Τετάρτη 7 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Ενδοκυβερνητικές ισορροπίες υπό ξένη παρακολούθηση

ΤΙΡΑΝΑ. -

Μια κυβέρνηση που παραπαίει, ένας μεσολαβητής σε αμηχανία κι ένας λαός σε απελπισία. Οι εκλογές παραμένουν ερωτηματικό...

Η διαφωνία μεταξύ των δύο κύριων πόλων της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης" υπό την πρωθυπουργία του Μπασκίμ Φίνο συνεχίζεται και απειλεί να τη διαλύσει. "Μήλον της έριδος" (φαινομενικά, τουλάχιστον) ο εκλογικός νόμος. Το μεν Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο Φίνο (γέννημα - θρέμμα του), προτιμούν μια μετεξέλιξη του εκλογικού νόμου, σε "μεικτό" (πλειοψηφικό ή αναλογικό κατά περιφέρεια). Αντίθετα, το Δημοκρατικό Κόμμα του Προέδρου Μπερίσα είναι σαφές ότι επιδιώκει την τροποποίηση του νόμου επί το... πλειοψηφικότερον.

Υπάρχουν και άλλα πεδία σύγκρουσης. Ενα από αυτά είναι η ύπαρξη των λαϊκών "Επιτροπών Σωτηρίας" των εξεγερμένων πολιτών. Οι Δημοκρατικοί, απηχώντας τις απόψεις του Προέδρου, ζητούν την άμεση διάλυσή τους και κατηγορούν τους Σοσιαλιστές ότι τις πριμοδότησαν. Οι Σοσιαλιστές χαρακτηρίζουν τα αιτήματα των Δημοκρατικών "μπλόφα". Την ίδια ώρα, πολλές επιτροπές εξεγερμένων κατηγορούν την αντιπολίτευση ότι "πρόδωσε τις προσδοκίες του εξεγερμένου λαού κατά του δικτάτορα Σαλί Μπερίσα".

Ο Φίνο επιχείρησε ένα "συμβιβασμό", για να... γλιτώσει την κυβέρνηση από την κατάρρευση: πρότεινε α) να παραμείνει σε ισχύ ο νόμος περί "εγκλημάτων γενοκτονίας" (μιας κυβέρνησης Μπερίσα), αλλά να τροποποιηθεί ώστε να προβλέπει ότι εκείνοι που δε θα μπορούν να πολιτευτούν θα είναι τα πρώην μέλη του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος, πράκτορες της "Σιγκουρίμι" και άτομα καταδικασμένα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και β) οι Επιτροπές Λαϊκής Σωτηρίας, να δηλώνουν τον τερματισμό της λειτουργίας τους από τη στιγμή της σύστασης της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης.

Μια ακόμη πρόταση, να αναλάβουν οι διεθνείς οργανισμοί - το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο ΟΑΣΕ - τη ρύθμιση του διαλόγου μεταξύ των αλβανικών κομμάτων και τη διευθέτηση της κρίσης, απορρίφθηκε.

Το "λόγο" έχει πλέον, κατά τον ίδιο τον Φίνο, η Βουλή, η οποία και θα κληθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

Ομως η Βουλή, όπως παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές, ελέγχεται στην πλειοψηφία της από τους Δημοκρατικούς κι είναι δύσκολο να σεβαστεί το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης - και αυτό ίσως οδηγήσει στην παραίτηση του Φίνο.

Ο Βρανίτσκι

Σήμερα αναμένεται στην Αλβανία ο μεσολαβητής του ΟΑΣΕ για τη χώρα αυτή, πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Φραντς Βρανίτσκι. Χτες ο μεσολαβητής έδωσε συνέντευξη στη Βιέννη, με την οποία κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει "κοινή θέση".

Ο Βρανίτσκι είπε ακόμη ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν πριν το καλοκαίρι, με εκλογικό σύστημα κοινής αποδοχής, που θα πρέπει να καθοριστεί έως τις 15 Μάη. "Σε περίπτωση μη διεξαγωγής των εκλογών πριν το καλοκαίρι, θα δούμε να διαιωνίζεται η αστάθεια και η πολιτική αβεβαιότητα που γνωρίζουμε", πρόσθεσε. Κάλεσε ακόμη για αποκατάσταση της νόμιμης τάξης, λέγοντας πως "οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Τράπεζας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης έχουν δηλώσει ότι δε θα επιστρέψουν στην Αλβανία πριν αυτό συμβεί".

Οσον αφορά τη "διεύρυνση της αποστολής" της πολυεθνικής δύναμης και σε κατασταλτικούς ρόλους, ο Βρανίτσκι είπε ότι ανήκει στα κράτη - μέλη τα οποία τη συγκρότησαν.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης "επιβεβαίωσαν" χτες την επιθυμία τους να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Αλβανία, προετοιμάζοντας και παρακολουθώντας τις εκλογές του επόμενου μήνα. Το Συμβούλιο θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

Νωρίτερα χτες, διατυπώθηκε από πολλούς στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου, η έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας να "διευθετήσουν τις διαφορές". Εισηγήθηκαν μια σειρά εκλογικών μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στην αναλογικότητα, την κατάργηση της απαγόρευσης υποψηφιότητας πρώην στελεχών κομμουνιστικών κυβερνήσεων και τη διάλυση των επιτροπών των εξεγερμένων, που εξακολουθούν να υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

"Πινγκ - πονγκ"με μπαλάκι ανθρώπους!

Στο μεταξύ η Ιταλία συνεχίζει να εκδιώκει όσους Αλβανούς στέλνει η απελπισία στα παράλιά της. Μέχρι στιγμής έχει στείλει πίσω στη χώρα τους 2.712 "ανεπιθύμητους" Αλβανούς, περίπου το άνα πέμπτο όσων κατέφυγαν στο έδαφός της (και μερικούς κάπου αλλού, βέβαια).

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας πως οι Αλβανοί που εγκαταλείπουν τη χώρα τους "χωρίς η ζωή τους να διατρέχει κίνδυνο" (σ.σ. και ποιος θα το κρίνει;) θα στέλνονται πίσω. Η υπό ιταλική διοίκηση πολυεθνική στην Αλβανία δεν έχει την εξουσία να απαγορεύσει την "έξοδο" προσφύγων (για την ιστορία, η τιμή είναι 500 δολάρια το "κεφάλι").

Ομως στη Γενεύη, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκε έντονα για το "συστηματικό διωγμό" των προσφύγων Αλβανών, στον οποίο οι ιταλικές αρχές προβαίνουν.

Μοιραίο μεθύσι

Τρεις νεκροί και τουλάχιστον δέκα τραυματίες είναι το αποτέλεσμα της έκρηξης από χειροβομβίδα που κρατούσε ένας μεθυσμένος άνδρας, ο οποίος σκόνταψε την ώρα που εισερχόταν σε λεωφορείο, στο Ρογκοζίν της κεντρικής Αλβανίας.

Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΤΑ, μεταξύ των νεκρών είναι και ο κάτοχος της χειροβομβίδας.

Υπολογίζεται ότι περίπου 700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αλβανία τους τελευταίους τρεις μήνες, οι περισσότεροι σε τυχαία περιστατικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ