Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απέρριψαν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ

Την εμμονή τους στο αντιλαϊκό, υπέρ του κεφαλαίου, φορολογικό σύστημα διακήρυξαν οι δύο εταίροι του δικομματισμού, κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Με κοινά επιχειρήματα και κοινή ιδεολογική και πολιτική γραμμή, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απέρριψαν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, με τίτλο "μέτρα στην κατεύθυνση της δίκαιης κατανομή των φορολογικών βαρών", που συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οι δύο εταίροι του δικομματισμού, αλληλοσυμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον, φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν σε όλους τους τόνους ότι η ταξική φορολογική πολιτική που ακολουθούν σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, είναι κάτι το δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο. Ετσι, όσο θα νέμονται την κυβερνητική εξουσία - αντικαθιστώντας κατά τακτά χρονικά διαστήματα ο ένας τον άλλο - οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να αποτελούν τα υποζύγια του προϋπολογισμού, όπως πολύ εύστοχα σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής. "Μέχρι σήμερα - είπε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Αλ. Βούλγαρης - έχουν ψηφιστεί όλα τα βασικά νομοσχέδια. Προϋπολογισμός 1997, κατάργηση φοροαπαλλαγών, ενιαίο μισθολόγιο στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, που υλοποιούν με συνέπεια την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της χώρας μας και την κοινωνική πολιτική, όπως εξαγγέλθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996. Κάθε αλλαγή στη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική σημαίνει πισωγύρισμα και ανατροπή της κορυφαίας εθνικής προτεραιότητας για την οικονομική σύγκλιση και την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ". Και κατέληξε, σημειώνοντας, ότι γι' αυτό το λόγο το κόμμα του καταψηφίζει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ.

"Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ - είπε στη δική του παρέμβαση ο εισηγητής της ΝΔ Α. Ρεγκούζας - διακατέχεται από δύο φιλοσοφίες. Η μία βλέπει με ένα δογματικό τρόπο την υπόθεση του κέρδους. Η δεύτερη είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια πλειοδοσίας λαϊκισμού". Και σαν να μην έφθαναν αυτά, ο ίδιος άνθρωπος εντελώς ανερυθρίαστα ξεκαθάρισε ότι μια οικονομική και φορολογική πολιτκή είναι ανεκτή, μόνο όταν ικανοποιεί τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. "Το ΚΚΕ - είπε - γνωρίζει ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. κι από τη στιγμή που η πατρίδα μας το χρειάζεται, θα πρέπει να του δώσει κίνητρα για να κάνει επενδύσεις. Αν δώσουμε αντικίνητρα, το κεφάλαιο δε θα έρθει". Τήρησε όμως "σιγήν ιχθύος" όταν ο Ν. Γκατζής σημείωσε πως όλα αυτά τα χρόνια δίνονται σκανδαλώδη κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο, χωρίς όμως να γίνονται επενδύσεις, χωρίς να καλυτερεύει η ζωή των εργαζομένων, χωρίς να αναπτύσσεται η οικονομία της χώρας. Για τον εισηγητή της ΝΔ όταν τίθενται τέτοια ζητήματα μοιάζουν σαν βρόντοι στου κουφού την πόρτα. Γι' αυτό και συνέχισε ακάθεκτος λέγοντας: "Αν γίνει δεκτή η πρόταση νόμου του ΚΚΕ θα εντείνει ακόμη περισσότερο τη στρέβλωση που υπάρχει στην οικονομία. Εμείς λέμε να περιοριστούν οι δαπάνες του κράτους και μέσα από τον περιορισμό των δαπανών αυτών μπαίνουμε στις ιδιωτικοποιήσεις".

Στο ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός οικονομικών Γ. Δρυς: "Η πρόταση του ΚΚΕ - είπε - διέπεται από παρωχημένες ιδέες της προηγούμενης 15ετίας. Δεν έχει κατανοήσει (σ.σ. το ΚΚΕ) τις πολύ μεγάλες αλλαγές που έχουν συμβεί στην ελληνική οικονομία και κοινωνία και επιπλέον η πρόταση είναι οικονομικά επικίνδυνη, διότι διαλύει τον επιχειρηματικό ιστό".

  • Την πρόταση νόμου του ΚΚΕ ψήφισαν ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Ε. Αποστόλου σημείωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει την πρόταση γιατί συμβάλλει στην ελάφρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων. Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Ι. Καρακώστας, τόνισε ότι η πολιτική του ΚΚΕ "είναι πράγματι μια πολιτική ρήξης με το σύστημα" και πρόσθεσε: "Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, είναι εν πολλοίς θετική για εμάς γιατί αποβλέπει σε μια πράγματι δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών".

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ