Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
Απεργούν οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας δεδουλευμένα

Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν από χτες οι 300 και πλέον εργαζόμενοι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερρών, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων (420 εκατ. δραχμές) και την αποζημίωση (90 εκατ.) σε 65 που αποχώρησαν οικειοθελώς. Παράλληλα, ορισμένοι εργαζόμενοι κάνουν συμβολική απεργία πείνας έξω από τη Νομαρχία. Χτες οι εργαζόμενοι έκαναν μαζική πορεία και συγκέντρωση έξω από τη Νομαρχία.

Η ΕΑΣ Σερρών, μια από τις μεγαλύτερες Ενώσεις με πολλές δραστηριότητες και εργοστάσια στο νομό, εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας, τόσο της κακής διαχείρισης από προηγούμενες διοικήσεις, αλλά και εξαιτίας της πολιτικής που ασκούσαν οι κυβερνήσεις σε βάρος των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και τον δυσβάσταχτων όρων συναλλαγής με την ΑΤΕ. Οπως αποδεικνύεται, το πρόγραμμα εξυγίανσης της ΕΑΣ και οι όροι της ρύθμισης των χρεών της, αντί να τη βοηθήσουν να ξελασπώσει, την οδηγούν σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων, με ορατό τον κίνδυνο οριστικού λουκέτου.

Εκτός από τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις, η ΕΑΣ χρωστά πάνω από 2 δισ. δραχμές στα ασφαλιστικά ταμεία και ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση διακανονισμού.

Η διοίκηση της Ενωσης σηκώνει τα χέρια ψηλά. Μεθαύριο Κυριακή, ο νομάρχης Σερρών καλεί και πάλι σε σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τα κόμματα και τους βουλευτές, παρά το γεγονός ότι η αντίστοιχη περσινή σύσκεψη, όπου βουλευτές κυβερνητικοί και μη και λοιποί παράγοντες δεσμεύτηκαν να συμβάλουν στη λύση των προβλημάτων της ΕΑΣ, δε φαίνεται να έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Το ΚΚΕ

Κλιμάκιο της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ συναντήθηκε χτες με τους εργαζόμενους και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους. Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ σημειώνει την εξαρχής ριζική αντίθεση του Κόμματος, "τόσο στα περίφημα "προγράμματα εξυγίανσης" της ΑΤΕ που μοναδικό στόχο έχουν την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, όσο και στην ακολουθούμενη αντιαγροτική - αντισυνεταιριστική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ". Τονίζει, τέλος, την ανάγκη να δημιουργηθεί γύρω από τα προβλήματα της ΕΑΣ Σερρών και των εργαζομένων σ' αυτήν, ένα πλατύ μέτωπο με τη συμμετοχή των μαζικών φορέων του νομού, το οποίο άμεσα να χαράξει αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης πριν είναι πολύ αργά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ