Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περίθαλψη με "δόσεις"

Σε υποχρεωτικό δανεισμό, λοιπόν, οδηγεί η κυβέρνηση οχτώ νοσοκομεία για την κάλυψη των χρεών τους, όπως έγραψε αναλυτικά ο "Ρ" στις 13.1.1996. Πρόκειται για χρέη κυρίως προς τους προμηθευτές, οι οποίοι απειλούν και με διακοπή των προμηθειών προς τα νοσοκομεία. Θα δανειστούν λοιπόν τα νοσοκομεία, όπως δανείστηκαν και το 1981 και θα πληρώνουν - για εκείνα τα δάνεια - δόσεις μέχρι το 2001. Δημόσια, δηλαδή, νοσοκομειακή περίθαλψη υποθηκευμένη και με δόσεις.

Εβαλαν ακόμα και τα νοσοκομεία ανάμεσα σε συμπληγάδες. Απ' τη μια μεριά η πολιτική λιτότητας, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί προτεραιότητας στην υγεία και στην παιδεία. Και απ' την άλλη το σύμπλεγμα εκείνο των συμφερόντων που απομυζά τα νοσοκομεία.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων θα πρέπει να αποφασίσουν ότι πρέπει να διερευνήσουν τη δυνατότητα δανεισμού με την εγγύηση του δημοσίου. Λες και τα νοσοκομεία είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση. Πρέπει να βγουν στη"γύρα" και να βρουν χρήματα να αποπληρώσουν κυρίως ανελαστικές δαπάνες: Δηλαδή τη μισθοδοσία και τα φάρμακα.

Τα χρήματα για τη μισθοδοσία δεν επιδέχονται περικοπές - πώς άλλωστε να δεχτούν όταν οι βασικοί μισθοί των γιατρών, των υγειονομικών και των διοικητικών είναι για κλάματα. Προς αυτή την κατεύθυνση δε γίνεται καν λόγος. Ο δανεισμός προωθείται για τους προμηθευτές. Αυτούς που το κράτος με την πολιτική του, τους έχει κάνει όχι απλά πλούσιους αλλά και παράγοντες της δημόσιας ζωής.

Κι όλο μελετά η κυβέρνηση, μέτρα για τα φάρμακα και το μόνο που φαίνεται να βγαίνει είναι οι κάποιες λίστες που θα σημάνουν περικοπές σε φάρμακα, στο όνομα δήθεν του ελέγχου και του περιορισμού των φαρμακευτικών δαπανών. Αλλά τίποτε δεν ακούγεται και πολύ περισσότερο δεν παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για τον περιορισμό των υπερκερδών και την οργάνωση των προμηθειών των νοσοκομείων σε άλλη βάση.

Η υπόθεση ακόμα δεν έχει λήξει. Ακόμα και τα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων που πήραν θετικές αποφάσεις υπέρ του δανεισμού, έχουν ενστάσεις.

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι: Αφού το κράτος θα αναλάβει την αποπληρωμή των δανείων γιατί δεν πληρώνει "μια και καλή" και προτιμά να έχει φορτωμένα τα νοσοκομεία με δόσεις, τα πέντε ή δέκα επόμενα χρόνια; Μα γιατί η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους προσπάθησε να αλλάξει τη νομική μορφή των νοσοκομείων για να αποκτήσουν, λέει, ευελιξία. Μπροστά στην κατακραυγή δεν προχώρησε στην αλλαγή της, τουλάχιστον στο νομοσχέδιο που ετοίμασε για την υγεία. Ομως προσπαθεί να περάσει με πλάγιους τρόπους τέτοιες ρυθμίσεις. Σήμερα είναι ο δανεισμός και αύριο ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να προκύψει.

Το Σύνταγμα αναφέρει ρητά: "Το κράτος μεριμνά διά την υγείαν των πολιτών και λαμβάνει ειδικά μέτρα διά την προστασίαν της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και διά την περίθαλψιν των απόρων". (Αρθρο 21, παράγραφος 3).

Το κράτος λοιπόν, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για τη λειτουργία των νοσοκομείων και όχι να τα οδηγεί στο δανεισμό. Ας μη γίνει και "πελάτης" της τράπεζας, ο πολίτης όταν αρρωστήσει...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ