονδιών: "Είναι γνωστό ότι η ΣΕΑ πήρε απόφαση να μην μετέχει (σ. σ. στον "κοινωνικό διάλογο") αφού δεν υπήρχε ομοφωνία. Κατά τη συζήτηση έγινε αποδεκτό από όλους ότι η κάθε οργάνωση διατηρεί την αυτοτέλειά της και ενεργεί μεμονωμένα. Από τις δέκα οργανώσεις που αποτελούν τη ΣΕΑ, οι πέντε - ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ -αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στο διάλογο, όμως δεν έκαναν χρήση της ΣΕΑ, αν και εκφράζουν το 80% των συνταξιούχων".

"Επομένως - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - οι πέντε οργανώσεις που θα συμμετέχουν στον διάλογο, όχι μόνο παραβίασαν την απόφαση, αλλά ενήργησαν προβοκατόρικα, προκειμένου να εμφανίσουν ότι συμμετέχει όλη η Συντονιστική, για να ενισχύσουν και να δώσουν κύρος στον διάλογο της κυβέρνησης που κατεδαφίζει τα πάντα και μας θέλει συνένοχους στο έγκλημα που ετοιμάζει".

Ακόμα, οι πέντε συνταξιουχικές Ομοσπονδίες που δε συμμετέχουν στον "κοινωνικό διάλογο", σημειώνουν ότι εκφράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, ενώ οι άλλες πέντε εκφράζουν μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες.Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας: "Οι συνάδελφοι των οργανώσεων αυτών αναλαμβάνουν σοβαρές ευθύνες και βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την παραπέρα συνεργασία της ΣΕΑ. Ηθική υποχρέωση έχουν με ανακοίνωσή τους να αποκαταστήσουν την αλήθεια κι αν θέλουν να πάρουν μέρος στον διάλογο, θα πάρουν ως μεμονωμένες οργανώσεις και σύμφωνα με την απόφαση που πήραμε. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αναφερθούν σε ζητήματα των οργανώσεων που δε μετέχουν".

Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά

Οπλο ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα αποτελεί ο "κοινωνικός διάλογος", επισημαίνεται σε ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του Συνδικάτου Οικοδόμων Πειραιά,στο οποίο σημειώνεται ακόμα ότι "η κυβέρνηση αντί να δώσει λύσεις, προσπαθεί με τη βία και την τρομοκρατία να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων".

Το ψήφισμα αναφέρεται και στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, μιας και: "Οι "μαύρες λίστες" ανεργίας παραμένουν γεμάτες, χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, εργολάβοι και κατασκευαστές αξιοποιώντας την ανεργία, χρησιμοποιούν τους αλλοδαπούς σε συνθήκες μαύρης εργασίας και κατεβάζουν τα μεροκάματα. Η ασυδοσία των εργοδοτών και η αδιαφορία της κυβέρνησης έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ατυχήματα, τα ασφαλιστικά μας προβλήματα παραμένουν άλυτα, ενώ νέα επίθεση ετοιμάζεται με τον "κοινωνικό διάλογο" και τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης".

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι οικοδόμοι του Πειραιά δηλώνουν ότι δε θα επιτρέψουν την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, ότι θα σταθούν εμπόδιο στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και της ΓΣΕΕ και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ