Σάββατο 7 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΙΣΙ
Ιεράρχηση προτεραιοτήτων για τη νέα κυβέρνηση

ΠΑΡΙΣΙ.-

Εναν κατάλογο άμεσων προτεραιοτήτων προσπαθεί να καταρτίσει το νέο γαλλικό Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κατάλογος θα τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν, ώστε να διαμορφωθεί ανάλογα το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 17 Ιούνη.

Οπως δήλωσε η κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Πολιτισμού Κατρίν Τροτμάν, ο κάθε υπουργός προσπαθεί να ενημερωθεί σχετικά με την κατάσταση του τομέα της αρμοδιότητάς του και να καταλήξει σε ορισμένες προτάσεις μέτρων, που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα. Η κυβερνητική εκπρόσωπος της νέας γαλλικής κυβέρνησης δεν έδωσε περισσότερες σχετικές λεπτομέρειες, τονίζοντας ότι οι προτάσεις των υπουργών θα γνωστοποιηθούν πρώτα στον πρωθυπουργό και στη συνέχεια η συνισταμένη τους θα παρουσιαστεί στο νέο Κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή, ο γαλλικός Τύπος μιλά για τους πρώτους τριγμούς στα θεμέλια της νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του νέου υπουργού Μεταφορών και μέλους του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ζαν Κλοντ Γκισό, ο οποίος καταφέρθηκε κατά των "υπερφιλελεύθερων πολιτικών της αγοράς που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Οι δηλώσεις αυτές έδωσαν την αφορμή στους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τον Λιονέλ Ζοσπέν, αν προτίθεται να αμφισβητήσει τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ ή ακόμα και την ίδια η συνθήκη. Ο Γάλλος πρωθυπουργός απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά και αναρωτήθηκε, αν υπάρχει κάποια δική του δήλωση που να αναφέρει κάτι τέτοιο.

Αμεσα μέτρα για την ανεργία

Πρώτη προειδοποιητική απεργία θα πραγματοποιήσουν οι Γάλλοι εργαζόμενοι την Τρίτη, για να "υπενθυμίσουν" στη νέα γαλλική κυβέρνηση την επιτακτική ανάγκη της λήψης μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας. Ο γραμματέας του συνδικάτου της CGT, Λουί Βιανέ, υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να δώσει σαφή "δείγματα γραφής" και τόνισε ότι η κατάσταση που επικρατεί στον εργασιακό χώρο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί την απτή απόδειξη της αναγκαιότητας "άμεσης και ριζικής αμφισβήτησης των κριτηρίων του Μάαστριχτ".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ