Πέμπτη 15 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΛΑΤΟΥ, ΔΑΣΟΛΟΓΟΥ
Απροστάτευτα και φέτος τα δάση

- Μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δασικές πυρκαγιές φέτος;

- Οχι, δεν μπορεί. Γιατί το μόνο καινούριο φέτος είναι η ενίσχυση με τρία αεροσκάφη, τη στιγμή που οι ελλείψεις σε μέσα είναι τεράστια, μια και τα υπάρχοντα καλύπτουν μόλις το 1/3 των αναγκών. Επίσης δεν έχει προσληφθεί ακόμα το εποχικό προσωπικό, ενώ στο μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό οι κενές οργανικές θέσεις, κατά μέσο όρο, καλύπτουν το 50% των αναγκών.

Συνολικά, ο αντιπυρικός σχεδιασμός είναι αναχρονιστικός, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υποδομή και τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης - τα οποία, αν είχαν εξασφαλιστεί, θα συνέβαλαν σε αποτελεσματικότερη παρέμβαση - δεν εφαρμόζονται. Την ίδια στιγμή, δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη κανένα από τα συμπεράσματα του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάση που έχει γίνει το 1992. Είναι, λοιπόν, φανερό ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη προετοιμασία, με αποτέλεσμα το βάρος να δίνεται στην καταστολή, αποσπασματικά και χωρίς σχεδιασμό.

- Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και γιατί κάθε χρόνο ο κρατικός μηχανισμός δείχνει απροετοίμαστος;

- Η κύρια αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι η κυβερνητική πολιτική στα δάση δεν έχει ως κατεύθυνση την προστασία και ανάπτυξή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρήματα για τα δάση είναι μόλις το 0,45% - 0,48% του προϋπολογισμού. Μόνο για τη δασοπροστασία φέτος, η Γενική Γραμματεία Δασών είχε ζητήσει 24 δισεκατομμύρια δραχμές και δόθηκαν μετά βίας τα 11. Επίσης επειδή η κυβέρνηση δεν επιλύει το ιδιοκτησιακό πρόβλημα των δασών και το Δασικό Κτηματολόγιο, τα μεγάλα και μεσαία οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα αξιοποιούν τις πυρκαγιές των δασών για καταπατήσεις, οικοδόμηση και, γενικά, για κερδοσκοπία.

Τέλος, η ΕΕ, με την οποία η κυβέρνηση συμφωνεί, δεν ενισχύει την ανάπτυξη των δασών, αλλά βασική της κατεύθυνση είναι η προσαρμογή των δασών στην οικονομία της αγοράς και η συμβολή τους στην ανάπτυξη του τουρισμού.

- Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν από το κράτος, τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και της καταστολής;

- Για να δοθεί αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών, χρειάζεται μια άλλη δασική πολιτική, η οποία θα επιλύει τα βασικά προβλήματα των δασών (ιδιοκτησιακό, Δασικό Κτηματολόγιο, σχεδιασμός χρήσεων γης, μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση). Ειδικά για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, είναι αναγκαία η δημιουργία, επιτέλους, του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας στα πλαίσια του υπουργείου Γεωργίας, όπως έχουν προτείνει οι φορείς και έχει υιοθετήσει η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τα Δάση. Χρειάζεται ακόμη σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός, που θα αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και τα επιτεύγματα της επιστήμης, θα δίνει βάρος στην πρόληψη και θα εξασφαλίζει τις απαραίτητες υποδομές αντιπυρικής προστασίας στα δάση. Αυτά όμως τα μέτρα - τα οποία και η σημερινή κυβέρνηση δεν προτίθεται να υλοποιήσει - μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν αιτήματα πάλης, γιατί και στον τομέα των δασών πρέπει να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του. Πρέπει οι πολίτες, σε συνεργασία με φορείς, να αναπτύξουν ένα κίνημα προστασίας και ανάπτυξης των δασών, το οποίο θα συμβάλει στην αλλαγή των συσχετισμών και στην οικοδόμηση του συνολικού μετώπου πάλης.

Μ. ΤΣ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ