Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεταμορφώσεις

Ας πάρουμε την πιο καλή εκδοχή. Οτι δηλαδή όλοι οι ευτελείς που εμφανίζονται κατά καιρούς επί ή πέριξ της εξουσίας, δεν είναι αυτής της υποστάθμης εξαρχής, αλλά μεταβάλλονται σε οιηματίες κόλακες, άρπαγες κλπ. μόλις έρχονται σε επαφή με την Αρχή. Είναι η εκδοχή εκείνη δηλαδή που, επιχειρώντας σαφώς να αποσείσει τις ατομικές ευθύνες των ευτελών, παρουσιάζει την εξουσία ως Κίρκη και ως θύματά της όλους τους ανήθικους και καταγέλαστους της πολιτικής σκηνής και των παρασκηνίων.

Πολύ βολική, στ' αλήθεια, αυτή η εξήγηση για όσους καταλαμβάνουν θώκους ή συμφύρονται γύρω από αυτούς και παραβιάζουν ασύστολα γραπτούς και άγραφτους κανόνες και ευτελίζουν θεσμούς και ρίχνουν τη χώρας σε περιπέτειες. Πολύ βολική αυτή η εξήγηση - κάτι σαν συγχωροχάρτι - αλλά ας τη δεχτούμε προς στιγμή, γιατί μπορούμε, νομίζω, να περιγράψουμε παραστατικά, βάσει αυτής, την ανηθικότητα, τον τυχοδιωκτισμό και το σαλτιμπαγκισμό, πολλών από αυτούς που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν...

Κίρκη, λοιπόν, η εξουσία ορισμένες φορές. Σε αγγίζει με το ραβδί της και από δίποδο γίνεσαι ξαφνικά τετράποδο. Και αρχίζεις τότε να κυλιέσαι ως χοίρος στο βούρκο σκανδάλων, να μεταλλάσσεσαι ιδεολογικά ως χαμαιλέων για να επιβιώσεις στην πολιτική, να τηρείς σιγήν ιχθύος στα στραβά και τα ανάποδα για να έχεις θέση στη λίστα και την επόμενη φορά ή να κακαρίζεις σαν κότα για την πτώση του πληθωρισμού και άλλα "επιτεύγματά" σου, που στην ουσία είναι κλούβια αβγά! Σωστή μάγισσα η εξουσία ορισμένες φορές κι αν δεν αντιδράσεις όταν απλώνει το ραβδί της, πάει χάθηκες. Μπορεί να σε κάνει, αυθωρεί, βάτραχο και να κοάζεις ανόητα σε διάφορα (τηλεοπτικά) κανάλια για να διατηρήσεις ή να ανεβάσεις τη δημοτικότητά σου. Μπορεί ακόμη να σε κάνει κουτάβι και να γλείφεις συνεχώς τον αφέντη αρχηγό, ομολογώντας δημοσίως ότι αν δεν ήταν αυτός θα ήσουν ένα τίποτε και δε θα σε ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας σου. Και για να δείξεις ακόμη περισσότερο την αφοσίωση στον ευεργέτη σου, μπορεί να φτάσεις στο σημείο να φέρνεις και τις παντόφλες στη σύζυγό του ή να την ακολουθείς από πίσω στις δημόσιες εμφανίσεις της.

- Α, τι ωραίο σκυλάκι έχετε κυρία Μεγάλου! Τι ράτσα είναι στ' αλήθεια;

- Μα, νομίζω... Κανείς, αγαπητή μου, Κανείς!

Η μάγισσα εξουσία όμως δε μεταμορφώνει μόνο σε τετράποδα. Μπορεί να σε κάνει να βγάλεις και φτερά, οπότε γίνεσαι, ας πούμε, παπαγάλος και αμολάς συνέχεια τη λέξη "μονόδρομος", "μονόδρομος", όπως ακριβώς σου έμαθαν να λες για το Μάαστριχτ τα πονηρά αφεντικά σου. Μπορεί όμως να γίνεις και άλλου είδους φτερωτό. Ενα γεράκι, λόγου χάρη, που αρπάζει ανελέητα "χήνες" από μίζες, προμήθειες και έργα του δημοσίου. Η, ακόμη, μια κίσσα που "τιτιβίζει" φλύαρα ότι δε συμφωνεί με τη διαρκή λιτότητα, αλλά την επομένη μέρα στη Βουλή κάνει την πάπια και ψηφίζει δίχως "κιχ" το ληστρικό προϋπολογισμό που φορτώνει πρόσθετους φόρους 940 δισ. στις πλάτες του λαού!

Μάλιστα, τέτοιες μεταλλάξεις κάνει η Κίρκη - εξουσία σε κάποιους από τους εξουσιαστές μας. Αλλά το χειρότερο ξέρετε ποιο είναι; Οτι αγγίζει η πονηρή με το ραβδί της και πολλούς από εμάς. Και μας μεταβάλλει δυστυχώς σε... μπούφους, όπως αποδεικνύεται από το ποιους εκλέγουμε, κάθε φορά, για να μας κυβερνήσουν.

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ