Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΑ
"Σεληνιακό" τοπίο το Ληλάντιο Πεδίο

(Του ανταποκριτή μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ).-

Από την εποχή της αρχαιότητας, το Ληλάντιο Πεδίο και ο ποταμός Λήλαντας αποτελούσαν την εύφορη κοιλάδα, όπου "ό,τι έσπερνες φύτρωνε". Στην αρχαιότητα, αλλά και σήμερα, είναι γνωστές οι αμπελοοινικές της επιδόσεις. Δυστυχώς, όμως, μόνο ένα μικρό κομμάτι σήμερα είναι καλλιεργήσιμο.

Οι κάτοικοι των γύρω κοινοτήτων, του Μύτικα, των Φύλλων και του Αγίου Νικολάου - που βρίσκονται λίγο έξω απ' τη Χαλκίδα - ζούσαν παλιότερα απ' αυτές τις καλλιέργειες. Σήμερα, βέβαια, ούτε λόγος να γίνεται για τέτοιου είδους "πολυτέλειες", αφού η όψη του Ληλάντιου Πεδίου έχει αλλάξει και μάλλον όψη "σεληνιακού" πεδίου παρουσιάζει, ενώ ο Λήλαντας ποταμός έχει καταντήσει "αγωγός" διοχέτευσης των κάθε είδους αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων στη θάλασσα. Αιτία της κατάστασης αυτής οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες που υπάρχουν και, προπάντων, οι κεραμουργίες της περιοχής. Η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη, η χωρίς προϋποθέσεις και όρους εγκατάσταση και λειτουργία τους είχε σαν αποτέλεσμα τη ληστρική εκμετάλλευση ανθρώπων και γης.

Κύρια υπεύθυνες, οι εκάστοτε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κανένα μέτρο προφύλαξης ενός τέτοιου τόπου, καμιά περιβαλλοντική μελέτη και σχεδιασμό δεν έχουν εκπονήσει. Υπεύθυνη, όμως, είναι και η Νομαρχία Εύβοιας, τόσο με τους προηγούμενους διορισμένους εκπροσώπους της κυβέρνησης, όσο και τώρα που μόνο "πυροσβεστικές" λύσεις έδινε, περιπλέκοντας περισσότερο τα πράγματα, χωρίς να δίνει οριστικές λύσεις.

Πρόσφατη - στις 12/7/95 - είναι η απάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, σε επερώτηση Ευβοιώτη βουλευτή, με την οποία επιβεβαιώνει τα παραπάνω: "Σας γνωρίζουμε ότι η Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του υπουργείου μας δεν έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα περιβαλλοντικούς όρους, ούτε εκκρεμεί σχετικό αίτημα για χωματοληψίες στο Ληλάντιο Πεδίο".

Πολύ αληθινή η απάντηση του υπουργού, για το πώς βλέπει η πολιτεία το θέμα προστασίας του περιβάλλοντος, του κατά τ' άλλα "λαλίστατου" Κ. Λαλιώτη. Οι παράνομες χωματοληψίες και αργιλοληψίες - η επί πολλά έτη εξόρυξή τους - έχουν δημιουργήσει στο Ληλάντιο Πεδίο τεράστιες τρύπες, χωρίς ποτέ ν' αποκατασταθούν.

Τα κεραμουργεία της περιοχής και όχι μόνο δρουν παράνομα και ανεξέλεγκτα. Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Εύβοιας, κανένα κεραμουργείο δεν καταθέτει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και, κατά συνέπεια, σε καμία έγκριση δεν έχει προχωρήσει. Και όμως, καθημερινά μπουλντόζες (όπως δείχνει η φωτογραφία) και τεράστια φορτηγά μεταφέρουν χιλιάδες τόνους, δημιουργώντας σεληνιακό τοπίο. Η δε "αποκατάσταση" στη συνέχεια, γίνεται με κάθε είδους μπάζα, σε ένα χώρο που είναι εύκαιρος ανά πάσα στιγμή, για την απόθεσή τους. Την κατάσταση έχουν καταγγείλει ορισμένες φορές οι κοινοτάρχες της περιοχής, χωρίς όμως περαιτέρω συνέχεια. Πρόσφατη είναι η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας ο κοινοτάρχης Αγίου Νικολάου, Στ. Λυμπέρης, με την οποία ζητάει την ποινική δίωξη της κεραμουργικής επιχείρησης "Χαλκίς ΑΒΕΕ", που έχει έδρα το Βασιλικό, γιατί προβαίνει χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής σε παράνομη χωματοληψία.

Αυτές, όμως, οι ενέργειες είναι σπάνιες και πολλές φορές αναποτελεσματικές. Το πολύ πολύ να καταδικαστούν σε λίγους εξαγοράσιμους μήνες φυλάκιση, ενώ άλλες φορές δεν οδηγούνται καν στο ακροατήριο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org