Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολιτική διαχείρισης των ναρκωτικών

Εννέα βουλευτές του ΚΚΕ, με επερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, τονίζουν ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση στην κυβέρνηση για μια ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών

Με τις υπογραφές εννέα βουλευτών του, το ΚΚΕ κατέθεσε χτες επερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, με την οποία ελέγχεται η κυβέρνηση για την πολιτική της στα ναρκωτικά.

Είναι μια πρωτοβουλία, που γίνεται, όχι κάτω από το βάρος του "τοξικομανή - θεάματος" στις οθόνες της τηλεόρασης ή τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αλλά μια πρωτοβουλία που απορρέει απ' τη συνεπή - και καθαρή - στάση του ΚΚΕ απέναντι στο πρόβλημα των ναρκωτικών. Την επερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Απ. Τασούλας,Λ. Αυδής,Ν. Γκατζής,Αχ. Κανταρτζής,Στρ. Κόρακας,Μ. Κωστόπουλος,Μ. Μπόσκου,Β. Μπούτας και Στ. Παναγιώτου.

"Καθημερινά, αρχίζει η επερώτηση, αυξάνεται στη χώρα μας ο αριθμός των εξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικές ουσίες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας, είναι τοξικομανείς. Η ηλικία των χρηστών γίνεται ολοένα και μικρότερη. Παρουσιάζεται, μάλιστα, το φαινόμενο να υπάρχουν χρήστες παιδικής ηλικίας, 12 και 13 ετών, ενώ, σύμφωνα με έρευνες, το 33% των παιδιών έχουν κάνει χρήση ουσιών εξάρτησης. Στη διάρκεια του 1996, πάνω από 200 νεαρά άτομα πέθαναν αποδεδειγμένα από τη χρήση τοξικών ουσιών και πολλών άλλων ο θάνατος πιθανόν να οφείλεται στην ίδια αιτία. Η διακίνηση των ναρκωτικών γίνεται σε όλους τους χώρους που συχνάζει η νεολαία. Στα σχολεία, στους χώρους διασκέδασης, στο στρατό, στους δρόμους. Οι έμποροι κινούνται, σχεδόν, ελεύθερα. Στη χώρα εισάγονται μεγάλες ποσότητες ηρωίνης, κοκαϊνης, χασίς και άλλων διεγερτικών ή κατασταλτικών ναρκωτικών, όπως είναι το "έκσταση"".

Κοινωνικές αιτίες

"Οι αιτίες, συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της ολοένα και μεγαλύτερης διόγκωσης του προβλήματος στη χώρας, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο, πρέπει να αναζητηθούν στο ισχύον κοινωνικοπολιτικό σύστημα και στις πολιτικές που εφαρμόζονται. Τα ναρκωτικά αποφέρουν πολλά τρισεκατομμύρια βρώμικων δολαρίων, τόσα όσο 250 προϋπολογισμοί της Ελλάδας. Η ένταση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, η αλματώδης άνοδος της ανεργίας, η απαξίωση της ζωής, η εξάπλωση της εξαθλίωσης και της απόγνωσης, τα πρότυπα που προβάλλει η σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία, οδηγούν τμήματα της νεολαίας, η οποία δεν έχει τρόπο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, στη φυγή, στην παραίτηση, στη χρήση ναρκωτικών ουσιών".

"Ετσι και στη χώρα μας, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, με τις πολιτικές της αποδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας, της λιτότητας, της συνεχούς περικοπής των κοινωνικών παροχών, με την απουσία πολιτιστικής και αθλητικής πολιτικής, που να ενθαρρύνει τη μαζική δραστηριότητα των νέων σ' αυτούς τους τομείς, η έλλειψη θετικών προτύπων και η έκπτωση των αξιών, με ευθύνη και των ΜΜΕ, αποτελούν πλαίσιο και γενεσιουργό αιτία της μεγαλύτερης εξάπλωσης των ναρκωτικών. Η όποια αντιμετώπιση του προβλήματος της τοξικομανίας και των κυκλωμάτων των ναρκωτικών γίνεται με αποσπασματικό τρόπο και η όποια προσπάθεια υποτάσσεται στις πολιτικές και ιδεολογικές επιλογές της άρχουσας τάξης. Η επίλυση του προβλήματος πρέπει να ξεκινά από την αντιμετώπιση των βαθύτερων κοινωνικών αιτιών. Γι' αυτό απαιτείται η χάραξη πολιτικής φιλολαϊκής, πολιτικής υπέρ της παιδείας και του πολιτισμού και κατά της ανεργίας, όπου οι άνθρωποι θα ζουν και θα εργάζονται δημιουργικά, χωρίς άγχος και ανασφάλεια, χωρίς οικονομικά και άλλα βιοτικά προβλήματα. Τα αδιέξοδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της τυφλής πρόσδεσης της χώρας μας στο "μονόδρομο" του Μάαστριχτ, δε γεννούν καμία ελπίδα, αλλά ανασφάλεια και απόγνωση στο λαό μας και τη νεολαία του. Παράλληλα, δε λαμβάνονται στοιχειώδη μέτρα πρόληψης, όπως είναι η συστηματική και υπεύθυνη πληροφόρηση στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και στο στρατό. Δε γίνεται η αναγκαία επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η αξιοποίηση του ειδικού εκπαιδευτικού συμβουλίου στον ευαίσθητο αυτό τομέα. Δεν αξιοποιούνται τα ΜΜΕ για πλατιά διαφώτιση".

"Από την άλλη, επισημαίνουν οι βουλευτές, οι διωκτικές αρχές αποδεικνύονται ανίκανες να αντιμετωπίσουν το εμπόριο ναρκωτικών, καθώς δε διαθέτουν την απαραίτητη εκπαίδευση. Δεν είναι λίγες οι φορές που στελέχη τους ενεπλάκησαν στα κυκλώματα και συγκάλυψαν μεγαλεμπόρους. Οι δικαστικές και σωφρονιστικές αρχές παρουσιάζουν ανεπάρκεια, όσον αφορά την κρίση και την αντιμετώπιση και το χειρισμό των χρηστών σε σχέση με τους εμπόρους. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, "ακατανόητες" καθυστερήσεις, αποφυλακίσεις μεγαλεμπόρων, οι οποίες προκαλούν την κοινή λογική. Είναι επιτακτικά αναγκαίο να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία, ώστε κανένας έμπορος ναρκωτικών να μη διαφεύγει, να δικάζεται και να μην αποφυλακίζεται χαριστικά. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για "χαλαρότερες ρυθμίσεις" στη νομοθεσία για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στην προοπτική ενοποίησης της νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει, επίσης, να προχωρήσει η καθιέρωση ουσιαστικού ελέγχου της απόκτησης χρημάτων και άλλων ακινήτων και μη περιουσιών από παράνομες δραστηριότητες. Επείγει ο εκδημοκρατισμός και η κατάργηση των στεγανών στις διωκτικές αρχές και η καλύτερη οργάνωση και εξειδίκευσή τους".

Το σωφρονιστικό σύστημα

"Παράλληλα, υπογραμμίζουν οι βουλευτές, το σωφρονιστικό σύστημα δεν είναι μόνο αναχρονιστικό, αναποτελεσματικό και απαράδεκτο, αλλά γεννά και εύλογες απορίες, γιατί δεν επιχειρούνται οι πανθομολογούμενα αναγκαίες τομές. Απαιτείται η δημιουργία ειδικών θεραπευτικών ιδρυμάτων για την έκτιση των ποινών των χρηστών, ώστε οι τελευταίοι να μη βρίσκονται πάλι στα χέρια των εμπόρων ναρκωτικών και να απολαμβάνουν ειδικής θεραπευτικής φροντίδας. Σοβαρό πρόβλημα, επίσης, δημιουργείται από την ανυπαρξία μέτρων που να ρυθμίζουν χρέη προς το δημόσιο ή αδικήματα που διέπραξαν, όταν έκαναν χρήση ουσιών εξάρτησης, τοξικομανείς που ολοκληρώνουν με επιτυχία την παρακολούθηση προγραμμάτων απεξάρτησης. Εξάλλου, επικίνδυνη είναι η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία δεν εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για τη συνέχιση και ανάπτυξη των προγραμμάτων των θεραπευτικών κοινοτήτων (ΚΕΘΕΑ και "18 Ανω"), παρότι επιτελούν αξιόλογο έργο στην απεξάρτηση. Δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να υπάρξει η αναγκαία στελέχωση και υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να λειτουργήσουν οι δομές επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης για την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισθέντων και απεξαρτηθέντων χρηστών".

"Αντί να ληφθούν τέτοια μέτρα - συνεχίζει η επερώτηση - η κυβέρνηση ανέχεται ή και προωθεί θεωρίες αποπροσανατολιστικές και επικίνδυνες, όπως η αναμονή θετικών αποτελεσμάτων από τη χρήση υποκαταστάτων, π.χ., της μεθαδόνης, από το διαχωρισμό σε "σκληρά" και "μαλακά" ναρκωτικά, από τη δημιουργία ζωνών ελεύθερης κυκλοφορίας των ναρκωτικών, από την αποποινικοποίηση της κυκλοφορίας και χρήσης ναρκωτικών και δεν παίρνει σαφή θέση καταδίκης όλων των ναρκωτικών, απόρριψης των προγραμμάτων υποκατάστασης με μεθαδόνη σαν θεραπευτική αντιμετώπιση και αποκλεισμού της ελεύθερης διακίνησης και αποποινικοποίησης".

Τέλος, αναφερόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, τονίζουν ότι δεν εφαρμόζει ουσιαστικά πολιτική πρόληψης κεντρικά σχεδιασμένη και ασχολείται βασικά με το περίφημο πρόγραμμα μεθαδόνης. Εξάλλου, με τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Υγείας, είναι καθαρό ότι επιμένει στην πολιτική των υποκαταστάτων, μεταθέτει την πρόληψη στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (με τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης) και υπόσχεται μέτρα πολύ περιορισμένου χαρακτήρα. Γενικά, είναι φανερό ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση στην κυβέρνηση να υπάρξει μία πολιτική ουσιαστικής αντιμετώπισης του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος των ναρκωτικών.

Και οι βουλευτές του ΚΚΕ καταλήγουν: "Υστερα από τα παραπάνω, επερωτάται η κυβέρνηση για την πολιτική της στο πρόβλημα αποτελεσματικής αντιμετώπισης της μάστιγας των ναρκωτικών".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερχεται και το κράτος - ναρκω-έμπορας(2005-06-30 00:00:00.0)
Στο αδιέξοδο των υποκαταστάτων(2002-10-27 00:00:00.0)
«Φάρος» αποκάλυψης των κοινωνικών αιτιών(2002-06-11 00:00:00.0)
«Εκσυγχρονιστική» διαχείριση των ναρκωτικών(2001-11-28 00:00:00.0)
Ερωτηματικά για τη χορήγηση μεθαδόνης(1998-03-20 00:00:00.0)
"Νέα πολιτική"(1995-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ