Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το βιβλίο σε γιορτή και φυλακή

Αλληλέγγυες με τις γιορτές του βιβλίου, τα τελευταία χρόνια, είναι οι ζωντανές μορφές της τέχνης. Λ. χ, η μουσική. Και όχι μόνο. Στην πλουσιότατη σε συμμετοχές εκδοτών, ποικιλία και τίτλους βιβλίων, 20ή Γιορτή Βιβλίου,που πραγματοποιείται στο Πεδίον Αρεως (9 - 25/5), έχουν "λόγο" και οι καλλιτέχνες. Σήμερα,λοιπόν, στις 9μμ, το λόγο έχουν τα τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη.Σειρά αύριο,στις 8.30μμ, του Καραγκιόζη με τον ανεξάντλητο Ευγένιο Σπαθάρη.Στις 9.30μμ της παραδοσιακής μουσικής με τον Ψαραντώνη και το συγκρότημά του. Την Κυριακή (9μμ) και πάλι η παραδοσιακή μουσική με τον Γιάννη Βασιλόπουλο και το συγκρότημά του.

Συνάντηση στην Κασσαβέτεια

Αυτόν τον μήνα συμπληρώνονται τρία χρόνια εφαρμογής του προγράμματος "Πολιτιστικής παρέμβασης και υποστήριξης της βιβλιοθήκης",που εφαρμόζεται στις φυλακές ανηλίκων Κασσαβέτειας Βόλου,από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου,σε συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού και Δικαιοσύνης. Με την ευκαιρία αυτή, συνδιοργανώνεται αύριο και την Κυριακή, συνάντηση στην Κασσαβέτεια, με θέμα "Βιβλιοθήκη και φυλακή",προκειμένου να παρουσιαστεί η εμπειρία από την πραγματοποίηση του προγράμματος και να γίνει ανταλλαγή απόψεων για το ρόλο της βιβλιοθήκης στη φυλακή.

Στόχος είναι το πρόγραμμα (που προβλέπει πολιτιστική παρέμβαση και λειτουργία βιβλιοθήκης στη φυλακή) να επεκταθεί και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα. Για το λόγο αυτό έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στη συνάντηση εκπρόσωποι των 28 σωφρονιστικών καταστημάτων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στις 17/5 (5μμ έως 6.30μμ) θα μιλήσουν οι: Χρήστος Δραγούτσος, Κωνσταντίνος Καλτσάς, Ιφιγένεια Παπαγεωργίου, Δημήτρης Γίδας, Δημήτρης Βελάνης, Ευγένιος Παπαδόπουλος.Από 6.45μμ έως 8.15μμ θα μιλήσουν οι: Μυρσίνη Ζορμπά, Χριστίνα Οικονομοπούλου, Γιώργος Αστρινάκης, Ηλίας Σιακανδάρης.Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Στη συνεδρίαση στις 18/5 (10πμ έως 1.30μμ), θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με εκπροσώπους από άλλα σωφρονιστικά καταστήματα με ανάλογες εμπειρίες και πρωτοβουλίες σχετικά με τις βιβλιοθήκες και την πολιτιστική παρέμβαση στις φυλακές. Στη συνέχεια θα μιλήσουν οι: Μαρία Λάγιου, Παρασκευή Τσιλιμιγκάκη, Νίκος Λαγανάς, Σωτήρης Δημητρίου, Γιώργος Κορδομενίδης, Δημήτρης Παστουρματζής και εκπρόσωποι οργανισμών και συλλόγων. Συντονίζει η Κυριακή Μπαρδάνη.

Και βιβλιοπαρουσιάσεις
  • Το νέο μυθιστόρημα της εξαίρετης πεζογράφου, βραβευμένης με το Α κρατικό βραβείο και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, Ελένης Λαδιά "Τα άλση της Περσεφόνης" παρουσιάζουν οι εκδόσεις "Αρμός",σήμερα (8μμ), στην αίθουσα του Ιδρύματος Γουλανδρή - Χορν (Μάρκου Αυρηλίου 5, πλ. Αέρηδων, Πλάκα). Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη,ο ποιητής Ηλίας Κεφαλάς και η συγγραφέας Νένη Ευθυμιάδη.
  • Σήμερα (8μμ) στο θέατρο "Ιλίσια Στούντιο" (Παπαδιαμαντοπούλου 4) οι εκδόσεις "Καστανιώτη" οργανώνουν εκδήλωση κατά την οποία θα ακουστεί η δέκατη ραψωδία της "Οδύσσειας", που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε μετάφραση του καθηγητή του ΑΠΘ Δημήτρη Μαρωνίτη.Θα διαβάσουν ο μεταφραστής και οι ηθοποιοί Αμαλία Μουτούση και Μιχαήλ Μαρμαρινός.
  • Οι εκδόσεις "Ολκός",την Κυριακή (9μμ), στο "Ασσος Καφέ - Παράσταση" (Βαλτετσίου 10) θα παρουσιάσουν το βιβλίο του ποιητή Κώστα Καρτελιά "Το Γυαλί".Θα διαβάσει ο ίδιος ο ποιητής.
  • Στις 28/5 (8μμ), στη "Στοά Βιβλίου", οι εκδόσεις "Τροχαλία" θα παρουσιάσουν το βιβλίο-- μελέτη για τα βρώσιμα χόρτα της Ελλάδας της Μυρσίνης Λαμπράκη - Ματθαιάκη.Το βιβλίο θα προλογίσει ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ενωσης Γ. Σγουράκης, η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Υγείας και Διατροφής Αν. Τριχοπούλου και ο δημοσιογράφος Η. Μαμαλάκης.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ