Τρίτη 3 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
"Γραμμή" για νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες

Υπουργική εγκύκλιος, ουσιαστικά, προδικάζει τη λήψη απόφασης μέσα στο χρόνο

Προς την επιβολή νέων "τσουχτερών" αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, κινείται η κυβέρνηση, οι οποίες, μαζί με την επικείμενη αύξηση της εμπορικής αμοιβής, θα αποτελέσουν νέο πλήγμα για όλους όσοι φορολογούνται με το σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων. Σε εγκύκλιο, με θέμα "Ελεγχος προσδιοριστικών στοιχείων συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων και σύνταξη πορίσματος", που απέστειλε τις προηγούμενες μέρες, το υπουργείο Οικονομικών καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

Στην εγκύκλιο, υπενθυμίζεται ότι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων γίνεται ανά διετία, περίοδος που συμπληρώνεται στο τέλος του 1997.Ταυτόχρονα, καλούνται οι αρμόδιοι επιθεωρητές να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα από την υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών το έργο της επεξεργασίας των πορισμάτων των αρμόδιων επιτροπών. Στα πλαίσια αυτά, οι αρμόδιες επιτροπές πρέπει να ελέγξουν τους συντελεστές οικοπέδων, τους συντελεστές εμπορικότητας των δρόμων, την περιγραφή, τα όρια και τις τιμές των ζωνών και να υποβάλουν τα σχετικά πορίσματά τους μέχρι τέλος Σεπτέμβρη 1997. Είναι εμφανές ότι με τις παραπάνω οδηγίες το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει, αξιοποιώντας τη νομοθεσία, την επιβολή νέων αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

Εκτός αυτού όμως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται - βασιζόμενη στην ισχύουσα νομοθεσία - να αυξήσει κατά 4,8% περίπου την εμπορική αμοιβή που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των ελάχιστων ορίων εισοδημάτων στο σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων. Σε σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών - στην οποία έχει, ήδη, αναφερθεί ο "Ρ" - προβλέπεται η αύξηση της εμπορικής αμοιβής από 2.100.000 δρχ. που είναι σήμερα σε 2.200.000 δρχ. για όσους έχουν εμπορικές επιχειρήσεις και από 2.730.000 δρχ. σε 2.860.000 δρχ. για όσους έχουν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στην "τσουχτερή" αύξηση των φόρων, που θα κληθούν να πληρώσουν το 1998 όσοι φορολογούνται με τα "αντικειμενικά" κριτήρια, θα συμβάλει επίσης - εκτός από την αύξηση της εμπορικής αμοιβής - και η μεγάλη αύξηση (μέχρι και 268%) που είχε επιβάλει η κυβέρνηση στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων και οι οποίες θα ισχύσουν - βάσει του νέου φορολογικού νόμου - για τον προσδιορισμό των ελάχιστων ορίων εισοδημάτων που αποκτήθηκαν φέτος και θα φορολογηθούν το 1998.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ