Σάββατο 14 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αργές διαδικασίες

Ο βρετανικός παράγοντας επισημαίνει ότι το Κυπριακό δεν είναι ίδια περίπτωση με τη Βοσνία και προβλέπει αργές διαδικασίες στις συνομιλίες

Ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ δήλωσε χτες στην Αγκυρα ότι οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς τον ερχόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη είναι απίθανο να αποδώσουν σύντομα αποτέλεσμα.

"Νομίζω ότι δε θα έχουμε μία ιδιαίτερα ταχεία κατάληξη στις διαπραγματεύσεις αυτές. Η κατάρριψη των εμποδίων θα είναι αναπόφευκτα μία αργή και μακρά διαδικασία", είπε ο Βρετανός απεσταλμένος στο πρακτορείο "Ρόιτερ" και συνέχισε:

"Νομίζω ότι ένας πιθανός στόχος θα ήταν αυτό που θα αποκαλούσαμε πρόωρη συγκομιδή. Πράγμα που σημαίνει κάποια σημαντικά δείγματα προόδου μετά τις πρώτες δύο ή τρεις συναντήσεις".

Αναφερόμενος στην πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας τύπου Ντέιτον, μετά το διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό, ο Χάνεϊ είπε ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να αναμένεται κάτι παρόμοιο.

"Η Κύπρος αποτελεί πολύ διαφορετική περίπτωση και σημειώνω ότι ο Ντικ Χόλμπρουκ έχει τηρήσει πολύ διαφορετική γραμμή στο θέμα αυτό".

Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι Τούρκοι ακολουθούν πάντοτε την ίδια τακτική, όταν πρόκειται ν' αρχίσουν συνομιλίες για το Κυπριακό και αναπτύσσουν την ίδια πολιτική.

Σχολιάζοντας τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ινάλ Μπάτου, ότι οι Τούρκοι θα προσδιορίσουν τι δε συζητούν στις διαπραγματεύσεις, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως με τη στάση τους οι Τούρκοι πυροδοτούν την ατμόσφαιρα.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι από τις δηλώσεις των Τούρκων φαίνεται πως θα προσέλθουν στις συνομιλίες και πρόσθεσε ότι "αναμένουμε να προσέλθουν με καλή θέληση για να μπορέσει να υπάρξει προοπτική στις διαπραγματεύσεις". Οσον αφορά την ημερήσια διάταξη ο εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν θέματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία και δεν αφορούν τις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού.

Ο εκπρόσωπος έφερε ως παράδειγμα το θέμα των εγγυήσεων του 1960, για τις οποίες οι Τούρκοι πιθανό να μη θέλουν οποιαδήποτε συζήτηση ή αλλαγή, αλλά μπορεί να συζητηθεί, όπως είπε, το θέμα των πρόσθετων εγγυήσεων με άλλες χώρες.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε νέο κράτος.

Εκείνο που υπάρχει, είπε, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία παραδόθηκε η κυριαρχία της Κύπρου από την αγγλική αποικιοκρατία. Η Δημοκρατία της Κύπρου, συνέχισε, με τις συνομιλίες αυτές, θα αναδομηθεί και θα αναδιοργανωθεί σε Ομοσπονδία.

Είπε επίσης ότι αν ο Ντενκτάς αποδεχτεί την πρόσκληση του Κόφι Ανάν για τις απευθείας συνομιλίες, αυτό θα θεωρηθεί ως επαρκής ένδειξη της πρόθεσής του να προχωρήσει σε παραχωρήσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας του πάρε - δώσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ