Κυριακή 18 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΕ, που πάει να πει "δικός μας"

Με οχτώ βιντεοκασέτες και ένα cd "ανασταίνεται" ο Γκεβάρα και βοηθιέται η μαχόμενη Κούβα

Θα ήταν σήμερα 69 χρόνων, αν δεν τον δολοφονούσε σατανικά το παρακράτος του ιμπεριαλισμού, η CIA, πριν 30 χρόνια. Θρύλος της επανάστασης στην Κούβα - ομόψυχος σύντροφος και συναγωνιστής του Φιντέλ Κάστρο,ήρωας όλων των λαών της "Αμέρικα Λατίνα", ο Αργεντίνος Ερνέστο Τσε Γκεβάρα έγινε με το θαυμαστό, από χώρα σε χώρα, αγώνα του και με τη θυσία του στη Βολιβία, παγκόσμιο και διαχρονικό σύμβολο των επαναστάσεων - του παρελθόντος και του μέλλοντος - για το σοσιαλισμό, όπου Γης. Της εξανάστασης του ανθρώπου για την κοινωνία του Ανθρώπου.Λέμε, λοιπόν, για τον Ερνέστο Γκεβάρα,πρωτότοκο παιδί του Ερνέστο Γκεβάρα Λιντς και της Σέλια ντε λα Σέρνα,που γεννήθηκε στις 14/6/1926 στο Ροζάριο Αργεντινής και μικρό οι δικοί του τον φώναζαν χαϊδευτικά Τετέ και έγινε ο λατρευτός, κάθε αγωνιζόμενου και οραματιζόμενου ανθρώπου και λαού με το ψευδώνυμο Τσε (παραλλαγή του Τετέ).

Τσε,που πάει να πει στη ...γλώσσα της καρδιάς (λέξη που δανείστηκε η αργεντίνικη γλώσσα από τη γλώσσα των Ινδιάνων Γκουαρανί) κάτι "δικό μου".Κι αλήθεια, λέμε Τσε και είναι σα να λέει ο καθένας μας είναι "δικός μου", "δικός σου", "δικός τους", "δικός μας", και τον βλέπουμε παντοτινό και ...αρρενωπά πανώριο.Μα, αυτό δεν αρκεί. Η ψυχή λαχταρά να ζωντανέψει και η μορφή του. Να κατακλύσει νου και αισθήματα. Να αναζωογονήσει τα "ανατρεμμένα" σε πολλούς σήμερα οράματα. Να δει το λαμπερό χαμόγελό του.

Με τον Τσε, για την Κούβα

Να μπορούσαμε να τον βλέπαμε ...ζωντανό! Να ακούγαμε τη φωνή του! Μπορούμε,αλήθεια. Και ...χορταστικά. Ο Τσε, των πιο όμορφων ονείρων μας, ο "Τσε που κρεμάν οι φοιτητές στην καρδιά τους", μπορεί πια να γίνει "οικείος" μας, "δικός" του σπιτιού μας. Πώς και για ποιο μεγάλο σκοπό, το λέμε παρακάτω.

Με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του αγωνιζόμενου λαού της Κούβας,μέσω του ICAP, στα πλαίσια της καμπάνιας αλληλεγγύης του ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΙΑΣ,και με την ευκαιρία των 30 χρόνων από τη στυγνή δολοφονία του κομαντάτε Τσε,η εταιρία VELISSARIOS CLASSIK FILMS θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα:

Ενα cd, αφιερωμένο στον Γκεβάρα, σε επιμέλεια Μέρι Λάο,συνολικής διάρκειας 59 50, με 19 τραγούδια από Κούβα, Ιταλία, Αργεντινή, Ουραγουάη, Βραζιλία, Χιλή, Γερμανία, Γαλλία, Αίγυπτο. Και ένα "θησαυρό", άγνωστων στην Ελλάδα, ντοκουμέντων.

"Θησαυρός" είναι οι οχτώ βιντεοκασέτες.Τις αναφέρουμε με τη σειρά τους:

  • Η πρώτη (διάρκειας 49) τιτλοφορείται "Φιντέλ Κάστρο: "Οταν σκέφτομαι τον Τσε"" και βασίζεται στη συνέντευξη του - χειμαρρώδους και στο λόγο του - ηγέτη της Κούβας προς τον Ιταλό δημοσιογράφο Τζιάνι Μινά, το 1987. Ο Φιντέλ διηγείται πώς γνώρισε τον Τσε, τον κοινό τους αγώνα, τη μεγάλη συμβολή του Τσε στο αντάρτικο και στην κυβέρνηση της Κούβας, τον αγώνα του σε άλλες λατινοαμερικάνικες χώρες, μέχρι τη δολοφονία του. Στο ντοκιμαντέρ, τη συνέντευξη του Κάστρο συνοδεύουν και μοναδικά οπτικοακουστικά ντοκουμέντα.
  • Η δεύτερη (διάρκειας 66) και η τρίτη (διάρκειας 50), σε σκηνοθεσία Ρομπέρτο Μασάρι,αποτελούν μια ενότητα, σε δύο μέρη, με γενικό τίτλο "Ο άνθρωπος, ο φίλος, ο σύντροφος" και μουσικές "γέφυρες" με πολλά τραγούδια της Λ. Αμερικής και από όλο τον κόσμο, αφιερωμένων στον Τσε. Η ενότητα αυτή αποτελεί ένα "ιστορικό", όπως χαρακτηρίζεται, φιλμ, καθώς, χρησιμοποιώντας τηλεοπτικά ντοκουμέντα, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, ιστορεί τη ζωή του Τσε από τη γέννησή του και τη νιότη του στην πατρίδα του, την Αργεντινή, αλλά και τη γνωριμία και σχέση του με τον Κάστρο, την αντάρτικη δράση του, τη νίκη της κουβανέζικης επανάστασης, τις διάφορες κυβερνητικές του ευθύνες, τις αποστολές του στο εξωτερικό σαν μέλος της κυβέρνησης της Κούβας, μέχρι το θάνατό του.
  • Η τέταρτη βιντεοκασέτα (διάρκειας 57) έχει τίτλο "Επικό άσμα στην τρυφερότητα".Ο Τσε έλεγε: "Ας μη μας κάνουν οι δύσκολοι καιροί να χάσουμε ποτέ την τρυφερότητα της καρδιάς μας".Αυτή την τρυφερότητα "αποτυπώνουν" οι φωτογραφίες του (πολλές ανέκδοτες), η επιλογή 15 τραγουδιών από τα 90 και πλέον τραγούδια που γράφτηκαν για εκείνον σε δεκατρείς χώρες του κόσμου. Η ταινία είναι συνδημιούργημα 18 καλλιτεχνών (μουσικών, σκηνοθετών, εικαστικών, ποιητών, συγγραφέων, κλπ.), που δεν ξεχνούν τον αγώνα, το έργο, τη σκέψη, την ανθρωπιά του παγκόσμιου Τσε.
  • Η πέμπτη βιντεοκασέτα (50), με τίτλο "Μέχρι τη νίκη, πάντα",περιλαμβάνει δύο ντοκιμαντέρ: Το πρώτο, με τίτλο "Μέχρι τη νίκη, πάντα", σε σκηνοθεσία του Σαντιάγκο Αλβαρέζ,αναφέρεται στη δράση του Τσε στη Βολιβία. Το δεύτερο ντοκιμαντέρ, με τίτλο "Δημιουργός, κάθε μέρα σύντροφος",σε σκηνοθεσία Πέντρο Τσάσκεα,περιλαμβάνει μαρτυρίες - μνήμες ανθρώπων που τον γνώρισαν.
  • Η έκτη βιντεοκασέτα (60), με τίτλο "Μια αφήγηση σχετικά με τον αρχηγό της Φάλαγγας 4",περιλαμβάνει δύο ντοκιμαντέρ, επίσης. Το πρώτο, με τον προαναφερόμενο τίτλο, σε σκηνοθεσία Σέρτζιο Τζίραλ,περιέχει αυθεντικά ντοκουμέντα και μάχες της αντάρτικης φάλαγγας που διοικούσε ο Τσε.Το δεύτερο ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Μπερναμπέ Χερνάντες,με τίτλο "Τσε κομαντάτε, φίλε",απαθανατίζει αφηγήσεις συναγωνιστών του.
  • Η έβδομη (διάρκεια 60), με τίτλο "Μια φωτογραφία κάνει το γύρο του κόσμου",χωρίζεται επίσης σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά στη φωτογραφία που τράβηξε ο φωτογράφος Αλμπέρτο Κόρντα,στη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν των θυμάτων του σαμποτάζ στο πλοίο "Λα Κόμπρα" (5/3/1960). Τότε που ο Φιντέλ έριξε το σύνθημα "Πατρίδα ή Θάνατος".Το δεύτερο μέρος τιτλοφορείται ποιητικά "Ας αλλάξουμε τον πεζό λόγο του κόσμου" και περιλαμβάνει μια οπτικοακουστική, δραματοποιημένη παράσταση, με τους καλλιτέχνες Μόνι Οβάδια και Τάνια Ροκέτα να απαγγέλλουν ποιήματα και κείμενα (Μπότλερ, Νερούδα, Γκαίτε, Ρεμπώ, Μπρεχτ, Φορτίνι κ.ά., με ταυτόχρονη προβολή ντοκουμέντων από τη δράση του Γκεβάρα.
  • Τέλος, η όγδοη βιντεοκασέτα (45), με υπέρτιτλο "Αστα λα βιτόρια σιέμπρε",βασίζεται - και με αυτό τιτλοφορείται - στο βιβλίο του Τσε "Ο έρωτας, η πολιτική, η επανάσταση",με επιμέλεια της συγγραφέως Λιλιάνα Μπουσελίνι,διεύθυνση παραγωγής της Τερεσίτα Γκόμες,μουσική του Μάουρο Σαμπιόνε,συντονισμό Ε. Καράσκο.Το ντοκιμαντέρ αφηγείται τη ζωή του Τσε και περιλαμβάνει ανέκδοτα στιγμιότυπα από τα αρχεία της Δημοκρατίας της Κούβας και πλάνα από τη σημερινή Κούβα,που χρειάζεται τη βοήθειά μας.

Ας την προσφέρουμε, βάζοντας στη σπιτική οθόνη μας τις βιντεοκασέτες του "δικού μας", του Τσε. Θα είναι το δικό μας "άσμα στην τρυφερότητα"... Αρ. Ελ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τσε: Ο Αργεντίνος» στους κινηματογράφους(2018-09-07 00:00:00.0)
Εκδήλωση σήμερα για τον Τσε Γκεβάρα(2017-06-14 00:00:00.0)
44 χρόνια από τη δολοφονία του(2011-10-11 00:00:00.0)
Τσε, παγκόσμιος και παντοτινός(2007-10-06 00:00:00.0)
Υπόσχεση για νίκες από τους Κουβανούς(2004-08-13 00:00:00.0)
1965: Ο Τσε φεύγει απ' την Κούβα για... άλλες χώρες(2001-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ