Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εφτασε το μαχαίρι στο κόκαλο

Υπόλογη, τόσο απέναντι στους εργαζόμενους, όσο και στο λαό είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την απόφασή της να διατηρήσει το καθεστώς των εκτάκτων στους δήμους και τις κοινότητες, συντηρώντας έτσι ρουσφετολογικές και πελατειακές σχέσεις και κρατώντας τους εργαζόμενους σε εργασιακή ομηρία.

Η χωματερή των Ανω Λιοσίων παραμένει για έκτη μέρα κλειστή, καθώς απεργούν οι εργαζόμενοι, που ζητάνε τη μονιμοποίηση 95 συναδέλφων τους με συμβάσεις αυτεπιστασίας. Χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου των εργαζομένων συνεδρίασε και αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στη σημερινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, που θα γίνει στις 11 το πρωί, την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων με απεργία διαρκείας, κάτι που αυτόματα σημαίνει και επ' αόριστον κλείσιμο της χωματερής.

Η χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στη μονιμοποίηση των έκτακτων, αποσύροντας όλες τις σχετικές τροπολογίες από το νομοσχέδιο για τις περιφέρειες, προκάλεσε τη δικαιολογημένη οργή των εργαζομένων στους δήμους και κυρίως αυτούς της χωματερής. Είναι φυσιολογικό, καθώς μέχρι χτες οι υπουργοί της κορόιδευαν τους εργαζόμενους, δίνοντας υποσχέσεις ότι θα προχωρήσουν στη μονιμοποίηση ενός αριθμού εργαζομένων, βάζοντάς τους, μάλιστα, και όρους.

Αμεση επίπτωση της κυβερνητικής απόφασης είναι και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους σωρούς των σκουπιδιών. Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στη χωματερή, Γιώργος Χάρδας, μιλώντας στο "Ρ" και για τους εργαζόμενους, αλλά και για τα προβλήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας και έχουν δημιουργηθεί με το κλείσιμο της χωματερής, επισήμανε: "Οι εργαζόμενοι στη χωματερή έχουν αποδείξει ότι πρώτιστο μέλημά τους είναι να διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία, απαλλάσσοντας το Λεκανοπέδιο από τα σκουπίδια και τα ακατάλληλα προϊόντα. Η ευθύνη πλέον από εδώ και πέρα δεν ανήκει στους εργαζόμενους, αλλά στην ίδια την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να λάβει τις ευθύνες και απέναντι στους κατοίκους της Αττικής. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν μόνο τρεις συνταξιούχοι από τη χωματερή και δέκα θάνατοι εργαζομένων. Το αναφέρουμε αυτό για να καταλάβουν όλοι ποιοι είναι οι ευαίσθητοι και ποιοι οι αναίσθητοι. Το μαχαίρι πλέον έφτασε στο κόκαλο". Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ) Γιάννης Στρατηγός τόνισε στο "Ρ": "Η χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης, που, στην ουσία, εφαρμόζει πλήρως την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι μια μεγάλη κοροϊδία απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά και στον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση μέχρι χτες έδινε υποσχέσεις στους εργαζόμενους, σήμερα όμως έδειξε ότι αυτό που πραγματικά θέλει είναι να διαιωνίσει το καθεστώς των εκτάκτων, που τους κρατά σε εργασιακή ομηρία. Θέλει να διατηρήσει τα ρουσφέτια και τις πελατειακές σχέσεις των δημάρχων και κυρίως των φιλοκυβερνητικών. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι και στον ελληνικό λαό, με το πρόβλημα της δημόσια υγείας που έχει δημιουργηθεί, καθώς έχει την κύρια ευθύνη. Αποδεικνύεται, όμως, για μια ακόμα φορά, ότι οι εργαζόμενοι απέναντι στις υποσχέσεις και στα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν ορισμένοι πρέπει να αντιτάξουν ενωτικό συλλογικό αγώνα".

Ο δήμαρχος Ελληνικού Κώστας Κορτζίδης, από την πλευρά του, σημείωσε στο "Ρ" ότι οι δήμαρχοι και η ΤΑ συνολικότερα πρέπει να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων, που παλεύουν ενάντια στο καθεστώς των εκτάκτων που τους κρατάνε πολιτικά ομήρους, γιατί το πρόβλημα τούς αφορά άμεσα. "Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια. Αυτή την αγανάκτηση πρέπει να τη στρέψουν στον πραγματικό υπεύθυνο, που δεν είναι οι εργαζόμενοι και οι δήμαρχοι, αλλά η ίδια η κυβέρνηση και η πολιτική της, που δεν είναι τίποτα άλλο από την εφαρμογή των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης", σημείωσε ο δήμαρχος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ