Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Κι άλλη αναβολή στη λειτουργία του

Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Θριάσιου Πεδίου καταγγέλλει ότι σχεδιάζεται και άλλη κοροϊδία με τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων ή την υπολειτουργία του νοσοκομείου

Μόλις 2,5 δισ. δραχμές έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του το υπουργείο Υγείας για το νοσοκομείο Ελευσίνας, τη στιγμή που χρειάζονται 15 δισ. για τα λειτουργικά του έξοδα.

Ετσι η λειτουργία του νοσοκομείου, δυναμικότητας 400 κλινών, παραπέμπεται στο άδηλο μέλλον ή - όπως καταγγέλλει ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων του Θριάσιου Πεδίου - κάποιοι σχεδιάζουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια με τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και την υπολειτουργία του νοσοκομείου. Κάποιες άλλες πληροφορίες έλεγαν ότι μπορεί να λειτουργήσει στο πρώτο εξάμηνο του 1996, αλλά χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν και τον τρόπο λειτουργίας. Αν, δηλαδή, θα είναι ολοκληρωμένη η λειτουργία ή μόνο με τα εξωτερικά ιατρεία.

Η πρακτική αυτή της κυβέρνησης αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στο μεγάλη αλυσίδα των υποσχέσεων και απ' τα δυο κόμματα της εξουσίας για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Μάλιστα και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε δημόσια τρεις φορές χρονοδιάγραμμα λειτουργίας:

  • Στις 7.9.94 σε επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ο υπουργός Δ. Κρεμαστινός τοποθέτησε την έναρξή του στις αρχές του 1995...
  • Στις 17.4.1995 έγινε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας με τις δημοτικές και κοινοτικές αρχές, καθώς και τους μαζικούς φορείς της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής για την πορεία του νοσοκομείου. Ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης υποσχέθηκε ότι θα αναπτυχθεί ένας αριθμός κρεβατιών, ώστε να λειτουργήσει το νοσοκομείο μέσα - στο περασμένο πλέον - καλοκαίρι...
  • Οταν συνέβη το τραγικό δυστύχημα στην ΠΥΡΚΑΛ (29.8.1995) τόσο ο Δ. Κρεμαστινός όσο και ο Ν. Φαρμάκης με αλλεπάλληλες δηλώσεις στα ραδιόφωνα τοποθετούσαν την έναρξη της λειτουργίας το Γενάρη ή - το αργότερο - το Φλεβάρη του 1996.

Βέβαια σε μια ανακοίνωσή του στις 31.8.1995 το υπουργείο Υγείας "για να μάθουν όλοι την αλήθεια για το νοσοκομείο Ελευσίνας" - αν και μιλά για τα 16 νοσοκομεία που κατασκευάζονται στη χώρα, τα οποία έχουν "ημέρα παράδοσης" - δεν ανέφερε τίποτε για την ημερομηνία λειτουργίας του νοσοκομείου.

Με το θέμα της λειτουργίας του νοσοκομείου ασχολήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Ελευσίνας, καθώς και τα Δημοτικά Συμβούλια Ελευσίνας και Ασπροπύργου και πήραν ομόφωνες αποφάσεις. Σε ανακοίνωσή του ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος επισημαίνει ότι οι "τεράστιες νοσηλευτικές ανάγκες που υπάρχουν στο Θριάσιο και στη Δυτική Αττική δεν επιτρέπουν άλλες καθυστερήσεις στο θέμα του νοσοκομείου" και υπογραμμίζει ότι αν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες από το υπουργείο Υγείας, το νοσοκομείο δε θα λειτουργήσει ολοκληρωμένα ούτε το 1996.

Το κτίριο και ο εξοπλισμός του νοσοκομείου, τονίζει ο Σύνδεσμος, δεν έχουν παραληφθεί ακόμη από το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ η COGEFAR και η ΔΕΠΑΝΟΜ έπρεπε να τα είχαν παραδώσει από τις αρχές του 1995. Δεν έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη και δεν έχει αρχίσει να εργάζεται κανένας απ' τους 117 γιατρούς - και "νοσοκομείο χωρίς γιατρούς δεν μπορεί να λειτουργήσει". Οι προσλήψεις του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Από τους 900 εργαζόμενους δεν έχουν προσληφθεί ούτε 100 και αυτοί υποαπασχολούνται.

Ο Σύνδεσμος επαναφέρει την πρότασή του το 50% όσων προσληφθούν να είναι δημότες ή μόνιμοι κάτοικοι του Θριάσιου που δεν έγινε αποδεκτό. Βέβαια, η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης - σε περίπτωση που οι υποψήφιοι δεν έχουν τα προβλεπόμενα προσόντα - θα κατέληγε σε άγριο ρουσφέτι.

Ο Σύνδεσμος δηλώνει ότι δε θα δεχτεί "την κοροϊδία με τη λειτουργία μόνο των εξωτερικών ιατρείων ή υπολειτουργία του νοσοκομείου, όπως σχεδιάζουν ορισμένοι". Τέλος ο Σύνδεσμος καλεί τους κατοίκους του Θριάσιου σε αγωνιστική επιφυλακή, για να απαιτήσουν την άμεση σωστή και ολοκληρωμένη λειτουργία του νοσοκομείου.

Το θέμα βέβαια είναι να αξιοποιηθεί αυτή αγωνιστική ετοιμότητα στην πράξη και όχι μόνο σε ανακοινώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ