Πέμπτη 15 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της κληρονομιάς μας

Η ανακοίνωση και η κατάθεση (προσεχώς) του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΠΟ, για το οποίο δεν προηγήθηκε διάλογος και για το οποίο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν έχουν καμία ενημέρωση, ήταν μόνο η αφορμή για να θίξει, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, τα προβλήματα του κλάδου και κατ' επέκταση των μνημείων.

Αρκεί να σημειωθεί ότι οι Εφορείες δουλεύουν με ελάχιστους αρχαιολόγους(συνήθως με 2 - 3), ελάχιστο εργατοτεχνικό προσωπικό και με ελάχιστους φύλακες (πρόβλημα οξύτερο τη νύχτα).Κι αυτό ως απάντηση στα "επιχειρήματα" της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ περί... αναποτελεσματικότητας των Εφορειών. Αλλωστε, με αυτό το "επιχείρημα", μέσω του πολυνομοσχεδίου προωθείται η αυτονόμηση μεγάλων μουσείων και η μετατροπή τους από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ.Οι αρχαιολόγοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους, ενώ η πρόεδρος του ΣΕΑ, Αγλαϊα Αρχοντίδου, τόνισε ότι "η ρύθμιση αυτή θα θίξει τον ενιαίο τρόπο διαφύλαξης, προστασίας και προβολής των αρχαιοτήτων. Πρόκειται για συνταγματική εκτροπή.Η ενδεχόμενη υποχρεωτική παράδοση των ευρημάτων των Εφορειών σε έναν άλλον φορέα, δηλ. στα αυτονομημένα μουσεία, θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπλοκές, με σοβαρότατα προβλήματα φύλαξης και διασφάλισης των ανασκαφικών δεδομένων".

Μια δυσάρεστη εξέλιξη, που εκπορεύεται από την καταστροφική λογική του μάνατζμεντ και του κέρδους και η οποία θα προστεθεί στα άλλα μεγάλα "αγκάθια" της προστασίας των αρχαίων. Οι αρχαιολόγοι υπενθύμισαν την "υποταγή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα μεγάλα έργα. Εργα, που ενώ προορίζονται για την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στις πόλεις και την ύπαιθρο, προκαλούν τη βάναυση καταστροφή του φυσικού τοπίου και του αρχαιολογικού πλούτου".

Οσο για το έργο των Εφορειών, σημειώνουμε την καταγγελία του ΣΕΑ διά στόματος της προέδρου του, ότι "μέχρι τώρα δεν έχουν πάρει δραχμή από τον προϋπολογισμό του 1997. Πολλά από τα έργα που προγραμματίζονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη, χρονικά συνωστίζονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, μολονότι ζητείται από τις υπηρεσίες ο οικονομικός προγραμματισμός του νέου έτους από το Νοέμβριο του προηγούμενου".

Ο ΣΕΑ αναφέρθηκε και "στο πάγωμα των συστηματικών ανασκαφών, αλλά όχι κι αυτών που διενεργούνται από τα πανεπιστήμια και τις ξένες σχολές" και στην πορεία της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. "Ο ΣΕΑ, τόνισε η Αγλαϊα Αρχοντίδου, εκφράζει την αντίθεσή του στη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας. Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟ προς άλλους φορείς, διασπά τον ενιαίο χαρακτήρα της προστασίας των μνημείων. Πιστεύουμε ότι η αρχαιολογική κληρονομιά δεν ιδιωτικοποιείται".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ