Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ
Δεν υπάρχει θέμα "αεροδιαδρόμων"

Με κατηγορηματικό τρόπο, διατυπώθηκε χτες ο ισχυρισμός της κυβέρνησης πως "δεν υπάρχει θέμα", σχετικά με δημοσιεύματα της Κυριακής, σύμφωνα με τα οποία, στις πρόσφατες συναντήσεις του υφυπουργού Αμυνας των ΗΠΑ με τον Ελληνα ομόλογό του, οι Αμερικανοί έθεσαν ζήτημα παραχώρησης αεροδιαδρόμων στην Τουρκία για την πτήση των μαχητικών της εντός του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, χωρίς να προαπαιτείται αναφορά από τους Τούρκους των σχεδίων πτήσεως που ακολουθούν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτώμενος αν έθεσε κάποιος τρίτος προς την κυβέρνηση θέμα αεροδιαδρόμων, απάντησε ότι "δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα στην κυβέρνηση". Προηγουμένως, είχε ισχυριστεί πως "δε μας έχει απασχολήσει τέτοιο θέμα" και πως "δεν υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση παραχώρησης δικαιωμάτων μας προς την Τουρκία". Οταν, πάντως, του ζητήθηκε να διαψεύσει το δημοσίευμα του "Βήματος", όπου γίνεται λόγος για σχετικές συζητήσεις μεταξύ Αποστολάκη - Λόνταλ, στην Κρήτη, ο Δ. Ρέππας δήλωσε: "Δεν είναι θέση της κυβέρνησης τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα. Από εκεί και πέρα, στο πλαίσιο ρεπορτάζ, ένας συνάδελφός σας έγραψε διάφορα στοιχεία, τα οποία, επαναλαμβάνω, δεν έχουν απασχολήσει την ελληνική κυβέρνηση".

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο Α. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι"καμία διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει πάνω στα αμιγή, επίσημα, νόμιμα και αναγνωρισμένα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας... Εμείς παραπέμπουμε στη συμφωνία Παπούλια - Γκιλμάζ, η οποία είναι μια ξεκάθαρη βάση, αποδεκτή και από τις δυο πλευρές, να εφαρμοστεί στην πράξη", συνέχισε. Παράλληλα, είπε ότι "ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στο FIR Αθηνών, εφόσον δηλώσει την εθνικότητά του και καταθέσει το σχέδιο πτήσης του. Αρμόδιος, όμως, για να το δεχτεί αυτό και να το κρίνει, είναι αποκλειστικά και μόνο η Αθήνα" και κατέληξε, λέγοντας "καλό είναι να πάρουν το μήνυμα οι πάντες ότι όποιος κινείται μέσα στο χώρο του FIR Αθηνών, δεν έχει τίποτε άλλο παρά να υλοποιήσει τα διεθνώς προβλεπόμενα".

Σε ανάλογες ερωτήσεις, ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης απάντησε ότι "στο βαθμό που με αφορά και που συμμετείχα (στις συνομιλίες), ποτέ δεν τέθηκε θέμα αεροδιαδρόμων και διαφορετικής ρύθμισης στην κυκλοφορία μέσα στο Αιγαίο από αυτή που υφίσταται τώρα"... Ας σημειωθεί ότι στην αμερικανική αντιπροσωπεία, εκτός του υφυπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, συμμετείχε και ο Κ. Κάβανο, ο αρμόδιος επί θεμάτων Νότιας Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος είχε ξεχωριστές συναντήσεις και με τους Γ. Παπανδρέου και Γ. Κρανιδιώτη...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ