Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ
Ορκισμένοι να μην υποταχθούν

Εκδρομή της ΠΕΚΑΜ στον τόπο μαρτυρίου χιλιάδων αγωνιστών

Κάθε κομμάτι πάνω σε τούτη τη γη έχει τη δική του "πικρή" ιστορία. Τόπος θυσίας και συγχρόνως αντίστασης του λαού μας, το Μακρονήσι αποτέλεσε τρομερό κολαστήριο του εμφυλίου πολέμου. Πάνω εκεί τα όργανα του κράτους της Δεξιάς και των επικυρίαρχων Αγγλοαμερικανών καθιέρωσαν τη βία και τα βασανιστήρια, ατιμάζοντας τον ελληνικό πολιτισμό και την ανθρωπιά. Χιλιάδες άνθρωποι βασανίστηκαν πάνω σε αυτή τη λωρίδα γης, για να αποκηρύξουν τα πανανθρώπινα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν.

Την Κυριακή το πρωί αυτόν τον ιερό τόπο επισκέφτηκαν σε μια εκδρομή - προσκύνημα όλοι αυτοί οι άνθρωποι που "βίωσαν" στο πετσί τους όλη την κτηνωδία του φασισμού. Βρέθηκαν εκεί αρκετοί από τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Μαζί τους, όμως, ήταν και οι γιοι, οι θυγατέρες και τα εγγόνια τους, που πήγαν εκεί για να τιμήσουν τους ανθρώπους που πάλεψαν και έδωσαν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, ορκισμένοι να μην υποταχθούν στην "εθνική αναμόρφωση" που προσπάθησαν να τους επιβάλουν.

Η προχτεσινή εκδήλωση, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), ήταν αφιερωμένη στα 49 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία εκατοντάδων κρατουμένων αγωνιστών στις 29 Φλεβάρη και 1η Μάρτη του 1948 στη Μακρόνησο, αλλά και σε όλους τους αγωνιστές που άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.

Στη σεμνή τελετή που έγινε στο μικρό θεατράκι της Μακρονήσου, οι συγκεντρωθέντες κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δολοφονημένων αγωνιστών. Ο πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ Β. Χρηστακέας στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε: "Σ' αυτά τα στρατόπεδα μας συγκεντρώσανε για το μοναδικό "αμάρτημά" μας, ότι ήμασταν αγωνιστές της Εθνικής ΕΑΜικής Αντίστασης. Χρησιμοποίησαν κάθε μορφή βίας για να αποκηρύξουμε τα πανανθρώπινα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, λαϊκής κυριαρχίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ειρήνης, για τα οποία αγωνιστήκαμε".

Ο γραμματέας της ΠΕΚΑΜ Θανάσης Τσουκνίδας,που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, αφού μίλησε αναλυτικά για την ιστορία που "κουβαλάει" πάνω του το Μακρονήσι, στη συνέχεια αναφέρθηκε στην καταπάτηση του νησιού από κτηνοτρόφους, ιχθυοκαλλιεργητές και μελισσουργούς, η οποία συνεχίζεται. Επίσης μίλησε και τα κτίρια του νησιού που έχουν αφεθεί στο έλεος της τύχης τους. Συγκεκριμένα, ο Θ. Τσουκνίδας τόνισε ότι "πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί και στην πράξη το Προεδρικό Διάταγμα που έχει υπογραφεί και χαρακτηρίζει τη Μακρόνησο ιστορικό τόπο και τα κτίρια ιστορικά διατηρητέα μνημεία". Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι "σήμερα η Νέα Τάξη Πραγμάτων απειλεί την ειρήνη. Η ιμπεριαλιστική νοοτροπία οδηγεί τον κόσμο στη φτώχεια, στην ανέχεια και τη δυστυχία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών. Εμείς οι αντιστασιακοί, κατέληξε, όσο ζούμε θα παλεύουμε για να μην έχουμε ποτέ πια Μακρονήσια".

Πρέπει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με το καράβι από τον Πειραιά στη Μακρόνησο υπήρχε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με δημοτικούς χορούς από τον "Ομιλο Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών" της Βαγγελίτσας Λύτρα.Στην κυριακάτικη εκδήλωση παραβρέθηκαν από το ΚΚΕ ο Χρ. Λογαράς,ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Δημήτρης Καλουδιώτης,ο γγ του υπουργείου Εργασίας Βασίλης Μπρακατσούλιας,ο βουλευτής του ΣΥΝ Σπ. Δανέλης,πολλά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ