Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Πανθεσσαλική διαμαρτυρία σήμερα

Συλλαλητήριο ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων οργανώνεται το πρωί στη Λάρισα, την ώρα που δικάζονται τα μέλη της ΠΑΣΕ και δεκάδες ακόμα αγρότες της περιοχής. Η κυβέρνηση αρνήθηκε, χτες, να συζητήσει την τροπολογία για σταμάτημα των διώξεων

Να μπει τέρμα στον κυβερνητικό αυταρχισμό και για το σταμάτημα των "τρομοκρατικών" διώξεων και την ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων, διαδηλώνουν σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλίας, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν στη Λάρισα, μπροστά στα δικαστήρια όπου προγραμματίζονται τρία "αγροτοδικεία" με κατηγορούμενους τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και πολλούς ακόμα αγρότες, για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Στο συλλαλητήριο, που γίνεται στις 9 το πρωί σήμερα, έχουν κληθεί να πάρουν μέρος, εκτός από τους αγρότες της Θεσσαλίας, και άλλοι εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες και καταστηματάρχες. Επίσης, με πρόσκληση που έχει απευθύνει η ΠΑΣΕ κλήθηκαν κόμματα, μαζικοί και κοινωνικοί φορείς των εργαζομένων και του λαού να συμπαρασταθούν και να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης των αγροτών, για το δικαίωμά τους να αγωνίζονται για τη λύση των προβλημάτων τους, το οποίο απειλείται να καταργηθεί με τις μαζικές διώξεις των αγωνιζόμενων αγροτών.

Τα μέλη της Πανθεσσαλικής παραπέμπονται να δικαστούν ως... ηθικοί αυτουργοί για το κλείσιμο των δρόμων από τα μπλόκα των αγροτών, οι οποίοι, επίσης, παραπέμπονται να δικαστούν για παρακώλυση συγκοινωνιών κλπ. Η επιμονή της κυβέρνησης στις "τρομοκρατικές" δίκες και τις δικαστικές διώξεις, σε συνδυασμό με την επιχείρηση δολιοφθοράς στα τρακτέρ και με την πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση στη διάρκεια του ηρωικού αγώνα των αγροτών, σηματοδοτεί έναν ολισθηρό και επικίνδυνο κατήφορο στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, τονίζεται σε ανακοίνωση της ΠΑΣΕ, με αφορμή τις σημερινές δίκες και εκείνες που μεθοδεύονται σε όλη τη χώρα.

Μπροστά στο μείζον πολιτικό πρόβλημα που δημιουργείται με τις διώξεις των αγροτών ΚΚΕ, ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ προώθησαν, ως γνωστόν, στη Βουλή τροπολογία για το σταμάτημα των δικαστικών διώξεων με νομοθετική ρύθμιση. Τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος υποστηρίζουν μαζικοί και κοινωνικοί φορείς ανάμεσα στους οποίους και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας που, σήμερα, με εκπροσώπους του υπερασπίζεται τα μέλη της Πανθεσσαλικής και τους αγρότες που δικάζονται στη Λάρισα.

Ωστόσο, παρά τη γενική κατακραυγή, η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει το μείζον αυτό πολιτικό πρόβλημα. Χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, δήλωσε την άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει την τροπολογία που κατατέθηκε για το σταμάτημα των διώξεων των αγροτών με το πρόσχημα ότι αυτή "δεν έχει συνάφεια με το νομοσχέδιο" που συζητείται... Συγκεκριμένα ο Κ. Λαλιώτης είπε: "Η τροπολογία δεν έχει καμιά συνάφεια με το νομοσχέδιο "οικιστική ανάπτυξη" (με το οποίο κατατέθηκε) και η κυβέρνηση αρνείται να τη συζητήσει". Βεβαίως, την ίδια στιγμή που προβαλλόταν το παραπάνω "κώλυμα" για να δικαιολογηθεί η άρνηση για τη συζήτηση της τροπολογίας για το σταμάτημα των διώξεων των αγροτών, η κυβέρνηση συζητούσε με το ίδιο νομοσχέδιο, τη "συναφή" κυβερνητική τροπολογία για τη... μονιμοποίηση των εκτάκτων στους ΟΤΑ... Μ' αυτόν τον τρόπο, αποκαλύπτεται και η σκοπιμότητα της άρνησης της κυβέρνησης Σημίτη για πολιτική λύση του προβλήματος των διώξεων των αγροτών.

Με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δ. Σιούφας τονίζει "ότι η κυβέρνηση εσιώπησε επί της ουσίας της τροπολογίας και κρύφτηκε πίσω από το σχετικό της τροπολογίας, παρά το ότι η ίδια έχει παράδοση σε τέτοιες ρυθμίσεις παραγραφής, όπως έπραξε και στην περίπτωση των εργαζομένων στις Συγκοινωνίες της Αθήνας". Είναι βέβαιο ότι η τροπολογία θα επανακατατεθεί στη Βουλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανθεσσαλική διαμαρτυρία σήμερα (1997-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org