Κυριακή 18 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μονόστηλα Κυριακής ΤΒ: Τυφλοί αρχιτέκτονες

"Κάστρα από πηλό" είναι ο τίτλος της οικολογικής εκπομπής που θα παρουσιάσει η ΕΤ - 2 τη Δευτέρα στις 18.15. Ποιοι είναι οι αρχιτέκτονες που κατασκευάζουν, που σχεδιάζουν, που δουλεύουν για αυτά τα κάστρα; Οι τερμίτες. Ο τερμίτης είναι ένα μικροσκοπικό πλάσμα, τυφλό και όχι πιο μεγάλο από το κεφάλι μιας καρφίτσας, όμως είναι υπεύθυνος για την εικόνα που παρουσιάζουν τα δάση της Αφρικής, τις ψηλές κατασκευές που μοιάζουν με κάστρα και ονομάζονται "λοφίσκοι τερμιτών". Ενα ζευγάρι κινηματογραφιστών, ο Αλαν και η Ρουτ, κινηματογράφησαν τον εκπληκτικό πλούτο και την ποικιλία των ζώων που χρησιμοποιούν τους λοφίσκους των τερμιτών για πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς. Για πολλά ζώα, αυτοί οι λοφίσκοι αντιπροσωπεύουν το σπίτι. Η ζωή σε αυτά τα πήλινα κατασκευάσματα, όμως, δεν είναι πάντοτε αρμονική. Στην εκπομπή μάλιστα, παρουσιάζεται η αναμέτρηση μιας σαύρας και μιας κόμπρας έξω από ένα λοφίσκο.

Το τηλέφωνο

Η κινητή τηλεφωνία έφερε τα πάνω - κάτω. Εκανε τους ανθρώπους να μη χάνονται, να επικοινωνούν, να διαφωνούν ή να συμφωνούν στο δρόμο. Περπατώντας. Να κάνουν προτάσεις γάμου, εξομολογήσεις ή και να χωρίζουν στην πλατεία Συντάγματος ή στην Καπερναούμ (... ) Το τηλέφωνο έπαιξε κι αυτό το δικό του ρόλο, μεγάλο ρόλο, έμμεσα πρωταγωνιστικό στις παλιές ελληνικές ταινίες αλλά και στις καινούριες. Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος της εκπομπής "Ντουμπλ - φας", που παρουσιάζει με επιτυχία η ΕΤ - 2, θα προβληθεί τη Δευτέρα στις 19.10. Πρόκειται για μια ανθολογία από σκηνές του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, όπου γνωστοί πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες επιδίδονται με ζήλο στο τηλεφωνικό σπορ. Τηλεφωνικές συσκευές που... προηγήθηκαν της εποχής τους, όπως η κινητή τηλεφωνία, που παρουσίασε για πρώτη φορά ο Θανάσης Βέγγος, αλλά και η ασύρματη τηλεφωνία που ανακάλυψε ο δαιμόνιος Ντίνος Ηλιόπουλος, σαν ένας δεύτερος Ιούλιος Βερν, σχεδόν 40 χρόνια πριν από την εφαρμογή αυτής της νεότερης τεχνολογίας. Τα κείμενα, οι κινηματογραφικές επιλογές και η παρουσίαση, είναι του Αρη Μαλανδράκη.

Στη Φλώρινα

Η ΕΤ - 3 μάς καλεί να γνωρίσουμε το Νομό της Φλώρινας, το νομό με την πλούσια βλάστηση, με τα πανέμορφα τοπία, τις μοναδικές λίμνες και το εξαιρετικό και υγιεινό κλίμα. Την Παρασκευή στις 21.00 θα ξεκινήσουμε το μικρό αλλά τόσο ενδιαφέρον ταξίδι μας. Και θα δούμε όλα τα αξιοθέατα. Θα πάμε στη Μικρή και στη Μεγάλη Πρέσπα, με το παγκόσμια οικολογικό ενδιαφέρον και τα σπάνια είδη πελεκάνων. Στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλα, κοντά στο Πισοδέρι, σε παραδοσιακούς οικισμούς, όπως το Νυμφαίο, που προσφέρουν δείγματα σπουδαίας αρχιτεκτονικής. Η Φλώρινα είναι γνωστή ακόμη, για τις βυζαντινές εκκλησίες της, τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα Πρέσπια, που πραγματοποιούνται στο νησάκι του Αγιου Αχιλλείου, εκεί όπου βρίσκεται το σημαντικό βυζαντινό μνημείο της περιοχής. Σκηνοθεσία: Αρη Καραϊσκάκη. Δημοσιογραφική επιμέλεια Γρηγόρης Γκινος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ