Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο δρόμο οδηγούνται παιδιά με ειδικές ανάγκες

Στο "χείλος του γκρεμού" σπρώχνουν το Κέντρο Ειδικής Αγωγής και τη Σχολή Τυφλών της Θεσσαλονίκης. Το αδιέξοδο περιέγραψαν στον Γ. Κατσαρό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι των ιδρυμάτων κατά τη χτεσινή περιοδεία του στους δύο χώρους

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να βρεθούν στο δρόμο δεκάδες νέα παιδιά με ειδικές ανάγκες, αφού η αδιαφορία της πολιτείας είναι πλέον προκλητική. Το Κέντρο Ειδικής Αγωγής (ΚΕΑ) στην Καλαμαριά - λειτουργεί από το 1982, ενώ φέτος εκπαιδεύει, αλλά και φιλοξενεί 75 άτομα - και η Σχολή Τυφλών στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται ήδη ένα βήμα προ του... λουκέτου, αφού απ' την αρχή της χρονιάς τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τεράστια.

Την παραπάνω κατάσταση διαπίστωσε χτες η αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ,με επικεφαλής τον Γ. Κατσαρό, μέλος της ΚΕ, που επισκέφθηκαν το ΚΕΑ και τη Σχολή Τυφλών. Οσον αφορά το ΚΕΑ, τα προβλήματα ξεκίνησαν στις αρχές του 1997 όταν η διοίκηση του Κέντρου πληροφορήθηκε πως η έκτακτη ενίσχυση από το υπουργείο Υγείας περικόπηκε κατά 87%.Το τελειωτικό χτύπημα το δέχτηκε μόλις πριν λίγες μέρες, όταν έλαβε από το αρμόδιο υπουργείο - αντί για τη χρηματοδότηση που δικαιούται - επείγον έγγραφο, με υπογραφή του υφυπουργού Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη,που έλεγε: "Τα ΝΠΙΔ φιλανθρωπικά ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύονται και λειτουργούν με πρωτοβουλία και ευθύνη κάποιου Φιλανθρωπικού Σωματείου ή με τη διάθεση περιουσίας εκ μέρους κάποιου δωρητή. Κατά συνέπεια λειτουργούν με δικούς τους οικονομικούς πόρους και το Δημόσιο δεν είναι υπεύθυνο για τη χρηματοδότησή τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό"!

"Το ΚΕΑ αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, αλλά δηλώνει ότι θα συνεχίσει τη μάχη για την επιβίωσή του. Ομως το άγχος που μας δημιουργεί αυτή η κατάσταση επηρεάζει την ποιότητα των υπηρεσιών μας", τόνισε η διευθύντρια του Κέντρου, Ε. Μιαούλη,στον Γ. Κατσαρό.

Μιλώντας στο προσωπικό ο Γ. Κατσαρός επισήμανε ότι είναι συγκεκριμένη κατεύθυνση να κλείσουν τα ειδικά σχολεία. "Θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στο μεσαίωνα, σε μία κοινωνία χωρίς καμιά πρόνοια. Βασικός στόχος τους είναι να πληρώνουν το κόστος των ειδικών σχολείων οι γονείς", είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Μονάδων Εργασιακής Αποκατάστασης Θεσσαλονίκης με επιστολή τους διαμαρτύρονται έντονα, γιατί ένα από τα καλύτερα προνοιακά ιδρύματα κινδυνεύει να κλείσει. "Συμπαραστεκόμαστε στο ΚΕΑ και σ' όλα τα ιδρύματα που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα και θα αγωνιστούμε ώστε να μην κλείσουν, να μη χαθούν οι ανθρώπινες αξίες και να μην πεταχτούν τα παιδιά μας στο δρόμο", υπογραμμίζουν.

Να σημειωθεί πως το ΚΕΑ λειτουργεί με τη μορφή μη κερδοσκοπικής αστικής εταιρίας, έχει ειδική αναγνώριση ως φιλανθρωπικό σωματείο και απασχολεί 28 άτομα. Στη διάρκεια της λειτουργίας του υλοποίησε πάνω από 40 εκπαιδευτικά προγράμματα, για 360 άτομα με νοητική καθυστέρηση. Πέραν των αιθουσών διδασκαλίας, διαθέτει οικοτροφείο, κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια με παραγωγική δραστηριότητα, όπως Μεταξοτυπίας, Πλυντηρίων, Θερμοκήπιου, Γενικής Χειροτεχνίας.

Στη Σχολή Τυφλών η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Μάη, ενώ δεν υπάρχει καμία προοπτική να καταβληθούν οι μισθοί μέσα στο καλοκαίρι, αφού από τα 24 εκατομμύρια, που θα στείλει το υπουργείο, τα 20 θα πάνε στο ΙΚΑ. Μάλιστα, το ΔΣ της Σχολής αποφάσισε την περικοπή των αδειών του καλοκαιριού... Οσο για τους τυφλούς οικότροφους, κατήγγειλαν στον Γ. Κατσαρό πως τους ασκείται πίεση να εγκαταλείψουν το χώρο του ιδρύματος, χωρίς να εξετάζεται αν είναι σε θέση να ζήσουν κάπου αλλού, αλλιώς θα πρέπει να καταβάλλουν 50.000 δραχμές το μήνα για τροφεία...

Τέλος, η διευθύντρια της Σχολής Κ. Μαρινάκη και η αντιπροσωπεία των εργαζομένων υπογράμμισαν πως αποτέλεσμα των συνεχών περικοπών είναι η υπολειτουργία ή και η κατάργηση διάφορων τμημάτων (επαγγελματικής κατάρτισης, γλυπτικής, αθλητισμού, ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ).

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ