Κυριακή 18 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανατρέπεται η βάση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Του Χρήστου ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ*

Τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις, που προωθεί η κυβέρνηση, δεν οδηγούν μόνο σε έναν εργασιακό μεσαίωνα. Οδηγούν και στην ανατροπή της οικονομικής βάσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (ΚΑ) της χώρας μας, που, όπως είναι γνωστό, στηρίζεται στην απασχόληση των εργαζομένων. Η διάλυση του πλέγματος των ρυθμίσεων για τις εργασιακές σχέσεις και οι μειώσεις των εισφορών θα τινάξουν στον αέρα το σύστημα εισφορών - παροχών της ΚΑ.

Τα μέτρα αυτά είναι μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ιδιαίτερα μέσω της "Λευκής Βίβλου" (ΛΒ). Τον πρώτο καιρό, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωνε, ότι δε θα εφαρμόσει τη ΛΒ. Επικαλούνταν, μάλιστα, την "αρχή της επικουρικότητας", που τάχα επέτρεπε στις κυβερνήσεις να μην την εφαρμόσουν. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση του εκσυγχρονιστή πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, για να προωθήσει την πιστή εφαρμογή της ΛΒ.

Υπενθυμίζουμε ορισμένες από τις προδιαγραφές της "Λευκής Βίβλου". Μείωση του μισθολογικού κόστους με πλήρη "ευελιξία" στην αγορά εργασίας και μείωση του μη μισθολογικού κόστους με μείωση των φόρων επί της εργασίας και των κοινωνικών εισφορών, κυρίως των εργοδοτών. Η μείωση πρέπει να αφορά, κατά πρώτο λόγο, τις εισφορές που χρηματοδοτούν τις δαπάνες για τις κατώτερες συντάξεις, τα οικογενειακά επιδόματα και τις ασθένειες και, επίσης, τις εισφορές του λιγότερο ειδικευμένου εργατικού δυναμικού με τα μικρότερα επίπεδα αμοιβών. Δημιουργία μιας δεύτερης αγοράς εργασίας για τους εργαζόμενους χαμηλών επαγγελματικών προσόντων και όλους τους νέους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, με μειωμένο ή μεταβλητό ωράριο εργασίας, με μερική απασχόληση και με μειωμένες αμοιβές και κοινωνικές εισφορές.

Είναι φανερό, όπως προκύπτει από την ομιλία του πρωθυπουργού στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και από τα 19 σημεία για τον "κοινωνικό διάλογο", ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για τις "ευέλικτες" μορφές εργασίας (διευθέτηση του συνολικού χρόνου εργασίας, μερική απασχόληση, συμβόλαια εργολαβικού έργου, απολύσεις, άδειες με μειωμένες αποδοχές κ. ά. ), για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τις μειώσεις αποδοχών και τις μειώσεις εργοδοτικών εισφορών ακολουθούν πιστά τις προδιαγραφές της "Λευκής Βίβλου". Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, επικαλέστηκε και το γνωστό επιχείρημα της "Λευκής Βίβλου", ότι δηλαδή τα μέτρα είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανεργίας, που είναι αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας της αγοράς και της νέας τεχνολογικής επανάστασης. Δεν είπε, βέβαια, ότι είναι αποτέλεσμα της βουλιμίας του πολυεθνικού κεφαλαίου για την αποκόμιση υπερκερδών με την πιο άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, αποτέλεσμα της επιχειρούμενης απότομης διεύρυνσης της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης στα πλαίσια της "νέας τάξης πραγμάτων".

Με τις "ευέλικτες" μορφές εργασίας κλπ. δε θα αντιμετωπιστεί, φυσικά, η ανεργία. Αντίθετα, θα μοιραστεί σε περισσότερους εργαζόμενους και θα γενικευτεί η υποαπασχόληση και η φτώχεια. Στις χώρες της Κοινότητας, στις οποίες πάρθηκαν ήδη κάποια από τα μέτρα αυτά (Ισπανία, Γαλλία κ. ά. ) δεν υπήρξε μείωση της ανεργίας. Τα μέτρα ευνόησαν απλά τις επιχειρήσεις.

Με τις μειώσεις εισφορών, είναι φανερό ότι θα ανατραπεί άμεσα η χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αν εφαρμοστεί η υπόδειξη της "Λευκής Βίβλου" για μείωση των κοινωνικών επιβαρύνσεων κατά δύο μονάδες του ΑΕΠ, θα στερηθούν το ΙΚΑ και άλλα Ταμεία από έσοδα 400 δισ. δραχμών.

Οι μειώσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων, η ανεργία και η επέκταση των "ευέλικτων" μορφών εργασίας θα έχουν έμμεσες, αλλά εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στα έσοδα του ΙΚΑ και άλλων Ταμείων. Για τη μερική απασχόληση, να σημειωθεί τούτο: Αν στην Ευρώπη σημαίνει ίσως μισή εργασία και μισή ασφάλιση, στη χώρα μας, κατά κανόνα, θα σημάνει μισή εργασία, αλλά καμιά ασφάλιση. Οι εργοδότες στη χώρα μας δεν ασφαλίζουν παραδοσιακά τους μερικώς απασχολούμενους, όπως και τους απασχολούμενους στο φασόν, τους ξένους εργάτες κ. ά. Ηδη, η εισφοροδιαφυγή προς το ΙΚΑ και τα επικουρικά ταμεία των μισθωτών ιδιωτικού τομέα από τη μη κανονική ασφάλιση των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση (απόκρυψη ύψους μισθών, υπερωριών κ. ά. ) υπολογίζεται σε 100 δισ. δρχ., η διαφυγή εσόδων από τη μη ασφάλιση εξ ολοκλήρου των εργαζομένων με μερική απασχόληση (200.000), εποχιακά (150.000), στο φασόν (200.000) κ. ά. υπολογίζεται σε 200 δισ., των ξένων εργατών (500.000) σε 200 δισ. και των ανέργων (450.000) σε 180 δισ. Αν προσθέσουμε και τις παγωμένες οφειλές, που, μαζί με τα πρόσθετα τέλη, ξεπερνούν τα 800 δισ., βλέπουμε ότι οι οικονομικές απώλειες του ΙΚΑ και των επικουρικών ταμείων μισθωτών ιδιωτικού τομέα ανέρχονται σε αστρονομικά ποσά.

Με την επέκταση, λοιπόν, των "ευέλικτων" μορφών εργασίας, τις νέες μειώσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων και τις μειώσεις εργοδοτικών εισφορών, είναι φανερό ότι θα συντριβεί πλήρως η οικονομική βάση των Ταμείων μισθωτών ιδιωτικού τομέα και κυρίως του ΙΚΑ, που αποτελεί τον κορμό της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας, την απαντοχή 780.000 συνταξιούχων και 5.500.000 ασφαλισμένων για ασθένεια.

Μετά την καταστροφή των εργασιακών σχέσεων, είναι φανερό ότι θα εκτοπιστούν εκτός του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης, μεγάλες ομάδες εργαζομένων.

Τα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση αναβάλλονται για αργότερα, λέει η κυβέρνηση. Ποια θα είναι αυτά τα μέτρα; Κατά τις προτάσεις παραγόντων και συμβούλων της κυβέρνησης, που τελευταία είδαν το φως της δημοσιότητας, πρόκειται για αύξηση των ορίων ηλικίας στα 65, για άνδρες και γυναίκες, μείωση της κύριας σύνταξης στο 60% των μέσων αποδοχών τελευταίας δεκαετίας, χωρίς δώρα εορτών, μείωση της επικουρικής σύνταξης στο 20% κ. ά. και ουσιαστικά για επέκταση του ασφαλιστικού καθεστώτος - εκτρώματος για τους ασφαλιζόμενους από 1.1.1993 και στους παλιούς ασφαλισμένους. Πρόκειται δηλαδή για ένα δεύτερο καίριο χτύπημα στο θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης. Οσοι τελικά θα καλύπτονται από το θεσμό θα παίρνουν συντάξεις ίσες με το 1/3 περίπου των σημερινών συντάξεων.

Ο λεγόμενος "κοινωνικός αποκλεισμός" θα έχει, πολύ σύντομα, αισθητή παρουσία και στη χώρα μας και θα αφορά μεγάλες ομάδες εργαζομένων. Για την αντιμετώπιση του "κοινωνικού αποκλεισμού", η κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί τη λεγόμενη "κοινωνική αλληλεγγύη", μια νέα ισορροπία στο κοινωνικό κράτος, όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, με παροχές στους έχοντες ανάγκη. Πρόκειται για βοηθήματα πρόνοιας, τύπου ΕΚΑΣ, τα οποία θα παρέχονται σε όσους δε συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και το πολύ και στους λαμβάνοντες πολύ χαμηλές συντάξεις. Το κράτος, όμως, θα περιορίζει τη δική του προνοιακή δράση και θα ενθαρρύνει πρωτοβουλίες κοινωνικές, θα κινητοποιεί ομάδες, ιδρύματα κλπ., ώστε να αναλαμβάνουν μέρος του κόστους της "κοινωνικής αλληλεγγύης". Τέλος, όσους εργαζόμενους θα μπορούν να πληρώσουν θα τους παραπέμπει στις ιδιωτικές ασφαλίσεις. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, ένας καλά εφοδιασμένος νέος εργαζόμενος (απασχολήσιμος) μπορεί να αναλάβει περισσότερο ο ίδιος τις ευθύνες για την ασφάλισή του, τη στέγαση και την υγειονομική του περίθαλψη, με αντίστοιχη μείωση των ευθυνών του κράτους.

Μετά και τα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα γυρίσει στην προ του 1950 περίοδο, όπου το ΙΚΑ είχε απλή τυπική παρουσία και υπήρχαν μόνο νησίδες ασφάλισης, με τα λεγόμενα κλαδικά ταμεία. Με το νέο φρούτο της "κοινωνικής αλληλεγγύης" για μεγάλες ομάδες εργαζομένων, θα γυρίσει εκατό χρόνια πίσω, στις πρωταρχές της κοινωνικής ασφάλισης, στα γνωστά "ταμεία αλληλοβοήθειας".

*Ο Χρ. Ρουπακιώτης είναι πρώην υποδιοικητής του ΙΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ