Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικαίωμα η επιλογή της αποτέφρωσης

Η πρόεδρος του "Συνδέσμου Φίλων της Αποτέφρωσης", Χαρούλα Χαλικιά, τονίζει ότι όλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα ταφή ή αποτέφρωση

Την καταστρατήγηση των συνταγματικών και ατομικών δικαιωμάτων τους καταγγέλλουν όσοι επιθυμούν την αποτέφρωση των λειψάνων τους. Και αυτό γιατί η αποτέφρωση συνεχίζει να μην επιτρέπεται στην Ελλάδα του 2000, λόγω της άρνησης διαφόρων "προοδευτικών" και "εκσυγχρονιστικών" δυνάμεων. Οι υποστηρικτές της καύσης προβάλλουν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής και σημειώνουν ότι με τον τρόπο αυτό αποσυμφορούνται τα νεκροταφεία, προστατεύεται καλύτερα το περιβάλλον και η υγιεινή και περιορίζονται τα φαινόμενα εκμετάλλευσης.

Ειδικότερα, η πρόεδρος του "Συνδέσμου Φίλων της Αποτέφρωσης" Χαρούλα Χαλικιά,μιλώντας στο "Ρ", τονίζει ότι όλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα ταφή ή αποτέφρωση και ότι επειδή δεν επιτρέπεται η καύση των λειψάνων, προσβάλλεται η προσωπικότητα και καταστρατηγούνται τα συνταγματικά και ατομικά δικαιώματα όσων την επιθυμούν.

Επισημαίνει ότι μόνο με την καύση καταπολεμούνται αποτελεσματικά οι μολυσματικές ασθένειες, καθώς τα μικρόβια δρουν και μετά το θάνατο και την ταφή του φορέα. Σημειώνει ότι τα μικρόβια συνεχίζουν τον κύκλο τους μέσα από τον κύκλο του νεκροταφείου και ότι με το νερό, τα φυτά και τα έντομα επανέρχονται στην επιφάνεια. Αναφέρει μάλιστα ότι στην Πίζα της Ιταλίας βρέθηκε μούμια του 16ου αιώνα, που έφερε τον ιό της ευλογιάς.

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι με την καύση μειώνεται η ρύπανση του εδάφους, του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα και ότι με την αποτέφρωση εξοικονομείται πολύτιμος χώρος και λύνεται το πρόβλημα του κορεσμού των νεκροταφείων. Παράλληλα, επισημαίνει ότι με την καύση μειώνονται και οι περιπτώσεις εκμετάλλευσης, οικονομικής, κοινωνικής και θρησκευτικής. Εξάλλου, απαντώντας στην αρνητική θέση της Εκκλησίας, αναφέρει ότι δεν υπάρχει δόγμα, που να απαγορεύει την καύση των νεκρών, αλλά απλώς η ταφή έχει καθιερωθεί εθιμικά.

Να σημειωθεί ότι ο κορεσμός των χώρων ταφής και οι επακόλουθες δυσλειτουργίες τους έχουν εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα και έχουν προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία δημοτών. Πέρυσι το καλοκαίρι άλλωστε, οι κάτοικοι του Δήμου Αγίου Δημητρίου διαδήλωσαν υπέρ της άμεσης απομάκρυνσης από την περιοχή τους των νεκροταφείων Νέας Σμύρνης, Φαλήρου και Καλλιθέας, τονίζοντας το οξυμένο πρόβλημα της λειτουργίας και της καθαριότητά τους.

Το ζήτημα, πάντως, της καύσης των νεκρών θα συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, ύστερα από πρόταση του επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδή.Η παράταξη τάσσεται υπέρ της αποτέφρωσης για λόγους σεβασμού της προσωπικότητας όσων την επιθυμούν, για λόγους υγιεινής και χωροταξίας και για τον περιορισμό των δαπανών ταφής, που διογκώνονται από κυκλώματα κερδοσκόπων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ