Τρίτη 30 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΕΣΟΥΛΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενωτικοί αγώνες με συνέπεια και διάρκεια

- Τι καθημερινές ελλείψεις δημιουργεί η υποχρηματοδότηση της παιδείας;

- Οι ελλείψεις που δημιουργεί η συνεχής υποχρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας είναι τεράστιες, γι' αυτό και δεν μπορεί να τις κρύψει κανείς. Το άσχημο είναι πως χρόνο με το χρόνο αντί να μειώνονται πάνε από το κακό στο χειρότερο. Οι τραγικές ελλείψεις στη σχολική στέγη, καθώς λείπουν μόνο στην Αττική περίπου 12.000 σχολικές αίθουσες, για να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε πρώτη βάρδια. Οι διπλοβάρδιες, οι ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, τα πληθωρικά τμήματα, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, οι λειτουργικές ανάγκες όλων των σχολείων είναι προβλήματα που καθημερινά ζει και καλείται να αντιμετωπίσει ο εκπαιδευτικός. Κοντά σε αυτά υπάρχουν μια σειρά προβλήματα που σχετίζονται καθαρά με τον ίδιο τον εκπαιδευτικό, όπως το ωράριο, η επιμόρφωση κ. ά.

- Από πού μπορούν να βρεθούν τα 2,9 τρισ. που χρειάζονται για την παιδεία;

- Στα πλαίσια μιας αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που ακολουθείται για δεκαετίες στον τόπο μας από διαφόρων χρωμάτων κυβερνήσεις και μάλιστα τελευταία μιας πολιτικής ενταγμένης στο οικονομικό πρόγραμμα σύγκλισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι δύσκολο να βρεθούν χρήματα. Στα πλαίσια μιας τέτοιας πολιτικής, που γεννά και αναπαράγει συνεχώς τέτοια προβλήματα, δε βολεύονται μέτρα που στοχεύουν στην αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Κατά τη γνώμη μου τα 2,9 τρισ. που χρειάζονται άμεσα για την παιδεία μπορούν και πρέπει, γιατί είναι άμεση ανάγκη, να βρεθούν. Φτάνει να πληρώσουν τα "νόμιμα" 3 τρισ. βεβαιωμένων απλήρωτων φόρων αυτοί που τα επίσημα κέρδη τους, τη χρονιά που πέρασε, έφτασαν τα 200%.

- Πώς διεκδικούν οι εκπαιδευτικοί την αναβάθμιση της παιδείας;

- Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση και βέβαια απέναντι στη διαρκή λιτότητα, στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια επί σχεδίων της κυβέρνησης - ΟΟΣΑ, της "Λευκής Βίβλου", που στοχεύουν στη διάλυση του ενιαίου δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, για τον εκπαιδευτικό δε μένει άλλος δρόμος από την ενότητα και τον αγώνα. Με δεδομένα την αρνητική στάση της πολιτική ηγεσίας απέναντι στα αιτήματά μας, το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στην τελευταία απεργιακή μας κινητοποίηση, τα μαζικά, αγωνιστικά συλλαλητήρια που έγιναν τις απεργιακές μέρες, ο αγώνας μας θα πρέπει να συνεχιστεί αποφασιστικά και αταλάντευτα. Πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για αναβάθμιση της ενιαίας δημόσιας παιδείας, για τη μη κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τη μη κατάργηση της επετηρίδας, αυξήσεις στο μισθό του πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού, ώστε ο μισθός του να φτάσει τις 220.000, να δοθεί στην παιδεία το 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

Θέλω να πιστεύω ότι στην αυριανή έκτακτη συνέλευση του ΔΣ της ΔΟΕ, η πλειοψηφία του ΔΣ δε θα ακολουθήσει την πεπατημένη της προηγούμενης χρονιάς. Δε θα βαφτίσει το επίδομα των 13.000 σημαντική κατάκτηση και ικανοποίηση των αιτημάτων μας, αλλά θα προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με συνέχεια, διάρκεια και προοπτική και σε συντονισμό πάντα με τους άλλους φορείς.

Φ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ