Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Εδωσαν αφειδώλευτα τη ζωή τους για τη λευτεριά

Μαχητική πορεία και εκδήλωση τιμής και μνήμης, συνέχισης του αγώνα, προχτές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στα 53 χρόνια από τη θυσία της 1ης Μάη του '44

"Σφίχτε τις καρδιές σας και βγείτε παλικάρια από τη νέα δοκιμασία. Ετσι θα μας τιμήσετε καλύτερα. Οταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά δεν πεθαίνει ποτέ...".

Αυτά τα στερνά λόγια ενός ετοιμοθάνατου, από τους 200 αντιφασίστες κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς, στο θρυλικό Σκοπευτήριο της Καισαριανής, και βρέθηκαν γραμμένα σε ένα κομμάτι χαρτί, ήταν χαραγμένα στη μνήμη των μεγαλύτερων και στις καρδιές των νεότερων, χιλιάδων ανθρώπων που πορεύτηκαν προχτές, Κυριακή, από το παλιό Δημαρχείο Καισαριανής ως τον τόπο της θυσίας.

Οι κόκκινες σημαίες και πικέτες, καθώς και τα συνθήματα έδιναν το στίγμα. "ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ", "Τιμημένο ΚΚΕ", "8 δεκαετίες αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία". Οι νέοι, που κρατούσαν τις πινακίδες με τα ονόματα των 200 εκτελεσθέντων, ηρώων του λαού και της λευτεριάς, είναι η σίγουρη συνέχεια του αγώνα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που άρχισε στον τόπο της θυσίας στις 11.00 μ.μ. έγιναν απαγγελίες ποιημάτων και ακολούθησαν ομιλίες του Δημάρχου Καισαριανής, Θ. Μπαρτσώκα και εκπροσώπων της ΠΕΑΕΑ και του ΠΣΑΕΑ.

Μιλώντας εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ η αγωνίστρια και μέλος του ΔΣ, Γιανναροπούλου Ελευθερία μεταξύ άλλων τόνισε:

"53 χρόνια πέρασαν από την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του 1944. Τη μέρα της πιο μεγάλης ομαδικής θυσίας.

Ηταν μια βαριά συννεφιασμένη αυγή. Καμιόνια των δήμων σταθμεύουν έξω από το στρατόπεδο των Φασιστών, για να φέρουν εδώ στον τόπο της σφαγής 200 αντιφασίστες, ήρωες της λευτεριάς που δώσανε αφειδώλευτα τη ζωή τους για τη λευτεριά, την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την πρόοδο. Για έναν κόσμο ειρηνικό ανθρώπινο και δίκαιο. Οι περισσότεροι κομμουνιστές, με πρώτο και καλύτερο τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη που σέρνει το χορό και πετάει στα μούτρα των δημίων την προσφορά τους για να βάλουν άλλον στη θέση του. Δεκάδες τα σημειώματα γραμμένα από τους μελλοθάνατους, που αποχαιρετούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα με πυρήνα επαναστατικά λόγια και τους καλούν να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα για τη συντριβή του φασίστα κατακτητή.

Δεν είναι δυνατόν, με λόγια να εκφράσει κανείς το μεγαλείο και τη δύναμη της ψυχής που δείξανε με τη στάση τους. Μια ψυχή αληθινή κληρονομιά και τιμή για την πατρίδα, για το λαό μας".

Κλείνοντας η ομιλήτρια και εκφράζοντας την απαίτηση όλων των αγωνιστών αντιστασιακών υπογράμμισε:

"Από το βήμα αυτό το ιερό και στο όνομα των ηρωικών νεκρών - όχι μόνο της Πρωτομαγιάς αλλά των χιλιάδων και χιλιάδων, ΑΞΙΩΝΟΥΜΕ από την κυβέρνηση ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την εξόφληση των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου από τη Γερμανία.

Η χώρα αντιμετωπίζει τόσα σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Εχει τόσες "μαύρες τρύπες" να κλείσει, και όμως δε διεκδικεί τα πάνω από 11 τρισ. δρχ. που οφείλει η Γερμανία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ εδώ και τώρα να κατατεθεί στη Βουλή, το Νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ζολώτα, για να συζητηθεί και ψηφιστεί σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής στις 29/8/89.

ΑΞΙΩΝΟΥΜΕ να ανακληθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις από το στρατό κατοχής στη Βοσνία και από την πολυεθνική στρατιωτική επιδρομή στην Αλβανία, με την ταυτόχρονη καταγγελία του Μπερίσα, υπεύθυνου για το δράμα του λαού. Να αφεθεί ελεύθερος ο αλβανικός λαός να λύσει τα προβλήματά του.

Τιμή και δόξα στους ηρωικούς νεκρούς της 1ης Μάη του '44 και σε όλους τους ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Ζήτω η τρισένδοξη Εθνική Αντίσταση. Ζήτω ο δημοκρατικός λαός της Ελλάδας".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τονΟρέστη Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, και μικρές αντιπροσωπείες από την κυβέρνηση και τον Συνασπισμό. Επίσης, έγινε κατάθεση στεφανιών και με το προσκλητήριο των αθάνατων νεκρών, που ήταν όλοι παρόντες, πρώτα απ' όλα στους νέους αγώνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμούν τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944(2016-05-05 00:00:00.0)
Τιμή και δόξα στους ηρωικούς νεκρούς της Καισαριανής(2005-04-26 00:00:00.0)
Τιμάμε τους 200 της Καισαριανής(2005-04-16 00:00:00.0)
ΕΞΩ ΟΙ ΝΤΟΥΦΕΞΗΔΕΣ...(2001-05-06 00:00:00.0)
Ακριβή παρακαταθήκη του λαού μας(1998-05-10 00:00:00.0)
Εδωσαν αφειδώλευτα τη ζωή τους για τη λευτεριά(1997-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ