Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιδράσεις για τη στήριξη Ράλλη στην κυβέρνηση
  • Η δημόσια ομολογία του πρώην πρωθυπουργού ότι η πολιτική του Κ. Σημίτη είναι ταυτόσημη με της ΝΔ προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών του κόμματος
  • Αλ. Παπαρήγα: Τα αρχεία Καραμανλή αποκαλύπτουν τη διαπάλη μέσα στην κυρίαρχη τάξη, για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι

Νέο γύρο αντιπαράθεσης στη ΝΔ άνοιξε το δημόσιο εγκώμιο στην κυβερνητική πολιτική από τον Γ. Ράλλη, προχτές το βράδυ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των "αρχείων Καραμανλή".

Ο Γ. Ράλλης είπε ότι εάν ο Α. Παπανδρέου ακολουθούσε την τωρινή πολιτική Σημίτη "τότε η πατρίδα μας θα συγκαταλεγόταν στις πιο ευημερούσες χώρες", φράση που ομολογεί την ουσιαστική συμφωνία της ΝΔ με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική Σημίτη. Αλλωστε, και η διευκρινιστική δήλωση Ράλλη στον "9,84" αυτό ακριβώς ξεκαθάρισε. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι "η πολιτική που προσπαθεί να ακολουθήσει ο κ. Σημίτης είναι η πολιτική που έχουν εξαγγείλει από καιρό η ΝΔ και οι πρόεδροί της. Δηλαδή, ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών και των κρατικών επιχειρήσεων, καθώς και η ανάπτυξη της οικονομίας μέσω του ιδιωτικού τομέα.

Αυτή η δημόσια ομολογία του Γ. Ράλλη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από βουλευτές της ΝΔ, ενώ η ηγεσία του κόμματος προτίμησε, για μία ακόμα φορά, τη σιωπή, τονίζοντας, μέσω συνεργατών του προέδρου, ότι "δε σχολιάζουν δηλώσεις των πρώην πρωθυπουργών".

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η δήλωση του βουλευτή Π. Ψωμιάδη στον "9.84", ο οποίος, αφού αναρωτήθηκε εάν ο πρώην πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση "λόγω σκοπιμοτήτων ή λόγω ηλικίας", είπε ότι η δήλωση αυτή "δυσχεραίνει και το έργο του νέου αρχηγού της ΝΔ, που μέσα σε ενάμιση μήνα χτυπιέται πανταχόθεν".

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο βουλευτής Γ. Ορφανός τόνισε στον ΦΛΑΣ ότι "δεν πρόκειται να μας σταματήσουν ούτε παρελθόντα ούτε αρχεία" και κάλεσε τον Γ. Ράλλη να ζητήσει συγνώμη για τη δήλωσή στήριξης στον Κ. Σημίτη.

Την όλη υπόθεση έσπευσε, όπως είναι φυσικό, να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση και να εμφανίσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ως μονόδρομο. Συγκεκριμένα, ο Δ. Ρέππας δήλωσε χτες ότι "είναι καλό που ο σημερινός πρωθυπουργός έχει την αποδοχή και έτσι, εμμέσως έστω, την υποστήριξη και δυνάμεων, που δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ".

Η Αλ. Παπαρήγα

Στο θέμα των "αρχείων Καραμανλή", αναφέρθηκε χτες η Αλ. Παπαρήγα, με δηλώσεις της μετά την περιοδεία που πραγματοποίησε στην Τράπεζα της Ελλάδας. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

"Τα αρχεία Καραμανλή περιλαμβάνουν σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Εγώ θα ήθελα να σταθώ σε τρία ζητήματα:

Το πρώτο ζήτημα δείχνει τη διαπάλη, που γινόταν στους κόλπους της κυρίαρχης τάξης της χώρας μας για το πού πρέπει να βρίσκεται το επίσημο κέντρο άσκησης της εξουσίας. Στο Θρόνο ή στην κυβέρνηση. Βεβαίως, το πραγματικό κέντρο εξουσίας ήταν οι ΗΠΑ και το μεγάλο κεφάλαιο. Η συζήτηση, όμως, γινόταν για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Ενα κυβερνητικό όργανο ή ο Θρόνος; Ο Καραμανλής εξέφραζε οπωσδήποτε τη σύγχρονη άποψη, το κέντρο άσκησης της εξουσίας να είναι το πολιτικό όργανο. Αυτή η διαπάλη είχε μία σημασία. Και σήμερα γίνεται μία ανάλογη συζήτηση, μόνο που ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει ότι στην πραγματικότητα δεν έχουμε δύο διαφορετικά στρατόπεδα πολιτικής, αλλά δύο διαφορετικά μετερίζια τακτικής.

Το δεύτερο που πρέπει να δει κανείς ότι η περίοδος πριν τη δικτατορία είναι μία περίοδος όπου μπήκαν τα πρώτα στοιχεία γέννησης του σύγχρονου δικομματικού συστήματος στην Ελλάδα. Αποδείχτηκε ότι και ο ξένος παράγοντας και το μεγάλο κεφάλαιο έχουν ανάγκη ακριβώς από ένα δικομματικό σύστημα, όπου ο ένας αρχηγός θα υλοποιεί ό,τι αντιλαϊκό και ο άλλος θα δίνει ελπίδες στο λαό, θα τον συγκρατεί και δε θα υλοποιεί ποτέ τις υποσχέσεις.

Αυτό που θέλω να προσθέσω είναι ότι η κυρίαρχη τάξη πριν τη δικτατορία είχε την ανάγκη ενός πολιτικού σαν τον Κ. Καραμανλή και μεταδικτατορικά είχε την ανάγκη ενός πολιτικού σαν τον Α. Παπανδρέου. Εναν σθεναρό, που ό,τι λέει το κάνει και έναν που υπόσχεται για να μην τα κάνει".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ