Κυριακή 28 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Στα δίχτυα των σχεδίων των ΗΠΑ

Αδιαμφισβήτητο θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι στα στρατηγικά σχέδια των ιμπεριαλιστών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από καιρό τώρα έχει συμπεριληφθεί η Αλβανία. Η πρώην αυτή σοσιαλιστική χώρα, που όπως είναι γνωστό για παρά πολλά χρόνια είχε σχεδόν αυτοαπομονωθεί από τα άλλα σοσιαλιστικά κράτη της Ευρώπης, αρχίζει και προσελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ. Με την Ελλάδα από το νότο, τη Σερβία και το Μοντενέγκρο από βορρά, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ανατολικά, την Αδριατική Θάλασσα κι αυτήν της Κασπίας δυτικά, η Αλβανία "λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει καταδικαστεί να έχει μια σημαντική στρατηγική αξία, η οποία ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό των κατοίκων της, καθώς και την ιδιαίτερα προβληματική της οικονομία", έγραφε πρόσφατα η "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τριμπιούνε" σε σχετικό της άρθρο με τίτλο: "Το πιο προκεχωρημένο φυλάκιο του Πενταγώνου".

Σήμερα, τρία χρόνια μετά την απομάκρυνση του Σοσιαλιστικού Κόμματος από την πολιτική εξουσία, το οποίο προήλθε από το Κόμμα Εργασίας, ο "εκκαθαρισμένος" πρώην Λαϊκός Στρατός, ο οποίος είχε ιδρυθεί στη βάση του Παρτιζάνικου Κινήματος, που το ίδιο είχε απελευθερώσει τη γειτονική μας χώρα από τους φασίστες κατακτητές, σήμερα έχει μετατραπεί σε όργανο της δεξιάς κλίκας του Προέδρου Σαλί Μπερίσα, ενώ οι στρατηγοί του είναι με δουλοπρέπεια προσδεμένοι στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Πρόσφατα λοιπόν, ο αρχηγός της Αλβανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Πέριατ Σούλα, είχε εξομολογηθεί τους "πόθους" του μπροστά σε δυο δημοσιογράφους της "Ουάσιγκτον Ποστ". Ο Σούλα βρισκόταν στις ακτές της Αδριατικής, όπου παρακολουθούσε την απόβαση των ναυτικών πολεμικών δυνάμεων των ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζονταν από ελικόπτερα των αμερικανικών στρατευμάτων, καθώς και από βομβαρδιστικά. Ετσι, το όραμα του Αλβανού στρατηγού αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά με τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ του φτωχά εξοπλισμένου αλβανικού στρατού και επίλεκτων μονάδων των υπερατλαντικών πλούσιων φίλων. Σχετικά, ένας Δυτικοευρωπαίος διπλωμάτης, στην αλβανική πρωτεύουσα, σχολιάζοντας ειρωνικά τις κοινές αυτές ασκήσεις, τις χαρακτήριζε σαν "την πιο ασυνάρτητη στρατιωτική σχέση όλων των εποχών... ".

Κατά τα άλλα, η Αλβανία ήταν η πρώτη από όλες τις άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η οποία έκανε αίτηση για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Κι αφού κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμα δυνατόν να συμβεί, μια και η διαβόητη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας προς ανατολάς δεν έχει τεθεί ακόμα σε κίνηση, αυτή έσπευσε να προσχωρήσει στη "Συνεργασία για την Ειρήνη". Κι όπως ήταν φυσικό, μια τέτοια "βαθιά υπόκλιση" προς τη Δύση, επιβραβεύτηκε με ένα δώρο εκ μέρους των ΗΠΑ. Ετσι, λοιπόν, πρώτα στην Αλβανία, απ' όλες τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, είχε επιτραπεί ν' αγοράσει όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Κι όμως, ο προστάτης των Τιράνων, αναφορικά με τη στρατιωτική "βοήθεια", δε φάνηκε να είναι και τόσο "ανοιχτοχέρης", αφού δόθηκαν μόνο 2 εκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το 1996. Εδώ γίνεται λόγος για 150 οχήματα, ένα νοσοκομείο εκστρατείας και μια αποστολή στρατιωτικής ενδυμασίας.

Ανεξάρτητα, όμως, από το υψηλό ή χαμηλό ύψος μιας οποιασδήποτε "βοήθειας", γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, αναφορικά με τη στρατηγική σημασία της γειτονικής μας αυτής χώρας, "προβληματίζονται προοπτικά... ". Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, τον περασμένο Νοέμβρη είχε έρθει στην Αλβανία μια ομάδα Αμερικανών αξιωματικών, η οποία διερεύνησε τις σχετικές προϋποθέσεις για μια "κοινή εκπαίδευση" Αλβανών στρατιωτικών και Αμερικανών πεζοναυτών. Σαν πρώτη δε στρατιωτική βάση του Πενταγώνου συζητήθηκε το Ρετ Γκαρτ, 55 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της αλβανικής πρωτεύουσας. Ηδη, όμως, από την άνοιξη του 1994, η αμερικανική ΚΥΠ, και άλλες συγγενείς υπηρεσίες, με κατασκοπευτικά μηχανήματα, πραγματοποιούσαν διερευνητικές πτήσεις πάνω από τη Γιουγκοσλαβία, έχοντας σαν αφετηρία αλβανικούς αεροδιαδρόμους...

Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου αξιωματικού των ΗΠΑ, στη διάρκεια του 1995 είχαν πραγματοποιηθεί όχι λιγότερες από εννέα κοινές αμερικανο-αλβανικές στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ πάρθηκαν άλλα σχετικά 250 "μέτρα", μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται σεμινάρια και ταξίδια αξιωματικών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Πρόκειται, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο αξιωματικός αυτός, για "υπόθεση στρατιωτικής φιλίας", ενώ το "αλβανικό σύνδρομο" έχει αδράξει πολλούς συναδέλφους του, οι οποίοι διακατέχονται "από την επιθυμία να βοηθήσουν τους Αλβανούς συναδέλφους... ".

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι εδώ πρόκειται αποκλειστικά και μόνο για αποφασιστικής σημασίας συμφέροντα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, στην προσπάθειά τους να κοντράρουν τους "Ευρωπαίους" και ιδιαίτερα τους Γερμανούς και Γάλλους ιμπεριαλιστές, αλλά και τη Μόσχα, στην ευαίσθητη αυτή περιοχή των Βαλκανίων. Στην Αλβανία λοιπόν, όπως εκτιμούν έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές, το Πεντάγωνο κάνει συστηματικές προετοιμασίες για τη δημιουργία ενός μετώπου, προσανατολισμένου στο "ταρασσόμενο" Κοσσυφοπέδιο και παραπέρα κατά της Σερβίας.

Τέλος, οι πολιτικές προϋποθέσεις, οι οποίες κυριαρχούν στη γειτονική μας Αλβανία, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την πραγματοποίηση των σχεδίων του Αμερικανικού Πενταγώνου. Στη διαδικασία, λοιπόν, του όλου αυτού "παιχνιδιού" οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ έχουν στη διάθεσή τους ένα σύμμαχο στο Προεδρικό Μέγαρο των Τιράνων. Η υπόθεση των βάσεων στην Αλβανία "δεν αποτελούν κανέναν κίνδυνο και είναι φθηνότερές απ' ό,τι στην Κροατία και την Ιταλία", τόνιζε ο Αλβανός Πρόεδρος, προσκαλώντας για το σκοπό αυτό τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να τις εγκαταστήσουν στη χώρα του. "Τα Βαλκάνια καίγονται... Οι φλόγες πρέπει να σβήσουν... Και ο μοναδικός δρόμος για την επίτευξη του στόχου αυτού, είναι η παρουσία του ΝΑΤΟ... Καλωσορίζουμε, λοιπόν, τους Αμερικανούς. Αυτοί αποτελούν το κλειδί για τη σταθερότητά μας... ", διακήρυσσε ο Αλί Μπερίσα στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου, για να προσθέσει στη συνέχεια ο στρατιωτικός του σύμβουλος, στρατηγός, Αντεμ Κοπάνι: "Εχουμε ανάγκη από πλύση εγκεφάλου. Προκειμένου δε να προχωρήσουμε, θα πρέπει να λησμονήσουμε όλα αυτά που μάθαμε στο παρελθόν... ".

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ