Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΠΟ
Νομικά Πρόσωπα ... πελατειακού δικαίου

Δε φτάνει να παρατηρήσει κανείς ότι το τελευταίο πόνημα του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, το λεγόμενο Πολυνομοσχέδιο,εκχωρεί σημαντικές δράσεις των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και σε διορισμένα διοικητικά συμβούλια. Από τα 13 ΝΠΙΔ που ιδρύονται, τα 7 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Και μάλιστα, πολλά από αυτά αφορούν σε δράσεις της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", οι οποίες, μετά το πέρας του 1997, εκχωρούνται στα υπό ίδρυση ΝΠΙΔ, μαζί με τους χώρους, όπου στεγάζονταν.

Το Κρατικό Λογοτεχνικό Αρχείο ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη. Ονομάζεται "Κρατικό Λογοτεχνικό Αρχείο Θεσσαλονίκης",θα στεγαστεί σε κτίριο που ανήκει στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το οποίο προκαταβάλλεται στο ν/σ ότι θα παραχωρηθεί, και μέσα στους σκοπούς του είναι η "συλλογή, καταγραφή, ταξινόμηση, μελέτη και έκδοση ή απλώς έκθεση πρωτότυπου αρχειακού υλικού, χειρόγραφου έντυπου, ηλεκτρονικού, φωτογραφικού ή άλλου, που αφορά στην ελληνική λογοτεχνία, στους συγγραφείς, στα έργα και τα πάσης φύσεως τεκμήρια της ιστορικής διαδρομής και εν γένει παρουσίας τους".

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,ως ΝΠΙΔ, στεγάζεται στο πρώην εργοστάσιο "Υφανέτ", που είχε παραχωρηθεί στην "Πολιτιστική Πρωτεύουσα" και με τη σειρά της το παραχωρεί στο Μουσείο, στο οποίο μεταβιβάζονται και όλα τα δικαιώματά της. Το ΔΣ θα απαρτίζεται από εννέα "προσωπικότητες", τις οποίες θα επιλέξει ο υπουργός Πολιτισμού.

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης,ως ΝΠΙΔ, θα στεγαστεί, επίσης, σε κτίριο που είχε παραχωρηθεί στην "Πολιτιστική Πρωτεύουσα" για ανάλογη χρήση. Το ΔΣ θα απαρτίζεται από "προσωπικότητες", τις οποίες θα επιλέξει, επίσης, ο υπουργός Πολιτισμού.

Στη Θεσσαλονίκη ιδρύεται και "Οπερα Δωματίου" (ΝΠΙΔ), με διοικητικό συμβούλιο "προσωπικοτήτων", η οποία θα κάνει χρήση του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.Τα δικαιώματα που είχε επί του θεάτρου η "Πολιτιστική Πρωτεύουσα", καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία, μεταβιβάζονται στην "Οπερα Δωματίου". Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη ιδρύεται και Μουσείο Κινηματόγραφού,επίσης με μορφή ΝΠΙΔ.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, με σκεπτικισμό και έντονες ανησυχίες αντιμετωπίζεται η ίδρυση ΝΠΙΔ με την επωνυμία "Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνας του Βυζαντινού Πολιτισμού",το οποίο θα εδρεύει στο κρατικό Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.Πίσω από τους σκοπούς του Κέντρου, όπως "προαγωγή θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής εξειδίκευσης στους τομείς της μουσειολογίας, της αποκατάστασης, συντήρησης, ανάδειξης και μελέτης των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χώρων, μνημείων και έργων, κινητών και ακινήτων" και "εκπόνηση και δημοσίευση επιστημονικών μελετών, καθώς και κάθε άλλη πρόσφορη επιστημονική διαδικασία",μπορεί να κρύβεται η αφαίρεση καθοριστικών αρμοδιοτήτων από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν προβλέπεται η συμμετοχή του εκάστοτε προϊσταμένου της Εφορείας στο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου.

Να σημειωθεί ότι, ήδη, οι συνδικαλιστικοί φορείς του ΥΠΠΟ εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους.Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού(ΠΟΣΥΠΠΟ), σε υπόμνημα προς όλα τα κόμματα και τους βουλευτές, αναφέρει: "Οταν ο ελληνικός λαός, οι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ χειμάζονται οικονομικά, στο όνομα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων για την περίφημη Ευρωπαϊκή Σύγκλιση, ο υπουργός Πολιτισμού έρχεται να επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος με αρκετά δισεκατομμύρια, βαφτίζοντας το πόνημά του "εκσυγχρονισμό". Τα νομικά πρόσωπα που θέλει να συστήσει θα έχουν παρασιτικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία, γιατί έχουν τη δυνατότητα να αναθέτουν έργα, προμήθειες, μελέτες χωρίς διαγωνισμούς, από καταλόγους εργοληπτών και προμηθευτών της αρεσκείας των ΔΣ που διορίζει ο εκάστοτε υπουργός (...). Τα στρεβλά οικονομικά μοντέλα είναι σαφές ότι έχουν ανάγκη των πελατειακών σχέσεων, γιατί από εκεί στρατολογούν τους μηχανισμούς και τα στηρίζουν. Το νέο πολιτιστικό μοντέλο φαίνεται ότι για να στηριχτεί έχει ανάγκη από τον παρασιτισμό και την πελατειακή σχέση".

Εξάλλου, χτες, σε γενική τους συνέλευση, οι εργαζόμενοι του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων,εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για την υπό ίδρυση Ανώνυμη Εταιρεία και όρισαν επιτροπή που θα απαρτίζεται από μέλη του ΔΣ του ΤΑΠΑ και εργαζόμενους, η οποία μέχρι την επόμενη Τετάρτη θα ετοιμάσει πρόταση και θα την καταθέσει στον υπουργό Πολιτισμού. Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις και απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μουσεία(2023-02-11 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο νομοσχέδιο(2023-02-10 00:00:00.0)
«Αρχισαν τα όργανα»... στην Αρχαιολογική Υπηρεσία(2011-01-05 00:00:00.0)
Εμπορευματοποίηση ...διά της «σαλαμοποίησης»(2007-04-22 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποίηση και υπερεξουσίες(1997-06-21 00:00:00.0)
Οριστική η έκθεση κειμηλίων(1996-08-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ