Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι εργαζόμενοι θα οικοδομήσουν το δικό τους μέτωπο

Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ στην Τράπεζα της Ελλάδας, στα πλαίσια του διαλόγου που κάνει το ΚΚΕ με το λαό

Ο ζωντανός και αμφίδρομος διάλογος με τους εργαζόμενους και η ενημέρωσή τους, για την καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης μέσω του "κοινωνικού διαλόγου", ήταν το αντικείμενο της χτεσινής περιοδείας που πραγματοποίησε στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας από στελέχη του Κόμματος στο χώρο των τραπεζών.

Με τη μορφή αυτή επικοινωνίας και χωρίς να κουράζεται να το επαναλαμβάνει σε όλα τα τμήματα που μίλησε, αλλά και στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους με την ολοκλήρωση της περιοδείας, η Αλ. Παπαρήγα, τόνισε: "Η περιοδεία αυτή θέλει να δείξει το πώς αντιλαμβάνεται το ΚΚΕ τον πραγματικό κοινωνικό διάλογο και να ενημερώσει τους εργαζόμενους για να αντιδράσουν, να μη δεχτούν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και το "ξεσκόνισμα" των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Να μην πέσει το νέο σύννεφο της σκόνης της νέας αδικίας σε βάρος των εργαζομένων".

Στη ζωντανή επαφή της με τους εργαζόμενους, που άρχισε στις 9 το πρωί, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προχτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη φιέστα του "κοινωνικού διαλόγου", υπογραμμίζοντας ότι για την κυβέρνηση τα μέτρα που θα παρθούν είναι, ήδη, προαποφασισμένα. Το αποδεικνύουν τα λόγια του κ. Σημίτη, που είπε τέρμα στα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, η προτροπή προς τους Ελληνες επιχειρηματίες να είναι πιο τολμηροί, η δήθεν ανάγκη όλοι να υποβληθούν σε θυσίες και το ότι χαρακτηρίζει σαν εθνική ήττα την περίπτωση που η χώρα δεν πιάσει το στόχο της ΟΝΕ.

Η Αλ. Παπαρήγα, αποκαλύπτοντας τα διλήμματα της κυβέρνησης, επισήμανε, απευθυνόμενη προς τους εργαζόμενους, ότι όλες αυτές οι προσαρμογές σε βάρος των εργαζομένων, που οδηγούν σε σύγχρονο δουλεμπόριο τις εργασιακές σχέσεις και καταργούν κατακτημένα δικαιώματά τους, δεν είναι κανένας φυσικός νόμος, ούτε αντικειμενική πραγματικότητα, αλλά επιβάλλονται από τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών και την άγρια επίθεση που κάνουν, προκειμένου να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους.Αναφερόμενη στη λεγόμενη κοινωνία των 2/3, τόνισε ότι σήμερα ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή η κοινωνία των 2/3, που πλήττεται από τη σημερινή πολιτική. Καταλήγοντας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να οικοδομήσουν το δικό τους μέτωπο, ενάντια στο μέτωπο, που έχουν ήδη οικοδομήσει οι κυβερνήσεις και οι κεφαλαιοκράτες συνεταίροι τους. Να αναπτύξουν συντονισμένους ενωτικούς αγώνες και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά.

- "Τα προβλήματα των εργαζομένων και των ανέργων δεν είναι τα ίδια", ήρθε η ατάκα από μια περαστική κυρία, που στάθηκε στο "πηγαδάκι" και που αντιμετώπιζε άμεσα το πρόβλημα της ανεργίας.

Η απάντηση ήταν άμεση από την Αλ. Παπαρήγα, που τόνισε ότι το φάσμα της ανεργίας απειλεί, τόσο τους ανέργους, όσο και τους εργαζόμενους, γι' αυτό δεν πρέπει να περάσει η διαίρεση ανάμεσά τους και από κοινού να ανεβάσουν τη δράση τους και να απαιτήσουν λύσεις.

Στη συζήτηση που έγινε για τα ιδιαίτερα προβλήματα των εργαζομένων στην Τράπεζα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προέτρεψε τους εργαζόμενους να πιέσουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και να παλέψουν, όχι μόνο για τη διατήρηση των κεκτημένων, αλλά για τη διεύρυνσή τους.

Τελειώνοντας την περιοδεία της στην Τράπεζα, μετέφερε τους προβληματισμούς των εργαζομένων στον διοικητή της τράπεζας, κατά τη συνάντησή τους στις 12 το μεσημέρι.

Σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο θέμα των ασφαλιστικών ταμείων, ενόψει της επικείμενης ανεξαρτητοποίησής της, ηΑλ. Παπαρήγα δήλωσε ότι "πάγια θέση του Κόμματος είναι να μην τεθούν σε αμφισβήτηση τα κεκτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων".Για το νέο ρόλο που θα παίξει η Τράπεζα της Ελλάδας, σαν θυγατρική της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, η ΓΓ της ΚΕ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή Λ. Παπαδήμο, επισήμανε ότι "αυτός είναι καθορισμένος από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και ότι, απλά, απομένει ανάλογη νομοθετική ρύθμιση, η οποία και βρίσκει αντίθετο το ΚΚΕ, δεδομένης της διάστασης απόψεων, σχετικά με το πώς πρέπει να είναι ενωμένη η Ευρώπη και το πώς πρέπει να είναι δομημένο το τραπεζικό σύστημα".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ