Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε οριακό σημείο η ΠΥΡΚΑΛ

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι. Υπολειτουργεί η επιχείρηση. Εντονα τα οικονομικά προβλήματα. "Εργατική Ενότητα": Αναγκαίος ο ενιαίος δημόσιος φορέας αμυντικής βιομηχανίας

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι και στα τρία εργοστάσια της ΠΥΡΚΑΛ,αντιδρώντας στην οικονομική και παραγωγική υποβάθμιση της εταιρίας, που έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Σε χτεσινή Γενική Συνέλευση του σωματείου του Υμηττού, εξουσιοδοτήθηκε το ΔΣ να κηρύξει δυο τετράωρες στάσεις εργασίας, στα πλαίσια των οποίων θα γίνουν πορείες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στη Βουλή και στο μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια απόφαση έχει πάρει και το σωματείο της Ελευσίνας.

Στο μεταξύ μετά την ανακοίνωση της πραγματοποίησης της συνέλευσης και την εξαγγελία κινητοποιήσεων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος,με χτεσινή επιστολή του, όρισε συνάντηση με τα σωματεία του χώρου για την επόμενη Τρίτη 3 Ιούνη, στο υπουργείο.

Η εταιρία αυτή την περίοδο υπολειτουργεί, αρκετές μηχανές είναι κλειστές και αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα. Οι μόνες δουλιές που υπάρχουν, αφορούν μικρές παραγγελίες κυρίως του '96, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις για παραγγελίες του '97 με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΥΡΚΑΛ και κύρια το οικονομικό, αναφέρθηκε στην εισηγητική του ομιλία, ο πρόεδρος του σωματείου, Α. Αλεξανδρής,σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "ζήσαμε το πρόβλημα προηγουμένως και θα το ζήσουμε κοντά στις άδειες, οπότε θα δημιουργηθεί πολύ έντονο οικονομικό πρόβλημα".

Ο Δ. Μπίτσικας, εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, χαρακτήρισε τη συνέλευση "από τις πιο κρίσιμες, γιατί είναι καθαρά θέμα επιβίωσης της εταιρίας και πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας".

Ο Κ. Μοσχοβάκης, εκπρόσωπος της ΔΑΣΥΝ, επισήμανε ότι "αυτή η πολιτική που ακολουθείται εδώ και μια δεκαετία απέναντι στην αμυντική βιομηχανία, πρέπει να καταπολεμηθεί".

"Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πολιτική, αλλά ότι υπάρχει συγκεκριμένη και σκόπιμη πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία 10 χρόνια να χαθούν απ' την αμυντική βιομηχανία πάνω από 10.000 θέσεις. Είναι κατεύθυνση να απελευθερώσουν την ελληνική αγορά από καθετί παραγωγικό", επισήμανε ο Γ. Σκιαδιώτης,εκπρόσωπος της "Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας".Σημείωσε πως η ΠΥΡΚΑΛ βρίσκεται σε οριακό σημείο, υποβαθμισμένη οικονομικά και παραγωγικά και υπογράμμισε ότι τα αιτήματα των εργαζομένων είναι ρεαλιστικά, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αν δώσουν 3% παραπάνω απ' τα συνολικά αμυντικά προγράμματα, για την ΠΥΡΚΑΛ αυτό θα σήμαινε άλλες 1.000 θέσεις εργασίας.Δεν τους λέμε να πάνε κόντρα στις ξένες πολυεθνικές, τα αφεντικά τους. Μπορούμε όμως με τον αγώνα μας να επιβάλλουμε βελτίωση της κατάστασης". Καταφέρθηκε ενάντια στα σχέδια για μείωση του προσωπικού κατά 300 άτομα με τη μορφή των μετατάξεων και, τέλος, επανέφερε τη θέση (ομόφωνη απόφαση παλαιότερων συνελεύσεων) για τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα αμυντικής βιομηχανίας.Επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα δεν είναι τωρινά, επέκρινε τη στάση ανοχής της πλειοψηφίας του σωματείου και κατέληξε: "Δε δίνουμε συγχωροχάρτι στη στάση της πλειοψηφίας. Είμαστε υπέρ των κινητοποιήσεων και για την επιτυχία τους πρέπει να συμβάλουμε όλοι".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ